Bydlím na Ostravsku a už delší dobu je mi polské DVB-T vysílání záhadou. Mění se to každou chvíli. O to by nebylo, tedy až na to, že zmizely TVP Historia a Kultura, zrovna ty nejlepší. Ale u nás v domácnosti máme rozdílný příjem polských digitálních stanic (ale i některých českých, i když v menší míře) na jednotlivých televizích.
Pro ilustraci. Máme televizor v kuchyni, nový už s dvb-t příjmem. Kromě toho mám u sebe v počítači dvb-t tv tuner. Dole v kuchyni mi to našlo všechny programy, vč. polských, dokonce některé 2x (asi v mpeg-2 a mpeg-4). Ovšem u MPX4, tedy Nova HD, ČT HD a Óčko, to hlásí "žádný signál". Nahoře v pc je to naopak. Z polských stanic to našlo jen pár (TVP, TTV, ATM, ESKA, POLO), zbytek ne, ale pro změnu jsem zde chytil MPX4, dokonce to hraje docela dobře, signál asi 73%.
To absolutně nechápu. Anténa na střeše je jedna pro obojí, jak v tom může být takový rozdíl? A aby toho nebylo málo, ještě někteří členové domácnosti mají jednu starší tv, ale mají tam starý set-top-box, kde mají u polských kanálů jen zvuk. Ale naladilo jim to i LTV z Klimkovic a Metropol, ovšem jen název - bez signálu. U mne ani ťuk, u mne (ani na nové televizi) se to prostě neobjevilo vůbec.
Tři televizory a takové rozdíly...
JO a abych nezapomněl. Pročetl jsem asi polovinu téhle diskuze (a že to byla fuška!) a prosím o vysvětlení, co to je TX. Ostatní zkratky jsem se dovtípil nebo našel, ale TX ne. Aspoň určitě ne v souvislosti s DVB-T.