Kuba Melín: Tak jsem se díval na ten odkaz. Podle té tabulky bych to měl mít ještě jednou tolik od té UHF antény ale nevím kolik od střechy. Taky asi bude rozdíl, když je tam nějaká Körnerka 19.3 nebo krátká anténa HB9CV.
Pořád se mi ale zdá, že nad tou plechovou střechou je signál slabší(hlavně na UHF) než třeba s anténou vystrčenou z okna pod střechou.
Jaroslav Novák: No když bylo pod -20, tak jsem taky počkal, až to trochu klesne, ale díky nízké vlhkosti vzduchu a bezvětří to pocitově na takový mráz nevypadalo. Jinak co se dalo, to jsem si připravil v dílně a pak jen namontoval na stožár.
Ještě bych doplnil ohledně toho koaxialu. Mám ho po délce 2.5metru těsně vedle kabelu s internetem. To taky asi nebude dělat tomu dobře. Stačil by Belden H125?
Samozřejmě že čím je anténa výkonnější, tím více homogenní pole potřebuje k správné funkci. Ideální výška pro FM anténu nad plechovou střechou je alespoň 2 metry, protože ta tlumí dost. Ale čím víc, tím líp, zejména u směrové antény. U UHF to platí taky.
Setkal jsem se dokonce s případy, kdy byl třeba na WiFi dokonce lepší signál dole na zemi, než nahoře na plechové střeše, přitom v obou případech šlo o přímý výhled bez překážek a nenarušnou fresnelku.
Na druhou stranu funguje plechová střecha jako protiváha, takže paradoxně nad ní může být lepší příjem na nižších pásmech (FM, ale i třeba CB 27 MHz) než nad střechou klasickou. Je to trochu alchymie
H125 nebrat, zejména pokud je tam kabel od WiFi. Hlavně pokud se jedná o nestíněný UTP kabel, ten doporučuji okamžitě ze střechy zlikvidovat a nahradit minimálně FTP kabelem, lépe SFTP (dvojitě stíněným) kabelem. Z UTP totiž na FM leze pěkný bordel, který vám krásně zvýší šumovou hladinu a u příjmu slabších stanic způsobí zašuměmí, a u silnějších pak také mírné zhoršení stereo příjmu.
Každopádně H 125 je veskrze slušný kabel, ale stínění stojí za starou bačkoru. Opletení je tam jen pár drátky, takže pro FM to v dnešní době, kdy kabel jde kolem zdrojů rušení a nebo je tažen s UTP nebo WiFi, opravdu nestačí. Nordixy, Cavel nebo KH21 mají stínění lepší, ale opravdu bych doporučil trojitě stíněný kabel. Ve venkovním provedení (černé PE) se jich bohužel moc nedělá, vím o tom Kathreinu (který je bezvadný), možná by se něco našlo i u Nordixu nebo jiných, nemám to tak podrobně zmapované (Kathrein mi stačí
).
Rozdíl mezi H125 a třeba tím Kathreinem je poznat naprosto jednoduše. Na 3m Beldenu H125 s konektory připojeném do tuneru a hozeném za skříní mi slabě hrají pražské stanice, u některých naskočí RDS. Pokud tam dám stejně dlouhý Kathrein, popřípadě jiný trojitě stínený (měl jsem tu ještě jeden od Technisatu), na tuneru je v celém FM pásmu čistý šum.