Zajímavé, že v informatice, grafice, elektřině, rádiové technice, řídicích systémech i dalších na knowhow náročnějších oborech to jde... Tam taky nikdo nezná přesné aktuální podmínky a nastavení u tazatele, což je zde hlavní výmluva.
Nemyslím si, že jde o výmluvu. Každý mě povědomý obor, který je náročný na know-how, pracuje na schématu:
pečlivá analýza problému → zodpovědná syntéza řešení. My technici máme velkou výhodu v tom, že jsme si vynalezli spoustu technických udělátek, která nám v analýze pomáhají. Sem určitě patří i měřící přístroje (a ten kdo je umí používat, nejen zapnout, zírat na displej a okecávat), dále pak metody (s hlubokými kořeny ve vzdělání a rozkošacené širokými zkušenostmi).
O co složitější to má třeba kultura, umění (i užité), kde "udělátka" nemají a musí se spolehnout jen na vnímání.
Ale je
zvířeckost dělat z techniky umění, založené jen na subjektivním vnímání, selském rozumu, přenosu roků zkušeností do jedné věty (nejčastěji: „je to šrot“, „je to shit“), ignoraci a odmítání analýzy a měření.
Takto prostě svět nefunguje. O tom jsem přesvědčen.Pozn: je mi smutno, jak často ten poslední zmiňovaný jev vidím tady. Chybovat je lidské, s tím jsem smířen. Ale opakovat chyby, to je hloupost. A osočovat ty, kdo na chyby poukážou, to už je drzost.