Protože nejsem příznivcem chaosu v diskuzních fórech (administrátoři to mají těžké) využívám tohoto vlákna, sice původně asi míněno pro naší malou českou kotlinu, ale naštěstí názvem je bez hranic a "zneužil" bych ho pro evropský prostor.
Jako fanouška digitálního rozhlasového vysílání mně potěšili poslední zprávy veřejné platformy WorldDAB o vývoji DAB poslechu v UK. Ve 3. čtvrletí 2015 dosáhla poslechovost digitálního vysílání 41.9 % a analogový poslech klesl na 50.4 % z 56.4 % v Q3 2014. Myslel jsem si, že jsem stará rádiová struktura, která nemá ráda rádio přes internet a ...voilá..DAB rádio je posloucháno 4 x hodin déle než přes internet.
V UK se začíná mluvit o bodu obratu, šéf Digital Radio UK mluví o zahájení odpočítávání kdy většina poslechovosti bude přes digitál. Nutno dodat, že kromě komerčních stanic je tahounem i veřejnoprávní BBC. Vláda stanovila dvě kritéria pro přepnutí na digitál; 1. digitální poslech dosáhne 50 % hodin poslechovosti 2. když místní komerční a celostátní DAB pokrytí se vyrovná FM. Vlastnictví DAB přijímače ve všech domácnostech vzrostlo na 53.6 %.
Good news from UK; obecně to nemám rád, ale zde bych přivítal kdyby Němci zavelili a celé to pošťouchli a my jsme ufrflaně následovali; za Duhana to začalo, doufám, že nenastane "Poučení z krizového vývoje".
Krátce z dalších zemí (většinou ja tam aktualizace ze srpna 2015, ale o aktuálnosti nebo přesnosti informace nemám tušení):
Norsko - je jasné; 58 % poslechovost, rok 2017 je přechodem z analogu na digitál
Švýcarsko - 45% poslechovosti v digitálu
Dánsko - poslechovost sice jenom 28%, ale alespoň politická podpora, kdy dánský ministr kultury se zmínil o "omezeném frekvenční prostoru v pásmu FM".
Německo - moc tam nepíšou, je tam odkaz ne německý článek, ale zřejmě není pochyb, že když "se to rozjede tak to pojede". Angažuje s v tom Ministerstvo dopravy a digitální struktury (BMVI).
zde čtení pro dlouhé chvíle v origošu:
zdroj:
https://www.worlddab.org/P.S. má osobní svazácká agitka pro digitál: než jsem začal toto psát ve vídeňském muxu začli hrát Eric Clapton: My Father's Eyes; no nenatáhni ten koax anebo bojuj za FM