Dobrý den vespolek,
možná jsem jenom línej vylézt v tom nečase na střechu a vylít vodu z kabelů :-)
Už pár let se trochu starám v naší bytovce o STA a za téměř nula peněz ji držím ve stavu, kdy já a pár dalších skromných sousedů můžeme chytat prakticky všecko co svítí kolem v pozemním éteru. Když se rozsvítilo DVB-T, byly tu tři muxy, teď už jich tu svítí šest a shora dotírají tři příděly LTE...
Protože nemám vanu s kanálovými vložkami, ale jenom domovní zes + nějaké předzesíky pro pár kanálů, a protože před lety, když jsem to stavěl, ještě nesmrdělo všude kolem LTE, nemám předzes pro K58 ošetřený proti LTE (od 790 MHz výš). Takže poslední dobou držím zisk domovního zesu trochu níž, než bych býval chtěl (abych ho nepřebudil signálem LTE, které vlastně nechci). V létě jsem nouzově srovnal úrovně různých blízkých muxů tak, že jsem otočil antény s ohledem na maximální potlačení silných blízkých vysílačů (do té doby jsem mířil přímo na vysílač, pro maximální zisk užitečných signálů). Tímto způsobem se mi podařilo dosáhnout docela rovnoměrných úrovní... a bylo to možná naposled :-)
Dneska mě překvapilo, že kanál 58 má citelně nižší úroveň než dřív. Přitom LTE si drží stejnou úroveň. Žeby provozovatel trochu ubral výkon na Bukové hoře? Přiložím dva snímky spektra: jeden z léta, druhý dnešní. Asi ještě pořídím odlaďovač LTE a uvidíme. Snad mi to umožní přežít do příchodu DVB-T2. Pak bude opět všechno jinak.
Ten slabší kanál 58 může znamenat problém na mé anténě - jenom mě mate, že LTE je nadále silné, a kanály 55 a 51 taky. Díky za případné názory :-)
F.Ryšánek
Ústí n.L. - Všebořice