Částečně máš pravdu a částečně taky ne. Jak už někde psal sám velký Jindra Macoun, budiž pochválen a díky za jeho celoživotní dílo, všechny obecné zásady, poučky a poznatky od dob Udy a Yagiho jsou stále platné a nejsou v rozporu s těmi současnými! Tolik citace JM. Já bych k tomu dodal, že dneska se tomu dá věnovat a "zkoumat" a "ladit" do větších a podrobnějších detailů, výpočtem si to před praktickou realizací "předchystat" k co nejlepšímu výsledku, což bylo před 40, 50 či víc lety celkem nemožný a navíc se dá "manipulovat" s více prvky a hodnotami naráz. Logper, stejně jako každá jiná anténa je dílem nějakého konkrétního konstruktéra, který si zvolil a nastavil nějaký koncept, dle svého uvážení nebo nápadu,a nebo nálady :-) Logper je vzhledem k svým "vlastnostem" celkem hodně pásmová, ale až tak moc "ideální", jak by si někdo představoval to není. Jako každá anténa je frekvenčně závislá a ideální hodnoty budou vždycky jen na té dané ideální fr. Stejně jako zisk je závislý především na celkové délce, tak jako u všech ostatních antén, na tom, alespoň se současnými znalostmi a možnostmi, nejde nic moc změnit, co však jde, je všechny ty hodnoty zmaximalizovat to té nejideálnější podoby pro dané potřeby. V archivu ezNec je jeden návrh logper (nevím od koho) vztažený k vlnové délce (jako třeba známá tabulka yagi antén v AR od JM), tak jsem to dal spočítat na DAB, zadaná střední fr. 202MHz, co z toho vypadlo viz obr. Anténa je 7-mi prvková, délka 1,3m , zisk řekněme vyrovnaný, F/B dole padá hodně, SWR nahoře letí vzhůru, takže ten "ideální" stav je na těch 202MHz. Když se to tedy vyrobí, napíše se tomu G=10dB, F/B=22dB a jde to do světa a nějak to funguje. Jak moc se s tím dá "laborovat" sem nezkoušel, je to na dlouho, dělám jiný věci, navíc výpočet je pro ideální fáz. vedení, takže při praktické konstrukci, kdy vedení je nosník, bude výsledek určitě horší.