Sliboval jsem laickou recenzi na Pioneer X-HN11DAB, tak tady je.
Jedná se o receiver s tunerem FM/DAB, s CD mechanikou a USB vstupem pro MP3.
Měl jsem již dlouholetou dobrou zkušenost s FM tunerem Pioneer F-504RDS a autorádiem stejné značky, tak jsem si říkal, že zkusím i DAB. V aukci o něj nebyl příliš zájem, zřejmě měli ostatní lepší informace nežli já. Že v aukci nebylo dálkové ovládání mě až tak nevadilo, mám programovatelný dálkový ovladač. Bez ovladače se totiž nedá DAB vůbec naladit. Ještě před naprogramováním DO hned první spuštění přineslo zklamání v tom, že citlivost a selektivita FM byla žalostná proti analogovému tuneru F-504. To už jsem tušil, že to nebude to pravé ořechové. Po prvním spuštění automatického ladění DAB se naladila pouze Vídeň. Silné Hády a utiskovaný Kamzík se musí naladit ručně. Ruční ladění má zásadní nevýhodu v tom, že vůbec neukazuje, že na daném kanále je nějaký signál. Buď musí člověk znát DAB kanály, které chce ladit, nebo musí ručně proladit kanál po kanálu. Když už je naladěno, tak puristický display u FM i DAB ukazuje pouze název stanice, případně frekvenci u slabého signálu FM. Další informace člověk získá opakovaným stisknutím informačního tlačítka. Tak se dá získat rotační text, název multiplexu, datový tok, mono/stereo a kvalita. Síla signálu není nijak indikována. Slabé signály v blízkosti silného nezvládá. Porovnání přijmových vlastností s Tesco radiem a tunerem F-504 dopadlo žalostně. V přijmových podmínkách Kamzíku, kdy Tesco jede s nízkou chybovostí Pioneer ani neblafne. U FM je to ještě horší, signály po 40dB vůbec nenajde ani ručně, stanice jsou rozlezlé 100KHz nahoru a dolů. Starý F-504 najde na stejném anténním přívodu asi dvojnásobek stanic.
Závěr: Jediné, co mohu opravdu ocenit je zvuk. U DAB stanic s datovým tokem kolem 100kb a výše se mi již zdá, že není rozdíl mezi FM a DAB. Celkově se jedná se o multimediální kombajn, který vám přehraje z CD nebo USB spoustu věcí se solidním zvukem. Použití je pro nenáročného posluchače, který se soustředí na příjem lokálních FM a DAB stanic a poslech MP3 z USB nebo CD.