Já na obrázku ale vidím to, že zelený drátek je připojen na propojku + a - pólu sousedních baterií a pokud tam tyto nejsou, je drátek i se spojkou "v luftu". Žádné galvanické spojení s rádiem tam tedy není, jen nějaká kapacitní vazba na vnitřní "plechovou" protiváhu v okolí antény.
Děkuji Pamětníkovy, ušetřil jsem klávesnici
To pevy: podstatu jsem asi zamlžil touto větou " Smyslem zemní protiváhy je vytvořit plošné kapacitní spojení vůči matičce zemi". Jsou tam dvě chyby. První je, že jsem měl napsat "vůči matičce Zemi" (tedy přímo vůči Zemi na které stojíš a ne nějaké elektrické zemi napájení nebo přístroje) a druhá, že jsem měl upřesnit názvoslovní nedisciplinovanost pojmu "counterpoise system", tedy "systém protiváhy", kterému se lidově říká tak různě, umělá země nebo zemní protiváha, ale slovo "země" opět není elektrická země.
Jde tedy o kapacitní vazbu toho zeleného drátku vůči Zemi; je to kondenzátor - zelený drátek je jedna "deska kondenzátoru" a všechno kolem je druhá "deska kondenzátoru". Jak si drátek zavazbí s měděným páskem v rádiu (ten má svou vazbu na Zemi), jak se Zemí, jak s ledničkou, kterou mám vedle rádia, nebo uchmatne nějaký elektron i ze stropu, to neví ani Lucifer v pekle
Zapomněl jsem jednu důležitou věc: když jsem provozoval rádio na baterky, tento způsob byl dost mizerný; efektivní protiváha byl kus silového drátu o délce lambda/4 pověšený na plášť koaxu, viz zde:
http://forum.digizone.cz/index.php?topic=3591.60 (obrázek s názvem Zem_čtvrtvlna)
proč tomu tak je, nevím, nemám zájem si dělat diplomovou práci v tomto oboru
možná tam dělají šarapatu ty náboje v baterkách