Dobrý den,
stále jsem to nepochopil....jaký je obvyklý datový tok při FullHD u DVB - T (mpeg4) a DVB - T2?
Nikde nejsou rozdíly pořádně definovány....datový tok při rozlišení, apod....
Děkuji
Ber to takhle.
Radiova modulace DVB-T/T2 je jako plynova trubka.
Plyn, ktery trubkou tece je obsah (content), ktery muze byt ruzny mpeg2, mpeg4, h265, vc1 atd..
Cili trubce (modulaci) je fuk co skrz ji proteka. Tedy muze to byt vzduch, metan, lpg atd..
Modulace T2 (QAM256) je progresivnejsi nez T1 (QAM64) a tudiz za jednu sekundu prenese vice bitu.
DVB-T prenasi vzduchem typicky 14 az 23mbps.
Pokud se pouziva modulace DVT-T u kabelovky, tedy jen koaxial, tak nepotrebuje pro prenos
tolik ochranych protokolu a tak v ciste kabelovem rozvodu dokaze prenest i 32mbps.
Modulace DVB-T2 ve vzduchu prenese typicky 36 az 48mbps. V kabelovem koax rozvodu
dokaze prenest tusim (pokud me pamet neklame) az 93mbps.
Co se tyce obsahu bitstreamu, tedy dat, tak se nejcasteji pro komprimaci videa a zvuku pouziva
komprimacni metoda mpeg2 nebo mpeg4. Zvuk nejcasteji v mpeg2, mpeg3 nebo mpeg4aac+.
To tedy znamena, ze v radiove modulaci DVB-T (max QAM64 OFDM) se muzou prenaset programy
jak v komprimaci mpeg2, tak i v mpeg4 a to dokonce soucasne.
Pri rozliseni SD ma typicky program v mpeg2 bitstream cca 4mbps a v mpeg4 cca 1.3mbps. A pri rozliseni fullHD
ma program v mpeg2 typicky 15mbps a v mpeg4 8mbps.
Takze ted si muzes vypocitat kolik se vejde programu v ruznem rozliseni a ruzne komprimaci do
jednoho radioveho kanalu v T nebo T2.
Jelikoz ma sd program 4mbps v nasem DVB-T, tak 20mbps deleno 4 vychazi na 4 kvalitni sd programy v mpeg2.
Nebo naopak, sd program v mpeg4 ma cca 1mbps. Takze v DVB-T2 (QAM256 OFDM) pri 45mbps muze
byt v jednom MUXu T2 vysilano az 45 programu pri sd rozliseni.
Nikdy nemichej modulaci MUXu a jeho nejvyssi nejvyssi prenosovou rychlost s komprimacni
metodou jednoho ci vice tv programu.
Kdyz jsem vyvijel svuj vlastni DVB-T modulator (Xilinx) s multiplexorem (Analog Device AD9850), tak jsem pro soustavu nekolika kamer
pouzil pro XGA rozliseni komprimaci VC1 a jeste jsem k tomu pridal celej MUX1, ale zkonvertovanej
do mpeg4 se zvukem v mpeg4aac+. Z toho opravdu plyne, ze v ramci jednoho radioveho MUXu DVB-T2
muze byt jeden sd program v mpeg2, dalsi sd program v mpeg4, dalsi fullHD program v mpeg4, dalsi
program v sd muze byt treba v h265 a posledni program v 4K v komprimaci h265.
Pokud si odmyslite ten posledni 4K program, tak zbytek dokaze bez problemu prenest i starsi modulace DVB-T v QAM64 OFDM.
Takze souhrn, komprimace programu nesouvisi s radiomodulacni metodou radioveho MUXu.
Pokud pouzijete radiokanal v FM modulaci se sirkou 200MHz, tak to takovejto zvlastni radio MUX dokaze prenest taky.
Stejna analogie je i u digitalniho rozhlasu T-DAB a T-DAB+.
Oboje pouziva stejnou modulaci DQPSK o sirce 1.5MHz OFDM. Ale T-DAB+ umi prenaset
rozhlasove programy nejen v MPEG2, ale i v MPEG4-AAC+v2. Takze se do rozhlasoveho MUXu T-DAB+ vejde
az 28 programu misto 8-mi ve starem T-DABu.
Pochopitelne T-DAB+ soucasne prenest jak program v mpeg2, tak i jinej program v mpeg4.
Jedinej rozdil je ve videu u DABu, protoze system mobilni televize T-DAB/DMB nepouziva mpeg4 videokomprimaci, ale kodek VC1.
A pro info o bitstreamu v tomto rozhlasovem MUXu, tak v mpeg2 je to typicky 192kbps na jeden stereofonni program.
V pripade T-DAB+, tedy komprimaci mpeg4aac+v2 je to typicky 80kbps na program.
Protoze radiomux DAB je v podstate jen ta trubka co prenasi nezname medium, tak se navic DAB pouziva pro prenos ruznych UDP dat.
Treba v Beneluxu se tim "krmi" promenne dopravni znacky z LED displeju.
Nebo vozidlove GPS jako pomocna korekcni data TCM-TPEG s informacema o nahradnich trasach.
Pokud mas doplnujici dotaz, tak napis.