Autor Téma: Rakusko/T-DAB  (Přečteno 2260607 krát)

AndrejH

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Rakusko/T-DAB
« Odpověď #315 kdy: 21. 02. 2019, 22:27:20 »
A při použití vhodně umístěných reflektorů (případně plošného reflektoru viz aplikace ve Wi-Fi) se zisk biquadu rapidně zvýší... Takže když ho nedáš za skříň, ale pověsíš ho hned za dveře skříně, tj. cca půl metru od zdi, tak to bude lepší než tvoje emmeesse, akorát pak nesmíš chodit pro kabáty

ja, ja, ha, ha...přesně...nesmíš chodit pro kabáty...anebo ani do zimry...viděl jsem to monstrum s reflektory na fotce...to total nechápu tu chlíplou logiku, vždyť tvá Y13 je proutek mrňavý se stejným výkonem
DAB rádia: stolní Noxon Nova II, přenosné SilverCrest SDRF 10 B1 a SDR 1.5 A1, Pure Elan E3, Tesco DR1403G, externí anténa Iskra 9 prvků 9,25 dBi, zesilovač 23dB/0,7dB, kanálová zádrž 12D, místo příjmu Brno

Reklama

• Stálý člen

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #316 kdy: 21. 02. 2019, 22:32:20 »
Ještě pro Lance-ho: Nezapomněl sem na tebe, tvoje půdní "speciálka" už se tvoří, chybí už jen dipol a krabice, ale to bude trvat nejdýl :-) Akorát sem, čoveče, zapomněl, že to potřebuješ v H a já sem tam už navrtal třmen pro V.

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #317 kdy: 21. 02. 2019, 22:38:07 »
Ale to zas není nijaký monstrum (ne, že bych to stavěl), ale když si to tak vemeš, tak na prostor 1,4 x 0,7m je to vlastně stejný jako jiná běžná anténa, akorát že to máš prostě připevněný "naplacato", což je nezvyklý :-) , ale do nějakých specifických podmínek (nehomogenní pole, odrazy, atd.) to může být ideální věc.

lance

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #318 kdy: 21. 02. 2019, 23:27:47 »
Ještě pro Lance-ho: Nezapomněl sem na tebe, tvoje půdní "speciálka" už se tvoří, chybí už jen dipol a krabice, ale to bude trvat nejdýl :-) Akorát sem, čoveče, zapomněl, že to potřebuješ v H a já sem tam už navrtal třmen pro V.
Zdarec divochu, to je bomba, Ty jsi fakt nadšenec !  ;) Člověk se jen zmíní.... a za pár dní je tu už fotka prototypu  :D
Mám dotaz - zvládá ten simulační program i LP anteny? Mohl bych poslat rozměry krátké Iskry VF-12log a možná prostř. kolegy tady z fora i delší VF-16log pro srovnání v "reálné simulaci" ? Malůvkám výrobců se nedá věřit...

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #319 kdy: 22. 02. 2019, 09:33:15 »
Tak na LP toho moc nevymodeluješ, zisk plusminus stejný vždy a všude, chová se to jak tříprvek na každím kmitočtu...

Reklama

• Stálý člen

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #320 kdy: 22. 02. 2019, 12:11:02 »
Částečně máš pravdu a částečně taky ne. Jak už někde psal sám velký Jindra Macoun, budiž pochválen a díky za jeho celoživotní dílo, všechny obecné zásady, poučky a poznatky od dob Udy a Yagiho jsou stále platné a nejsou v rozporu s těmi současnými! Tolik citace JM. Já bych k tomu dodal, že dneska se tomu dá věnovat a "zkoumat" a "ladit" do větších a podrobnějších detailů, výpočtem si to před praktickou realizací "předchystat" k co nejlepšímu výsledku, což bylo před 40, 50 či víc lety celkem nemožný a navíc se dá "manipulovat" s více prvky a hodnotami naráz. Logper, stejně jako každá jiná anténa je dílem nějakého konkrétního konstruktéra, který si zvolil a nastavil nějaký koncept, dle svého uvážení nebo nápadu,a nebo nálady :-) Logper je vzhledem k svým "vlastnostem" celkem hodně pásmová, ale až tak moc "ideální", jak by si někdo představoval to není. Jako každá anténa je frekvenčně závislá a ideální hodnoty budou vždycky jen na té dané ideální fr. Stejně jako zisk je závislý především na celkové délce, tak jako u všech ostatních antén, na tom, alespoň se současnými znalostmi a možnostmi, nejde nic moc změnit, co však jde, je všechny ty hodnoty zmaximalizovat to té nejideálnější podoby pro dané potřeby. V archivu ezNec je jeden návrh logper (nevím od koho) vztažený k vlnové délce (jako třeba známá tabulka yagi antén v AR od JM), tak jsem to dal spočítat na DAB, zadaná střední fr. 202MHz, co z toho vypadlo viz obr. Anténa je 7-mi prvková, délka 1,3m , zisk řekněme vyrovnaný, F/B dole padá hodně, SWR nahoře letí vzhůru, takže ten "ideální" stav je na těch 202MHz. Když se to tedy vyrobí, napíše se tomu G=10dB, F/B=22dB a jde to do světa a nějak to funguje. Jak moc se s tím dá "laborovat" sem nezkoušel, je to na dlouho, dělám jiný věci, navíc výpočet je pro ideální fáz. vedení, takže při praktické konstrukci, kdy vedení je nosník, bude výsledek určitě horší.

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #321 kdy: 22. 02. 2019, 13:58:27 »
Pro Omar3: jak už jsem to někde několikrát psal, mám v těch všech rozměrech jakože 1411 taky hokej. teda ne já, ale všichni co je nějak někde uvádějí! Co použil J. Macoun je ze současných stránek Kovoplastu, je to jako obr. pod fotkou antény. Pak něco máš ty z těch dřívějších typů, něco úplně jinýho má PavelB. a něco jinýho máš teď ty. Nějak se to všechno tak nějak motá kolem sebe, ale už je to asi tolikrát obšlehlý a přejebaný, že už se v tom nikdo nevyzná a nemá tušení jaký to má skutečný vlastnosti. Soory, ale docela sračka, nemyslíte??? Spočítám co jsi mi teď poslal a hodím to sem. A asi začnu vyrábět skutečný antény.

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #322 kdy: 22. 02. 2019, 14:27:47 »
Se divím, že jsi ještě nezačal  :)
Na těch anténách pro III.TV pásmo je dobrý, že ráhno je pořád stejné, pouze se mění délky prvků. Ideální by bylo teď navrhnout ty optimální délky prvků. Vezmu dlouhé prvky z 1407 a zakrátím je na tu správnou délku a je hotovo.
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345, Xmux
IPTV: SML

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #323 kdy: 22. 02. 2019, 14:42:05 »
Tak jsem to spočítal, výsledky dole. Docela hrůza, asi ještě horší než u PavlaB. Rozteče reflektorů v tvém nákresu nejsou k mání, tak jsem je udělal jako u Kovoplasťácké. I kdyby byly jinak, což pochybuju, nijak zvlášť už se to na vlastnostech antény neprojeví.

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #324 kdy: 22. 02. 2019, 15:00:11 »
K těm ráhnům, to je právě ten problém, že jsou všechny stejný. Ono to není tak jednoduchý, že zkrátíš prvky a je to, všechno souvisí se vším. Navíc jsou to antény kanálové (pro skupinu kanálů) a ty, my, požaduješ anténu co nejvíc pásmovou, což se dřív prakticky na VHF neřešilo, nebylo to vůbec potřeba. Když jsi chytal na jednom místě 3 kanály ve VHF, tak jsi byl asi největší borec v republice :-))) Pro tebe nejlevnější a nejrychlejší dlouhá anténa je ta tvoje 1510 s refl. 88cm, jinak musíš všechno předělat, překopat, převrtat od základu. Už jsem tady vypočítal kde co, co bylo kde k mání, tak si to prohlídni a rozhodni. A pak si to srovnej s Xmux13YsupraDAB+ a uvidíš. Jenže to nemůžu a nechci tvrdit ani dát do oběhu, dokud to nesrovnám v praxi a terénu! Teorie je jedna věc, praxe druhá. Na druhou stranu, když to funguje a odpovídá Macounouvi, Kornerovi, Bízlimu atd. ,mělo by to odpovídat a fungovat i mě :-) Uvídíme.

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #325 kdy: 22. 02. 2019, 15:18:34 »
Na testy té tvé novinky jsem už připraven, počasí už se taky lepší, tak se můžeme do toho dát.
Já jsem asi slepý, ale nějaký podstatný rozdíl mezi 1411 a 1510 moc nevidím. Možná to uvidím až na spektráku a tuneru. Až takový problém by to pro mě neměl být, vyzkoušet všechny 3 antény v praktickém provozu, ale jak jsem psal již dříve, preferuji anténu kotvenou za reflektorem. Hády i Vídeň jedou i na tu LP, takže se jedná akorát o zlepšení Kamzíku. Těch 150DABkm je tak pro mne hranice, dál nehodlám jít.

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #326 kdy: 22. 02. 2019, 16:14:12 »
Vypočtené výsledky jsou téměř totožné, ale vzhledem k tomu, že jsi říkal, že jdeš cestou nejmenšího odporu a námahy :-) tak 1510 fyzicky vlastníš, takže vyrobíš jen 4 delší refl. a složíš, kdežto origoš kovoplast 1411 nemáš, takže bys ji musel celou fyzicky vyrobit :-) to co máš má jiný rozteče prvků.

lance

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #327 kdy: 22. 02. 2019, 21:20:00 »
Rozměry Iskra VF-12LOG...
Jáchyme, šlo by to hodit do stroje ?  :)
« Poslední změna: 22. 02. 2019, 21:21:58 od lance »

omar3

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #328 kdy: 22. 02. 2019, 22:51:10 »
Vypočtené výsledky jsou téměř totožné, ale vzhledem k tomu, že jsi říkal, že jdeš cestou nejmenšího odporu a námahy :-) tak 1510 fyzicky vlastníš, takže vyrobíš jen 4 delší refl. a složíš, kdežto origoš kovoplast 1411 nemáš, takže bys ji musel celou fyzicky vyrobit :-) to co máš má jiný rozteče prvků.
Ty jsi strašně rychlý, ale nečteš pořádně, co jsem psal.
1510 nemám, tu jsem si pouze sám odvodil ze znalosti celého spektra antén. Nic jiného mě nezbylo, když mi ji tady nikdo nechtěl změřit. Fyzicky mám pouze 1508, která se na JM používala na Kojál. Z logiky věci stačí zmenšit délky prvků, když ráhno zůstává stejné. Když si člověk dá vedle sebe všechny typy vyráběných a antén na III pásmo, tak pochopí určíté souvislosti.   
1411 sice taky nemám originál, ale zkrátil jsem si prvky podle výrobce ze 1407 nebo 1409. Těch mám dost, po konci analogu je lidé vyhazovali. Na JM se přijímaly pouze nižší kanály Vídně a Kojálu, takže k těm vyšším jsem se nikdy nedostal.   

Xmux

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #329 kdy: 23. 02. 2019, 00:34:06 »
Rozměry Iskra VF-12LOG...
Jáchyme, šlo by to hodit do stroje ?  :)

Máš to tu. Spočítal jsem to dle tebou dodaných rozměrů. Plus je to počítaný s ideálním fáz. vedením 75 Ohmů, což asi v reálu nebude, nevím jaká je impedance vzdušnýho vedení z těch dvou jäklů 14/14, to bych musel někde vypátrat vzoreček a spočítat to a to se mi už nechce. Takže reálně bude SWR ještě o trochu horší, na zisk to ale nemá vliv.