Asi by bylo dobré říct, jak se to vyvíjí v Ústí nad Orlicí, kde přijímáme dokrývací vysílač Kubincův kopec
(
http://gsmweb.cz/foto.php?op=dvbt&cid=UOKER&okres=UO).
MUX 21 na K39 měl stále častější a někdy i dlouhé výpadky. Pro ty, kteří by teď chtěli operovat s tvrzením o špatných přijímacích anténách rovnou řeknu, že se to projevovalo součastně ve třech různých místech příjmu. Přitom u sebe vidím přímo anténní systém vysílače a dokonce jsem v ose jedné z vysílacích antén. Vzdálenost vzdušnou čarou je cca 2 km. Je také nutné si uvědomit, že všechny tři vysílané MUXy (21, 22 a 23) mají výkon pouhých 25 W.
Naprostá pravda je, že bez měření není vědění. Takže jsem měřil. Ačkoliv "teploměry" na televizi ukazovaly nulovou sílu signálu, měřák ukazoval normální úroveň signálu i jeho obálku.
Podstatné však byly další údaje. U MUX 21 padal MER z 30 dB na <22 dB a preBER vylítnul ze 4,4e-4 na >5,0e-2. Echo taky nebylo problémem, zato opravdovou lahůdkou byl konstelační diagram, který byl zcela nečitelný.
Pokud nyní někdo chce poznamenat něco o rušení daného K39, tak tu poznámku rovnou spolkněte. Ve stejné době se totiž zhoršoval i MUX 23 na K23. Sice zdaleka ne tolik, takže byl přijímatelný, nicméně na měřáku to bylo jasně vidět. MUX 22 na K27 byl ve stejném okamžiku naprosto perfektní. Všechny tři MUXy jsou vysílány ze stejného anténního systému a se stejným výkonem.
Když to tedy nemohlo být na přijímacích stranách (Ústí nad Orlicí 1x a Černovír 2 různé domy), muselo to být na vysílací straně. Zavolal jsem tedy na ČRa, probrali jsme naměřené parametry a dostal jsem slib, že se na to podívají. Slib dodrželi.
Druhý den dopoledne byl několikahodinový výpadek (úroveň signálu i obálka stále naprosto normální) a když to naskočilo, parametry byly skvělé a příjem bez potíží.
Tento stav trval cca 3 dny a vše se opět začalo zhoršovat, až to bylo zase v původním stavu. Opět jsem měřil vše si i uložil do počítače abych to mohl předat ČRa a v době, kdy jsem se chystal napsat mail, protože byl opět několikahodinový výpadek, to naskočilo a parametry signálu si dovolím označit za luxusní. Zlepšil se i MUX 23 na K23. Všechny tři MUXy mají nyní parametry vyrovnané. Tento stav trvá již několik dnů, takže na ČRa jsem již nepsal.
Jak je vidět, ne vždy jsou na vině "zaručeně špatné přijímací antény". Na druhou stranu bez měření by to nešlo. To je bez jakýchkoliv pochyb.
Co by mě zajímalo je to, zda se příjem zlepšil i jinde v republice, kde to taky blblo.