Při příležitosti reklamace internetového rádia Grundig, které téměř po roce vypovědělo službu, jsem se opět podíval do bavorského Chamu, prodejny Euronics. V tamním regále mne zaujal ale jiný přijímač : PURE Evoke Flow, který již vlastním delší dobu a byl koupený v Příbrami od Teleka. Asi se ale jedná o jiný model? Nápis postrádá další jména názvu a na první pohled jsem nezjistil, zda má i DAB tuner pro L pásmo? Já si své PURE ještě dovybavil sekundárním reproduktorem pro možnost přímého poslechu sterea a DO, pro snadnější ovládání. Ale pro ty, kteří aktuálně hledají přijímač zvládající určitě DAB+ ve III. pásmu, FM a i internetové vysílání, za 139.-€ to může být celkem přijatelné řešení. Kdybych už DAB a internetových rádií neprovozoval více než dost, asi bych na místě tuto částku obětoval. Se svým PURE jsem totiž maximálně spokojený.
Vrátím se na začátek. Reklamované internetové rádio Grundig Cosmopolit 3 WEB SP, které jsem ke své spokojenosti používal na chalupě, po 350 dnech vypovědělo službu. Po zapnutí síťového napáječe se na displeji neobjevil tradiční text, ale vzhůru nohama hláška "Waiting for PC wizard..." a žádná kombinace zapínání a stisky tlačítek nápravu nepřinesla. Ani žádné skryté tlačítko RESETu jsem nenašel. Přijímač, koupený v cizině, se snadno nereklamuje. Ale na webu Grundigu jsem byl nasměrován na jeho českou servisní centrálu v Praze. Tam se na závadu podíval technik a sdělil mi, že pro tento model přijímače Grundig neposkytuje žádnou servisní podporu. Na velkém formuláři náhradních dílů byla jediná položka = náhradní dálkové ovládání. Prý neexistuje ani žádná servisní dokumentace a přístroj prý spadá do kategorie přímé výměny, ale u prodejce. Tak jsem si na útěku před vedrem velkoměsta na chalupu na Plzeňsku musel udělat výlet do Chamu. Moje chabá němčina mne předem omezovala, ale když se chce, jde všechno. Ale v prvním okamžiku jsem byl na mrtvici! Po zapnutí se na displeji objevily hodiny a přijímač se bootoval! Náhodou jsem měl sebou foťák, kde jsem měl ten "SW joke" vyfocen a ukázal ho servismanovi. Ten tedy párkrát přijímač odpojil a připojil k napájení a když se objevila ta obrácená hláška, moc se mi ulevilo. Technik zjistil, že v Německu Grundig tyto přijímače servisuje a tak sepsal reklamační protokol a já jen budu čekat na mail, kdy si mám opravené rádio (nebo možná náhradu) vyzvednout.