trochu jsem se dnes díval na vysílání, abych si udělal bližší názor na potíže. Zkoušel jsem simultánní příjem na různých HW (různé čipsety) i několika kusech stejného HW, k vyloučení vlivu poškození jsem kontroloval úroveň měřákem (dBm, CBER/VBER/MER po celou dobu velmi dobré až výborné).
Několik postřehů:
— teletext "blbne" - na 898 se rychle střídá 7 podstran: Zkušební strana textu (jako na ČT1), modrá, zelená, červená, bílá, blikající bílá, čb síť. Výsledek na Fandě nahodile vypadávají 1-2 řádky, český font se rozpadá a zase naskakuje správně, do obrazu (zejm. jednolitých barev) se nahodile vloží řetězec 8 stejných znaků (obvykle Č, ? nebo Ó). Ve stejný okamžik je obdobný teletext na Telce a Smíchově v pořádku, bez poškození.
— nahodilé vady v obraze - během asi hodiny se 2× na cca čtvrt vteřiny ztratila většina snímku na Fandě a byla nahrazena fialovými kostičkami v řadách. V stejném okamžiku byl obraz Telky a Smíchova úplně bez vad.
— různé čipsety (Mstar, SiS, Sunplus - aktuální verze) se projevují silně podobně, ne 100% identicky. Projevy jsou stejné co do přítomnosti (časové i místní), různé co do rozsahu.
— programy uvnitř multiplexu nejsou postiženy stejně, ale v rozmezí: úplně bez chyb až po - hodně chyb (záleží na použité službě) Tolik tedy pozorování jednou osobou. Snažil jsem se o co nejobjektivnější podmínky, při vyloučení subjektivních vlivů - identický HW, záměna kusů mezi sebou k vyloučení kusové vady, proměření anténního signálu dotčeného muxu i ostatních muxů.
Takže nyní mám přesnější názor - chyba je uvnitř signálu, ne v přijímacím HW. Jestli vzniká na zdroji (vysílací HW/SW) nebo až cestou nemohu posoudit, musel bych celou sestavu přemístit. Míra projevů nevylučuje, že může existovat HW/SW, na kterém jde příjem bez chyb, šíře mé zkoušky ale tuto možnost hodně stlačuje. Množství chyb je malé, neznemožňuje příjem úplně, jen je nepříjemné, pokud diváka zasáhne v pořadu, na který se těšil. Naopak divák může tedy prohlásit sledování za bezproblémové, pokud nevyužívá danou službu (TTX), nedívá se na postižený kanál/pořad nebo si chyby nevšimne kvůli její krátké době.
Poznámka 1:
jako pikantní shledávám omezení na indexové straně teletextu všech Fandy/Telky/Smíchova: „Jakékoliv užití obsahu je bez souhlasu CET 21 spol s r. o. zakázáno“. Máme my vůbec tedy oprávnění se na teletext dívat, natožpak ho posuzovat?
Poznámka 2:
podrobnější zkoumání teď nemám v plánu, více mě zamíchala programem nepřítomnost EPG v muxu2.