Teď jsem si v rychlosti "projel" diskuzi a pokud to správně chápu, tak tu tzv. "umělou zem" tam máš pro připojení stínění přívodního koaxu od externí antény (živý vodič koaxu je tedy - jak jinak - na svorce, kde je připojena prutová anténa). Pokud je to tak, tak je jasné, že to bez tohoto propojení nepůjde.
V prvním příspěvku máš vyfoceno připojení stíněného vodiče z desky plošného spoje, kde živý vodič je připojen na prut a stínění na onu měděnou fólii. Proč nemáš externí anténu připojenu zde (vč.země) ?
Ano, živý vodič je připojen tam, kam má vstup prutová anténa, protože dál na DPS je to vedeno interním koaxem (to je ten čemu zřejmě říkáš "vyfoceno v prvním příspěvku" - bohužel nemám čas zjišťovat který to je a co je na fotce).
Now, zemní protiváha a Tvůj dotaz " Proč nemáš externí anténu připojenu zde" tj. na tu měděnou folii. Dobrá otázka taky mně to napadlo; včera jsem to zkoušel, ale bohužel neměl jsem dost trpělivosti nebo spíše času si s tím hrát, takže v některých momentech jsem měl nižší chybovost příjmu, jindy standardní (ale ne zásadní rozdíl); neměl jsem zadní panel přišroubován a lítal mi sem a tam jak jsem tam šahal rukou, tak jsem to vzdal; u VF techniky stačí když se na něco škaredě podíváš natož když se k něčemu přiblížíš rukou
Aby bylo jasno: ta zemní protiváha ve formě toho bazmeku zeleného drátku NENÍ galvanicky spojena se zemí rádia; když jsem kdysi zkusil drátek připojit na minusovou svorku baterie, která JE propojena se zemí rádia, výsledky byly suverénně nejhorší. Jsem sice VF trotl, ale hraje mi to do karet s tím co jsem načetl na fórech nebo stránkách radioamatérů (hlavně v USA). Smyslem zemní protiváhy je vytvořit plošné kapacitní spojení vůči matičce zemi, ze které si vnější vodič koaxu může nasát elektrony optimální impedanční cestou (toto měřit je umění i kdyby člověk měl měřáky za majland, musí znát sakra grify jak na to s těma měřákama za majland); když se vytvoří bodová kapacitní vazba se zemí matičky země, tak je to špatně, protože zem je pro tyto VF frekvence špatný vodič a impedance je v háji.
Jinde jsem se dočetl že zisk prutových antén je - 2 dB až - 6 dB (znaménko "-" čti mínus) dle řešení zemní protiváhy; v tomto rádiu Tesco je ta zemní protiváha ve formě toho měděného pásku řešena prakticky, protože "tam bylo místo kde to mohli nalepit", ale z hlediska podstaty věci je to špatně, protože je postavena hranou vůči zemi, zatímco by měla být plochou vůči zemi - to je ale jenom teoretický předpoklad, ve skutečnosti to může být jedno, to se nikdo nedoví pokud se v tom nebude šťourat a experimentovat.
Opakuji, v prvním kroku se na zemní protiváhu vybodni, když Ti to nebude fungovat zkontroluj jestli všechno ostatní je ok, až pak zkus tady ty lektvary s "umělou zemí".
I když jsem VF trotl, to co jsem zažil na vlastní kůži mi celkem zapadá do toho co jsem o tom četl a pokud mi někdo kopne do hlavy tak promáchne naprázdno protože mi nedal doporučení jak na to.