Máte pár "naprosto" jednoduchých otázek, na které je naprosto jednoduše složité či složitě jednoduché jednoduše odpovědět :-))))) (krásná věta) Pokud není v textu či pod obrázkem doslovně uvedeno soustava nebo 2 x ,pak se vždy jedná o jednotlivou anténu, snad jsem se, doufám, nikde nepřeklepl. "Digitál miluje krátké soustavy" - pfff - jak na to? Jednoduše.?! Odložme homogenitu, ta by to zkomplikovala :-) ale roli hraje, ne vždy, ne všude, KONEC, zahoďte to nebo se do toho zamotáme. Homogenita pro teď neexistuje :-) Prostě jde o to, že elmag vlnění se sice šíří stále stejně, ale praktické zkušenosti podložené i měřením jsou takové, že digitální signál lze mnohem lépe zpracovat a "vydolovat" z takového minima, které bylo v analogu nemyslitelné. Dle mého názoru to nejvíce souvisí s lepšími vlastnosti "přijímačů, s jejich schopností si signál opravit a i asi spoustou dalších mně neznámých okolností, které nejsem schopen popsat a objasnit, tak hluboce mé znalosti nesahají a ani nikdy sahat nebudou, ale praxí je to prostě ověřeno,prověřeno a proměřeno, v hom. i nehom. poli. Tak se teď při návrhu antén soustředím i na SWR, aby se to, pokud to bude fungovat, potvrdilo či vyvrátilo. To konkrétní měření se, zdá se mi, pokud mne paměť neklame, někde na netu visí v některém z mých dávných příspěvků.