Tak přijde o oprávnění a nebude tam vůbec nic - co je tedy lepší, když je tam aspoň občas něco nebo vůbec nic?
Tohle rozhodování ale nebude na mně ani na vás. Ale pokud by to bylo na mně, tak TO2 dostala (téměř zdarma jako ostatní) oprávnění využívat část frekvenčního spektra. To prostě patří státu (tedy nám všem), je to omezený zdroj a mělo by se tedy využívat tak, abychom z něho měli co největší prospěch (ať už finanční a nebo i jiný). V současné době se zaprvé nevyužívá v míře v jaké bylo zamýšleno (vysílá se jen ve 3 městech namísto postupného dosahování celoplošnosti), zadruhé za vysílání zákazníci TO2 téměř neplatí (takže žádný příjem do státního rozpočtu z daní) a za třetí jiný přínos je poměrně minimální - jediný HD obsah má Nova, ČT je jen upscale a jinak je tam Óčko - a to vše pro necelých 20% populace a v podobě negarantovaného experimentu. Navíc na kanálech, které bude muset kvůli digitální dividendě ČTÚ v budoucnu přesunout níže a zajistit TO2 tak bezproblémové pokračování - navíc očekávám že při tom přesunu TO2 natáhne ruku a bude chtít aby jí stát bohatě zaplatil související náklady.
Já bych v první řadě na základě novely k určitému datu TO2 odejmul frekvence s tím že po vypnutí analogu se bude vyhlašovat tendr na nový/nové MUX(y) do kterého se mohou přihlásit. Tyto nové muxy by rozhodně nebyly v části spektra pro digitální dividendu, případně by oprávnění pro takové kanály (nad 60) byly časově omezené do zahájení čerpání DD. Jako další varianta se nabízí ještě v souvislosti s uvolněním kanálů nad 60 možnost rychlejšího zahájení využití digitální dividendy (opět samozřejmě tendr - a ne soutěž krásy).
Tento postup vůbec nebere ohled na současnou legislativu a berte to jen jako můj osobní názor.