Už jsem to našel. A i dle údajů podivného grafu samotného výrobce vás tedy moc nepotěším, vidíte sám, že do vašich konkrétních podmínek (K5,K11,K12) jste si snad nic horšího vybrat nemohl :-(
nemyslím si to; neznáte historii/souvislosti.
souhlasím, že pokud bude real zhruba zrcadlit Vaše návrhy, tak délka antény 1,3 m je pozitivní hmm. Nebo dokonce kratší? Slow down man, tou erupcí jste to znepřehlednil, těžko se v tom orientuje co je co, když je zisk nad 10 dBi tak si člověk není jistý jestli jsou to kratší dvojčata nebo delší single.
Koukám, že jste byl i "tenkrát" noční hráč, příspěvek po půlnoci; omlouvám se pokud vyvolám nějaké blbé pocity z Vaší minulosti:
-----------------
« kdy: 16. 04. 2010, 00:11:37 »
Jak zní moje oblíbené (a poslední dobou často citované "střízlivými" účastníky různých anténářských a lovičských fór) rčení - od dob strejců Udy a Yagiho nikdo nic světoborného a zázračného nevymyslel,a už asi ani nevymyslí
Cca na přelomu 70 a 80 let minulého století konkurenční boj mezi předními výrobci antén (před. Fuba,Kathrein,Hirschmann,Bosch,Stolle) vedl ke zvyšování zisku formou konstrukce antén s zářičem buzeným více řadami direktorů,které jsou vlastně takovou miniaturní ant. soustavou,ale i tak tyto antény ziskem nikdy nepřekonaly a nepřekonají obyčejnou ant. soustavu ze dvou kratších yagin v opt. vzdálenosti,pouze si zachovávají jistou míru širokopásmovosti a i ta je dosti diskutabilní.A v "digitálu" to platí dvojnásob,ne-li více,mám dlouhodobě ověřeno a prověřeno v praxi,protože v něm (včetně SK) "jedu" už od jeho samotných prvopočátků,kdy 99% účastníků ani netušilo,že existuje.Slabý "digitál" takřka miluje
krátké soustavy.Asi i proto jsou tolik úspěšná "síta",i včetně těch tolik diskutovaných polských (pokud zrovna nemají přebuzený zesilovač
))))) ).
Ale jak říká zase strejda Klaus,síla trhu je všemocná
L.
------------------------
Mé dotazy:
1. rovněž jsem měl zato, že v Yagině i dnešní výpočetní výkon přináší jenom kosmetické úpravy; je ve Vašich dnešních návrzích nějaký zajímavý podnět?
2. Výše píšete, že "slabý digitál takřka miluje krátké soustavy"; bylo to myšleno tak, že se jedná o nehomogenní pole a proto kratší lepší než delší?