reklama

Autor Téma: Skákal pes  (Přečteno 17357 krát)

Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 881
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Může mi někdo vysvětlit proč
« Odpověď #75 kdy: 20. 08. 2012, 15:39:43 »
Tak když moje posty sem nazýváte drzostí, je to opravdu docela silná káva. Nesnažili jste se mé "nesmysly" uvést na pravou míru, ale spíše mne dehonestovat. Běžnou demagogickou praxí všech fór, chytáním za slova a účelovým obracením významů. To je docela překvapení, myslel jsem, že toto fórum je přece jen na výši. A pokud jde o moje chyby, ano, nerozumím problematice do té hloubky, jak se zde leckdo snaží tvářit. Ale považuju mpxy 1,2 a 3 za základní. Jsou vybavené, mají pokrytí, mají výkon, mají vše co je nutné pro HD vysílání, vysílat v HD mohou a kvalitně, jak jsem si dovolil k čísi nelibosti vidět. A přesto nevysílají. Přitom to vysílání by s povděkem kvitovala řada diváků, kteří mají plně vybavené televizory (mají na dálkovém ovládání tlačítka, jimiž mohou HD kanál zapnout). Nevím, čí je to vina, či zásluha, ale vadí mi to. Pokud jde o mpx 4, má sice hezké mapky pokrytí, ale to je asi tak všechno. A ještě poznámka, opravdu nevím, proč bych měl uvádět typ televize na jakou se dívám, jaký by to mělo význam? Tečka.

Skydedeku, já bych to rozhodně tak černě neviděl, a už vůbec ne v případě Pamětníka, že by vás dokonce chtěl dehonestovat. To není jeho styl... Ostatně slovo drzost dal do uvozovek.  ;)
Možná se ale budete divit - protože vás chápu, pokusím se vám, tedy pokud se týká vašeho údivu, proč se HD v "pozemáku" standardně nevysílá, když to přece technicky jde, problematiku trošku více laicky přiblížit.
Takže - jistě, HD programy je možné vysílat, ale ČT, a nebo i Nova, odmítají hradit náklady na tato vysílání. A v tom je ten zásadní problém. To, co běželo nedávno v mux 3 (OH), vysílaly ČRa na své náklady; podobná situace je i v případě mux4.  A kterýpak podnikatel bude soustavně dotovat "cosi", s čím má pouze náklady, a žádný příjem neboli zisk? De facto žádný.  A tak třebaže i dnes, zítra, pozítří... je technicky možné ihned ve vysílání HD programů pokračovat, není momentálně na trhu žádná z televizí, která by takovéto vysílání požadovala a - hradila! Můžeme tady třeba i fňukat, ale tak to zkrátka je. A právě i z tohoto důvodu již takřka dva roky ČRa tlačí na spuštění standardu DVB-T2, který umožňuje vytvářet rozsáhlé SFN (jednofrekvenční sítě) pomalu přes celou republiku s využitím jediného kanálu a s menším počtem vysílačů, současně však s vyšším datovým tokem; tzn, že v multipleu DVB-T2 je podstatně více místa. Jinak řečeno - za vysílání v takovémto multiplexu se výrazně sníží náklady. Všechny SD programy v současných čtyřech multiplexech se v systému DVB-T2 vejdou do jediného! A v jiném multiplexu můžou být HD programy či placené televize. V praxi to samozřejmě bude určitě poněkud jinak, ale zhruba o tom to prostě je.
A ještě něco - považuji za chybné rozhodnutí (ale taky si můžu tak akorát trhnout nohou...), že se u nás začalo vysílat v kompresi mpeg2. Pokusně jistě, ale v okamžiku, kdy se spouštěly vysílače s finálními kanály i výkony, rozhodně se přechod k mpeg4 měl důsledněji zvážit. Pak bychom o ČT HD nemuseli vést rozsáhlé diskuze i s určitými nedorozuměními, protože ČT by v muxu1 vysíláném v kompresi mpeg4 měla dostatek místa i na ČT1 HD a ČT4 HD. (Podobně v muxu2 by bylo místo třeba na Novu HD...) Bohužel tak tomu ale není. Tudíž dovedeno do důsledků - i když skutečně není technicky problémem pokračovat ve vysílání HD programů ČT i v samotném veřejnoprávním mux1, pak z hlediska osazenosti domácností přijímači, které jsou schopny zpracovat kompresi mpeg4 H.264, to problém je. Nikdo z ČT si totiž nelajzne změnit zásadní parametr, totiž kompresní standard mpeg2, aby mohly být vysílány HD programy v mux1, což by žádné další náklady neznamenalo. Avšak - tipnu si, že kdyby se (teoreticky) na něco takového přistoupilo v tomto okamžiku, pak by 80% diváctva využívající výhradně terestriku měla na tv obrazovkách napsáno: Nepodporovaný formát videa.  A to, jak jistě sám uznáte, možné v současnosti prostě není. Vy máte to "štěstí", že televizor s podporou mpeg4-AVC H.264 vlastníte, avšak většina lidí ne. Proto dotaz na typ vašeho televizoru, kvůli tomu se nemusíte přece hněvat ;)
A pokud se zeptáte, proč se tedy "blbne" s DVB-T2, když by přece stačilo překlopit současné multiplexy z mpeg2 do mpeg4, a místa by bylo dost, pak je to proto, že bychom se stále pohybovali na poli DVB-T, které má své nepřekročitelné hranice. Ty ostatně má, pochopitelně, i systém DVB-T2, ale tento standard je technicky přece jen o něčem jiném. A jelikož nejsme v Polsku, kde se digitálně naostro začalo vysílat v DVB-T mpeg4, tudíž mají prostor i pro HD kanály, nemá smysl kráčet u nás jakýmsi "přechodem", ale, když už, zavést rovnou standard DVB-T2, jemuž se stejně v budoucnu nevyhneme.  :)   

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 881
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Může mi někdo vysvětlit proč
« Odpověď #76 kdy: 20. 08. 2012, 15:46:47 »
Tak například televizory Panasonic přímý vstup k HD kanálům přes DO běžně mají. Přesně jako píšete - již při ladění takovouto skupinu kanálů vytváří - označí. Když pak přes DO zvolíte kategorii HD kanály, rovnou se mezi nimi ocitnete :-) Samozřejmě - TV poté ale míjí všechny ostatní předvolby, přístup je pouze k těm, které jsou vysílány s identifikátorem, že se jedná o HD. Toto se ale netýkalo letošního vysílání ČT HD v mux 3. Zde identifikátor vysílán nebyl, jako třeba i Poláků TVP1 HD, TVP2 HD, takže televizory je řadily do kategorie standardních DVB-T kanálů.
Zajímavé. A je to ve vztahu s tou specialitkou Panasoniku: ladění HD kanálů, aby se našly HD?

Ano, to je jedna z možností. Ale jakmile ji jednou využijete, zmizí z nabídky MENU, a to ať již HD kanály v okamžiku ladění  pomocí této funkce "v éteru" existují, nebo ne. Popravdě řečeno - dodnes jsem tuto funkci nepochopil, k čemu vůbec slouží, když TV přijímač roztřídí HD kanály do příslušné kategorie, aniž by bylo nutno tuto specialitku Panasonicu použít, již v průběhu zcela standardního ladění; automatického nebo též manuálního. Prostě skvělý nadstandard, co bychom si stěžovali, že :D Jenže - akorát spoustu netechnicky zaměřených majitelů těchto přijímačů to mate, co s tím vlastně mají dělat... :-)
« Poslední změna: 20. 08. 2012, 15:48:44 od Petr PetrK »


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 490
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Může mi někdo vysvětlit proč
« Odpověď #77 kdy: 20. 08. 2012, 19:50:58 »
Tak když moje posty sem nazýváte drzostí, je to opravdu docela silná káva. Nesnažili jste se mé "nesmysly" uvést na pravou míru, ale spíše mne dehonestovat. Běžnou demagogickou praxí všech fór, chytáním za slova a účelovým obracením významů. To je docela překvapení, myslel jsem, že toto fórum je přece jen na výši. A pokud jde o moje chyby, ano, nerozumím problematice do té hloubky, jak se zde leckdo snaží tvářit. Ale považuju mpxy 1,2 a 3 za základní. Jsou vybavené, mají pokrytí, mají výkon, mají vše co je nutné pro HD vysílání, vysílat v HD mohou a kvalitně, jak jsem si dovolil k čísi nelibosti vidět. A přesto nevysílají. Přitom to vysílání by s povděkem kvitovala řada diváků, kteří mají plně vybavené televizory (mají na dálkovém ovládání tlačítka, jimiž mohou HD kanál zapnout). Nevím, čí je to vina, či zásluha, ale vadí mi to. Pokud jde o mpx 4, má sice hezké mapky pokrytí, ale to je asi tak všechno. A ještě poznámka, opravdu nevím, proč bych měl uvádět typ televize na jakou se dívám, jaký by to mělo význam? Tečka.
Ano, mohl jsem se snažit jako Petr PetrK trpělivě vysvětlovat v čem se mýlíte, ale sám jste si o některé reakce řekl tím svým "nemám o tom ani páru", ale vím jak by se měl stav v DVB-T řešit. Řekl bych, že tímto způsobem se běžně nikdo neptá na věci, kterým technicky a ekonomicky nerozumí. Opět bych Vám rád vysvětlil, že příjem MUXu3 není všeobecně jednoduchý a splnitelný, nemá totiž pokrytí jako základní MUX1. Nesmíte vycházet jen ze své osobní situace, zkušeností. Sám máte pocit, že MUX4 je nanic, ale zkrátka část diváků k němu přístup má a nedomnívá se, že jsou na tom stejně i všichni ostatní.

Že Vám ale současný stav vadí, to Vám samozřejmě věřím. A právě LOH jsou tou vhodnou promo akcí, na kterou je možné nalákat diváky. Ale každá promoakce jednou skončí a přijde povinnost si za poskytnuté služby zaplatit. Další překážkou realizace Vašich představ je i to, že tuzemské televize nejsou schopné vše tvořit v HD, nakupovat dražší HD verze pořadů. LOH v HD totiž ČT nakoupila od BBC a jen odvysílala na několika experimentálních dočasných kanálech. Nebo byste byl spokojen s nákupem HD pořadů z ciziny s originálním zvukem, jen když to nakonec zadarmo uvidíte z ČT na svém FullHD televizoru?

Možná by ale stačilo, kdybyste se o téma sám zajímal hlouběji a neočekával jen obsáhlé a detailní vyvracení Vašich naivních představ "že by to přece šlo, dobře a jen po několika kliknutích na klávesnici v nějakém velíně". TEČKA  ;)
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 881
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Skákal pes
« Odpověď #78 kdy: 20. 08. 2012, 23:14:31 »
přes voves,
přes zelenou louku,
měl vocásek nahoru,
do pddelky ďourku.

A toto je cooo? Změna názvu tématu, původní dotaz vymazán, a navíc tohle?  ::) Že vám, skydedeku, vůbec něco vysvětlujeme. Děláte si z toho akorát zadek!  >:(  Tak proč se ptáte, když se posléze v podstatě vysmíváte? To tady jako předvádíte, že si budete psát, co chcete, třeba i hovadiny? Tak si dejte pozor, abyste nedostal od admina BAN! ;D

...jak v mateřské školce...
« Poslední změna: 20. 08. 2012, 23:17:08 od Petr PetrK »


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Skákal pes
« Odpověď #79 kdy: 21. 08. 2012, 01:27:46 »
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Skákal pes
« Odpověď #80 kdy: 21. 08. 2012, 15:55:15 »
Dědku,jestli tě rychle neodvezou,máš to spočítaný,vedro udělá svoje !!! 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


 

reklama