Chtěl jsem si nechat na Vrbensku změřit signál od anténářů, české programy mi jedou, chtěl jsem si nechat proměřit možnost příjmu polských multiplexů, mezitím si ty anténáře pozval soused, kterému se moc snažili nic nenaměřit a vnutit mu satelit a podařilo se, vnutili mu satelit. Na DIGIZONE v databázi firem má tato firma hodnocení 5, další firma z okresu Bruntál má hodnocení 4,5. V okrese Šumperk je odkud je Tony je situace podobná. Na Karvinsku mám s anténáři podobné zkušenosti jako uživatel dawis.
Jinak zesilovač bude pravděpodobně fungovat s uvedenou anténou, ale nelze zajistit 100% úspěch. Výrobce uvádí, že zesilovač v dipólu antény má automatickou regulaci zesílení, takže když je na anténě jeden silný signál tak je zesílení omezeno tak aby nedošlo k přebuzení zesilovače, to se může projevit slabším signálem jiných frekvencí takže slabý signál 3.MUXu může být způsoben tímto a ne útlumem na vedení. To by se dalo možná amatérsky odzkoušet natáčením antény a sledování úrovně signálu na jednotlivých frekvencích, případně s anténou bez zesilovače. Tento zesilovač je relativně drahý, takže v případě neúspěchu to může člověka mrzet. Na trhu jsou se dají koupit zesilovače za poloviční cenu (Alcad, Terra), případně za čtvrtinovou cenu (IVO, TEROZ). Ikusi dělá i zesilovače k anténě na stožár v krabičce, případně v sadě se zdrojem, ale nevím jak to je s dostupností. Uvažuji, že bych si koupil nějaký zesilovač s minimálně dvěmi UHF regulovatelnýmii vstupy. Případně, že máte obchodního ducha, můžete ho dále prodat (Aukro ?). Jinak uvedený zesilovač má dva UHF vstupy které lze regulovat, takže by se dala pořídit další levnější anténa pro příjem českých multiplexů a pokoušet se to nějak vyladit. Tady se taky rozchází údaje výrobce a českého obchodu, výrobce uvádí že napájení anténího zesilovače je vyvedeno na obou UHF vstupech, český obchod uvádí, že napájení anténního vysílače je jenom na UHF2 vstupu. Cenové relace anténářských firem: mému otci namontovala firma na Karvinsku dvě antény Matel + domovní zesilovač IVO za cenu několikanásobně vyšší než je cena zesilovače IKUSI NBS-824 (stožár a kabely byly použity z předchozího řešení) . Ve Vrbně mi byla naznačena podobná cena s podobnými komponenty. Pri dotazu na jiné komponenty mi bylo naznačeno, že bych to nezaplatil a byl mi nabídnut satelit.
Takže prostor pro lidovou tvořivost je tu poměrně velký, člověk jen musí zvážit míru rizika a rozhodnout se pro jednu z těchto cest.