Jednak tuner,ale hlavně místo příjmu je podstatné. ...Běžně dole se nedá přijímat to co na kopci.Z Vídně je takovým testem např.Superfly na 98.3 vysílající z vyhlídkové věže města.....
S místem příjmu se toho moc nenadělá, tedy pokud se kvůli lovu stanic rozhodnete přestěhovat, tak ano.
Ne vždy však platí, že na kopci vše jde lépe, sice se říká, že sedím vysoko, vidím daleko, ale bohužel vidím i na vysílače, které mi můj kýžený úlovek ruší. Ideální v tomto případě je místo kousek pod vrcholem, přivrácené směrem k vysílači.
Základem je vždy hodně směrová anténa. Bohužel díky vlnové délce CCIR pásma to jsou slušná monstra.
Při dnes přehuštěném FM pásmu nezbývá ale nic jiného, tedy pokud mně zajímají i vzálenější stanice.
Co se týká tuneru, musí mít volitelnou šířku pásma, což umí už jen starší tunery z 90.let, které lze navíc ještě upravit výměnou mezifrekvenčních filtrů za užší.
Naprosto jiná třída jsou tunery Sony s DSP mezifrekvencí, které jsou nepřekonatelné, úlovky, které já a kolegové z
www.dx.cz máme, jsou jenom díky nim. Takové 1.5kW Superfly z Donauturmu , nebo radio Ypsilon z Retzu s výkonem 14W na vzdálenost 150km je pak v pohodě.