reklama

Autor Téma: prosím o radu s antenou  (Přečteno 17367 krát)

sis

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
prosím o radu s antenou
« kdy: 13. 10. 2012, 10:42:15 »
Dobrý den, prosím o radu. Mám nizkoenergetický RD, Nechtěl jsem dělat zbytečné prostupy přes střechu, takže mě firma dala do pudy, která je zateplená antenu a nějaky zesilovač (http://rapid661.rajce.idnes.cz/antena/). Vpohodě jsem na to chytal MUX1-3. Nyní pustili v Ostaravě Mux4, ovšem již ho nechytnu. Zkoušel jsem z okna vystrčit antenu a hned byl signal velmi dobrý. Ovšem jakmile se antena schovala opět na půdu, byl signal opět žádný. Numite mi prosím někdo poradit, zda si počidit jinou antenu, nebo zdali použit ještě zesilovač ( a jaký)? Díky Lumír

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



amatér Tondach

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 356
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #1 kdy: 13. 10. 2012, 11:05:50 »
Další zesilovač vám s největší pravděpodobností nepomůže....! Ne nadarmo platí, že nejlepší zesilovač je anténa.
Příjem pod střechou (na půdě) je vždycky záležitost náhody a nelze to brát jako normální. Kdyby to platilo, nedával by na střechu anténu nikdo a všechny by byly na půdách.   
Anténu (síto) máte dobrou a jak sám píšete, tak venku to jde. Asi se venkovní anténě nevyhnete. Ale anténa nemusí být jenom na střeše, ta může být třeba "na klacku na záhoně" obrazně řečeno. 


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #2 kdy: 13. 10. 2012, 12:08:23 »
Z jakeho materialu je ta strecha?

Prijem na pude je opravdu nejisty, navic cim vyssi kanal, tim vyssi utlum ta strecha udela, tedy u kanalu 63 pouzivaneho v soucasne dobe v Ostrave je ten utlum strechou znacny.

Zesilovace nepomohou, ani jina antena (mate huste ceske sito, coz je pro prijem vysilacu s horizontalni polarizaci velmi dobra antena), je tedy treba bud laborovat s umistenim a smerovanim anteny na pude, a nebo, pokud to nepomuze, zacit resit umisteni anteny venku.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #3 kdy: 13. 10. 2012, 12:12:35 »
Až na tu střechu napadá sníh, tak může být problém i se zbývajícími muxy.


sis

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #4 kdy: 13. 10. 2012, 12:17:25 »
Díky za informace, moc jste mě teda nepotěšily  :(

Na střeše je betonová taška a pod ní izolace 20cm.
Po pudě jsem již s antenou běhal a nic. Přes střechu se mi prostup dělat nechce (prostup přes střechu cca 600,- (navíc možnost kondenzátu přes prostup) dále je tam ta vata a zevnitř natahla parozabrana). Zřejmě budu muset počkat, až pustí vysilač tuším v hlubočci a doufat, že příjem bude lepší. O čemýž ovšem pochybuji......

PS: sníh již byl loni na střeše a žadnej problém nebyl

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #5 kdy: 13. 10. 2012, 12:27:50 »
Tak to protáhněte někde kolem okna.


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #6 kdy: 13. 10. 2012, 14:00:19 »
ta izolace bude asi velkej problém, anténa holt musí ven. Něco se snad vymyslet dá, držáky a tyče jsou všemožné, dá se koupit z internetu opravdu ledacos co lze použít do různých míst. (balkony, stěny, střechy, vikýře, komín a další všemožná místa na domě)


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #7 kdy: 13. 10. 2012, 20:40:28 »
Především je ta anténa špatně poskládaná, takže nemá plný zisk. Jelikož se v OV vysílá na k63 je správné sestavení antény a její naladění docela kritické. Začal bych tedy tam.


Martin X

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 35
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #8 kdy: 14. 10. 2012, 07:57:06 »
Já bych ještě počkal. Myslím si, že Mux4 v Lanové nejde na slibovaných výkon 10kW, protože TV mi ukazuje stejnou sílu jako z 1. máje na 800W. Z vysílače LTV 2kW v Klimkovicích mi TV ukazuje vyšší sílu, přestože ho mám 2x dál než Lanovou.
Jestli se někomu zlepšil příjem, tak proto, že v Lanové je vysílač vyšší než na 1. máje. Ale silnější není.


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #9 kdy: 14. 10. 2012, 08:38:27 »
Zde je typický příklad, kdy někdo má na "nízkoenergetický RD" miliony,ale šušní zaplatit si řádné technické řešení pro TV příjem.
Jestli jste ten RD jste stavěl také "na koleně" a s různými "rádci" na internetu, příp. polovičatými řešeními, které budou za pár let Vaší noční můrou, tak Vás potěš bůh. Je dojemné, že jste " nechtěl dělat zbytečné prostupy přes střechu", ale jak víte, že byly zbytečné? Jak máte řešeno odsávání par a vlhkosti z domu, kuchyně, koupelny - taky jste nechtěl něco dělat? Nebo jste si udělal domek typu "smrádeček, ale teploučko"?


sis

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #10 kdy: 15. 10. 2012, 08:02:42 »
Zde je typický příklad, kdy někdo má na "nízkoenergetický RD" miliony,ale šušní zaplatit si řádné technické řešení pro TV příjem.
Jestli jste ten RD jste stavěl také "na koleně" a s různými "rádci" na internetu, příp. polovičatými řešeními, které budou za pár let Vaší noční můrou, tak Vás potěš bůh. Je dojemné, že jste " nechtěl dělat zbytečné prostupy přes střechu", ale jak víte, že byly zbytečné? Jak máte řešeno odsávání par a vlhkosti z domu, kuchyně, koupelny - taky jste nechtěl něco dělat? Nebo jste si udělal domek typu "smrádeček, ale teploučko"?

Pane Komenski, jen pro Vaši informaci, RD mě stavěla odborná firma (jelikož nejsme na nějakém stavebním foru, nebudem to rozebírat), anteny mě dělala také odborná firma, která mě doporučila antenu do půdy, jelikož po jejich měření, byl signal na půdě perfektní. Takže na zmiňovanou antenu nechytam jenom český Mux 1-3, ale také polské Muxy. Tak jsem se pouze ptal na možnost řešení. Nyné se spekuluje otom, že Mux 4 z Hladnova ještě nejede na plný výkon, tak uvidíme.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 067
    • Zobrazit profil
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #11 kdy: 15. 10. 2012, 09:08:26 »
Pane Komenski, jen pro Vaši informaci, RD mě stavěla odborná firma (jelikož nejsme na nějakém stavebním foru, nebudem to rozebírat), anteny mě dělala také odborná firma, která mě doporučila antenu do půdy, jelikož po jejich měření, byl signal na půdě perfektní. Takže na zmiňovanou antenu nechytam jenom český Mux 1-3, ale také polské Muxy. Tak jsem se pouze ptal na možnost řešení. Nyné se spekuluje otom, že Mux 4 z Hladnova ještě nejede na plný výkon, tak uvidíme.
Když ti to dělala odborná firma, tak je zase zavolej. Když jim do toho začneš amatérsky vrtat podle rad z fór, jenom jim rozbiješ jejich koncepci.


dxpetr

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 285
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube Kanál
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #12 kdy: 15. 10. 2012, 09:31:27 »

Jestli fotka te spatne slozene anteny, co jste tady publikoval odpovida realite a neni pouze pro ilustraci, tak vam s politovanim musim sdelit, ze tu "montaz" neprovadela "odborna firma" , ale prase. Takto volne pohodit antenu na pudu ??????
Bandscan
http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=3293&usage=D&la=de
http://www.youtube.com/user/DXPETR
Tuner Sony XDR-F1HD  I2C mod
Antény: Korner: FM19.3 horizontal, 2xFM15.12 vertical, DAB 2x YAGI VATEN 14P


pepa novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 638
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #13 kdy: 15. 10. 2012, 09:56:09 »
odborná firma nepočítala s tím, že bude třeba do baráku v budoucnu z venku vést kabely ? To mi docela zaráží. Dnes se dělají tzv. inteligentní domy plné "husích krků" a vstupů/výstupů do baráku, aby se v budoucnu mohly tahat kdejaké kabely a jenom měnit/přidávát kabely (TV, internet, satelit atd.) prostě to, co v mezidobí "technologická revoluce" přinesla. Zejména dnes se vše docela rychle mění, i ten 63k by se měl změnit, takže i tady nějaké řešení, které se dá snadno předělat. navíc prostup střechou se dá tepelně zaizolovat a případný stožár/kabely použít nejen na TV/R anténu, ale i na satelit či wifi anténku atd. Mimochodem - třeba se dočkáme DAB a bude možná instalovat další anténa  ;)


sis

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:prosím o radu s antenou
« Odpověď #14 kdy: 15. 10. 2012, 14:14:36 »
Jejda, nevěděl jsem že můj příspěvek vyvolá takový negativní ohlas.
Jinak, antena jak je na fotce, tak v tomto místě není, jen jsem sní běhal po půdě a hledal lepší signál  ;) Co se týče prostupu střechou, samozřejmě že to udělat jde, ale pokud chytám ostatní muxy na půdě, tak jsem doufal že chytnu i tento mux.


 

reklama