reklama

Autor Téma: Rušení kanálu 41 kanálem 42  (Přečteno 11286 krát)

Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 312
    • Zobrazit profil
Rušení kanálu 41 kanálem 42
« kdy: 17. 12. 2012, 22:28:13 »
Víte někdo co s tím? STA kanálové vložky Alcad. Mám v paneláku jednu, možná dvě tv co si s tím neví rady, 42 hraje , 41 kolísá kvalita a vypadává. Na měřáku síla cca 65dB, Mer cca 32dB, měřeno na zásuvce a je to stejné na obou kanálech. Pokud stáhnu zesílení K42 o 6dB nic to neřeší. 42 stále perfektní, 41 na měřáku taky, ale tv stejně zlobí.   42 ostřejší naladění propustí, 41 běžná bez lepšího sladění. Celkem je jasné, že to nezvládá TV, když se na to konkrétní místo dá jiná jiná, tak hraje, když se K42 odpojí problém zmizí. TV je několik let stará LCD Sony. ( majitel si vyměnil zásuvku na konci vedení STA za koncovou, aby měl silnější signál) Pochopitelně první jsem tam dal útlumák 10dB, pak 20dB, ale problém je stejný, úplně beze změny. Na spektráku jsou kanály krásně oddělené.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Dolinak

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 177
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2012, 00:37:36 »
Konvertor?
Ve čtyřech letech mi můj první obvod se žárovkou a plochou baterkou nefungoval.

Ten drát byl SMALTOVANÝ!


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 436
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2012, 00:54:56 »
Nebo k těm dvěma TV pořídit STB. Sice nehezké, ale nejlevnější řešení.


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 312
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2012, 06:00:16 »
Jistě, obě možnosti mě taky napadly, ještě je tu možnost přeladit vložku k41 na jiný kanál,přidat anténu protáhnout od ní další koax. Spíš mě zajímá, jestli někdo nemá zkušenost jak to řešit u toho konkrétního zákazníka. Každopádně díky za nápady. Beru to spíš jako preventivní pokus rozšířit si znalosti, určitě dříve či později skončím v místě, kde příjem jiného kanálu nebude možný, konverzi nebude chtít společenství či družstvo kvůli jednomu člověku zaplatit atd.


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #4 kdy: 18. 12. 2012, 09:24:29 »
Kanál 42 leze z masky vlivem méně kvalitních vysílačů a zřejmě i špatného nastavení. Je to pěkně vidět na spektráku, pokud jste v oblasti s velmi silným signálem nějakého kanálu muxu 4 a kolem nic není. Jestliže jsou tedy dva kanály ČRa vedle sebe, lze je přijímat v pohodě, jestliže je vedle sebe ČRa a mux4, mux4 se s druhým kanálem ruší (respektive mux 4 ruší druhý kanál).

Šetření na vysílacích komponentech není někdy to pravé, tím spíš, když je pak nastavují lidé, co tomu moc nerozumí.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 537
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #5 kdy: 18. 12. 2012, 13:25:05 »
Víte někdo co s tím? STA kanálové vložky Alcad. Mám v paneláku jednu, možná dvě tv co si s tím neví rady, 42 hraje , 41 kolísá kvalita a vypadává. Na měřáku síla cca 65dB, Mer cca 32dB, měřeno na zásuvce a je to stejné na obou kanálech. Pokud stáhnu zesílení K42 o 6dB nic to neřeší. 42 stále perfektní, 41 na měřáku taky, ale tv stejně zlobí.   42 ostřejší naladění propustí, 41 běžná bez lepšího sladění. Celkem je jasné, že to nezvládá TV, když se na to konkrétní místo dá jiná jiná, tak hraje, když se K42 odpojí problém zmizí. TV je několik let stará LCD Sony. ( majitel si vyměnil zásuvku na konci vedení STA za koncovou, aby měl silnější signál) Pochopitelně první jsem tam dal útlumák 10dB, pak 20dB, ale problém je stejný, úplně beze změny. Na spektráku jsou kanály krásně oddělené.
Škoda, že jste to vlákno nazval takto, to zas patlalové budou opakovat, jak může vedlejší kanál rušit ;-)
Ano, může, pokud se tam rozlézá, což u pařízkova DB není nic vyjímečného. Pokud máte zájem, napište soukromně, pošlu Vám snímek. Rohde-Schwarz za miliony a neznámý Electrolink kdoví za kolik prostě nemůžou udělat stejnou službu...


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 728
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. s r. o.
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #6 kdy: 18. 12. 2012, 13:29:32 »
Pokud máte zájem, napište soukromně, pošlu Vám snímek.
asi bych měl zájem  ;D ;D ;D ;D
DVB-T: Krásné, Černá hora (vč.RS7), HK/Chlum, TKB/Pce, Jelenia Góra/Śnieżne Kotły, Kłodzko/Czarna Góra
Ještěd, Praděd, Černá Studnice, ale i Žižkov nebo Buková hora - vše za normálních podmínek


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 537
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #7 kdy: 18. 12. 2012, 13:56:37 »
Pokud máte zájem, napište soukromně, pošlu Vám snímek.
asi bych měl zájem  ;D ;D ;D ;D
vtipálku :D ano, chtěl jsme znužít Tvůj, neboj, připsal bych čí je to práce... chjo, taky mne hned odhalíš  8)


Jeremy-Ofarrell

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 120
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #8 kdy: 18. 12. 2012, 14:04:22 »
Víte někdo co s tím? STA kanálové vložky Alcad. Mám v paneláku jednu, možná dvě tv co si s tím neví rady, 42 hraje , 41 kolísá kvalita a vypadává. Na měřáku síla cca 65dB, Mer cca 32dB, měřeno na zásuvce a je to stejné na obou kanálech. Pokud stáhnu zesílení K42 o 6dB nic to neřeší. 42 stále perfektní, 41 na měřáku taky, ale tv stejně zlobí.   42 ostřejší naladění propustí, 41 běžná bez lepšího sladění. Celkem je jasné, že to nezvládá TV, když se na to konkrétní místo dá jiná jiná, tak hraje, když se K42 odpojí problém zmizí. TV je několik let stará LCD Sony. ( majitel si vyměnil zásuvku na konci vedení STA za koncovou, aby měl silnější signál) Pochopitelně první jsem tam dal útlumák 10dB, pak 20dB, ale problém je stejný, úplně beze změny. Na spektráku jsou kanály krásně oddělené.
Škoda, že jste to vlákno nazval takto, to zas patlalové budou opakovat, jak může vedlejší kanál rušit ;-)
Ano, může, pokud se tam rozlézá, což u pařízkova DB není nic vyjímečného. Pokud máte zájem, napište soukromně, pošlu Vám snímek. Rohde-Schwarz za miliony a neznámý Electrolink kdoví za kolik prostě nemůžou udělat stejnou službu...
V takovém případě kontaktovat ČTÚ.


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 537
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #9 kdy: 18. 12. 2012, 14:48:32 »
Víte někdo co s tím? STA kanálové vložky Alcad. Mám v paneláku jednu, možná dvě tv co si s tím neví rady, 42 hraje , 41 kolísá kvalita a vypadává. Na měřáku síla cca 65dB, Mer cca 32dB, měřeno na zásuvce a je to stejné na obou kanálech. Pokud stáhnu zesílení K42 o 6dB nic to neřeší. 42 stále perfektní, 41 na měřáku taky, ale tv stejně zlobí.   42 ostřejší naladění propustí, 41 běžná bez lepšího sladění. Celkem je jasné, že to nezvládá TV, když se na to konkrétní místo dá jiná jiná, tak hraje, když se K42 odpojí problém zmizí. TV je několik let stará LCD Sony. ( majitel si vyměnil zásuvku na konci vedení STA za koncovou, aby měl silnější signál) Pochopitelně první jsem tam dal útlumák 10dB, pak 20dB, ale problém je stejný, úplně beze změny. Na spektráku jsou kanály krásně oddělené.
Škoda, že jste to vlákno nazval takto, to zas patlalové budou opakovat, jak může vedlejší kanál rušit ;-)
Ano, může, pokud se tam rozlézá, což u pařízkova DB není nic vyjímečného. Pokud máte zájem, napište soukromně, pošlu Vám snímek. Rohde-Schwarz za miliony a neznámý Electrolink kdoví za kolik prostě nemůžou udělat stejnou službu...
V takovém případě kontaktovat ČTÚ.
ten o tom ví a mlčí... jako ohledně všech věcí, týkajících se této osoby.


Jeremy-Ofarrell

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 120
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #10 kdy: 18. 12. 2012, 15:02:15 »
Kolem osoby snad, ale pokud by vysílač pracoval mimo určený kanál, tak by ČTÚ začal jednat. O tom je zbytečné polemizovat.


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 537
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #11 kdy: 18. 12. 2012, 15:33:58 »
Kolem osoby snad, ale pokud by vysílač pracoval mimo určený kanál, tak by ČTÚ začal jednat. O tom je zbytečné polemizovat.
teorie... realita je jiná. A s polemikami to nemá nic společné. Pokud mají lidi v terénu pokyn, aby se v multiplexu 4 nešťourali, tak to je trošku o něčem jiném.


Jeremy-Ofarrell

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 120
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #12 kdy: 18. 12. 2012, 15:57:50 »
Takový pokyn samozřejmě nemají a ani není důvod, aby ČTÚ něco takového svým zaměstnancům dával. Navíc u telekomunikačního pásma, které je mezinárodně koordinované (a kontrolované).

Celý problém, který se tady řeší, pramení jednak z toho, že někdo používá Alcady kanál vedle kanálu (k čemuž je ani zastoupení v ČR, firma Antech, nedoporučuje) místo aby dal PC-525 a převedl to jinam a druhak se závada vyskytuje na jakési obstarožní TV, zatímco na jiné to funguje, čímž je zbytečné se problémem dál zabývat a majitel ať si jde pro STB nebo novou TV. Nemluvě o nějakých amatérských výměnách zásuvek.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 514
    • Zobrazit profil
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #13 kdy: 18. 12. 2012, 16:38:03 »
Duvod co pise Kuba Melin (vyzarovani do sousedniho kanalu) to byt muze. Ale protoze v tomto pripade nektere prijimace hraly bez problemu a jeden vubec, tak bych uvazoval spis moznost preecha na k41, ktere se muze dostat i pres "uzkou" vlozku k42. Ale to jen pokud jsou oba kanaly z ruznych anten (to neni z dotazu jasne). Pokud jsou z jedne, kolik je na antene rozdil urovni mezi obema kanaly?


Jeremy-Ofarrell

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 120
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Rušení kanálu 41 kanálem 42
« Odpověď #14 kdy: 18. 12. 2012, 16:45:48 »
Rušení do sousedního kanálu může dělat jenom kanálová vložka, nikdy ne vysílač. A Alcad není na zesilování sousedních kanálů vhodný, takže není co dál řešit.


 

reklama