Měl jsem cestu přes Příbram a tak jsem navštívil prodejnu Teleka, abych se na vlastní oči podíval na kapesní oboupásmový DAB přijímač LINGO iJoy. Dozvěděl jsem se, že je to model dělaný na zakázku Teleka, které do něho nainstalovalo češtinu. První dojem byl téměř ohromující, že do něčeho, co se vejde skutečně do dlaně (největší rozměr je 7 cm), je možné umístit dvoupásmový DAB tuner (III. i L pásmo), FM tuner, anténku pro L band, dvě AAA baterie a samozřejmě celou obslužnou elektroniku. OLED displej je sice miniaturní, jen třířádkový, pro 16 znaků a spolu se sedmi ovládacími tlačítky ale dovoluje zobrazovat snad všechny potřebné informace. Případný vysílaný text je zobrazován ve spodní řadě plovoucí. K dokonalosti zobrazení možná chybí možnost vypnutí automatického zhasínání displeje po 10 vteřinách neaktivních tlačítkových povelech. Tak třeba při ladění by nebyl vidět celý průběh a musí se tedy mačkat libovolné tlačítko, aby displej nezhasl.
Při předvádění v příbramské provozovně Teleka jsem měl možnost si také vyzkoušet přijímač i ve III. pásmu. Někde na střeše mají anténu pro příjem z Bavorska a po zesílení signálu je vysílan prostým dipólem v prodejně a i LINGO na anténu ve formě peckových sluchátek na vzdálenost asi 2 metrů indikoval 21 bavorských stanic. Jednu jsem si proto i rovnou poslechl a tím si potvrdil, že stanice nejsou jen indikovány, ale skutečně hrají. Netuším ovšem, jaký zesilovač a jaký výkon do dipólu posílá?
Přikládám také částečnou obrazovou dokumentaci prvních domácích testů. Při focení jsem měl problém s makrosnímky, jejich ostřením při nízkém osvětlení, aby se moc nezrcadlil foťák v krytu displeje. Na první ilustraci je vlevo přijímač samotný, uvítací a závěrečný pozdrav. Mezi tím jsou 3 ukázky češtiny. Určitě není dokonalá, když třeba umí velké Č, ale neumí třeba malé ž a za některé znaky dává jen otazník? V pravém sloupci je dokumentován průběh ladění v Praze. V DABu probíhá hledání stanic ve dvou režimech, Místní ladění = pouze v pásmu III. a Uplne ladeni, které proladí i L band. Úroveň signálu je zobrazována obvyklými stupínky u symbolu anténky v levém horním rohu displeje. Kvalita příjmu je zobrazována položkou Chyba signalu v rozsahu 0 až 100. Proto je také v Praze údaj o stanici z příbramského ladění - MEGARADIO BAYERN 100% chyba. Místní L band má 0 chyb a 5 čárek síly signálu.
Na druhé ilustraci je uvedeno to nejdůležitější z menu DABu. U FM režimu je to standardní. Funkce spánku je nastavitelná po 15 minutách až do hodnoty 90. Equalizer má 5 aktivních režimů. Pro našince stačí čeština, ale je možné volit i dalších 7 jazyků. Seznam stanic může být podle MUXů, abecedně, nebo aktivity. Možný je i tovární reset a zobrazit verzi SW. Při poslechu stanice je možnost výběru ze zobrazení skladby, žánru, vysílatele, datového toku a kmitočtu.
Příjem FM doma je na obvyklé úrovni. Tak jen fakt, že na jedny baterky dokáže rádio hrát až 7 hodin, může omezovat majitele v pravidelném používání tohoto skutečně miniaturního přijímače. Zvuk sice odpovídá použitým "špuntům", ale u mobilního příjmu o kvalitu stejně nemůže moc jít. Při vhodné příležitosti otestuji citlivost a stabilitu příjmu iJoye v ulicích Prahy v L pásmu a výsledek dodám později. Tak už mi jen zbývá si pořídit kvalitní akumulátorky, aby nakonec nebyla prodejní cena pouhých 999.-Kč převýšena náklady za alkalické baterie.