pro klapaciuss: ano, je to trochu jiná situace, je jen z podobné oblasti podnikání. Jen že i o tuto oblast dbá německý antimonopolní úřad.
Myslím, že před skoupením konkurenčních CSLinku a Skylinku, kteří jako jediní poskytovali satelitní příjem českých TV kanálů zdarma, by bylo možné zavedení takovýchto poplatků u obou firem zároveň jen za cenu protizákonné "kartelové" dohody, kterou je ale možno trestat. Myslím, že nejsem daleko od pravdy: představte si jen, jak by jste se zachovali, kdyby kdysi zavedl servisní poplatek jen jeden z těchto poskytovatelů !
To že pro spotřebitele takovýto příznivý stav "neviditelné ruky trhu" existoval se mi jako spotřebiteli líbilo. To, že se podnikatelé od M77 s tím rozhodli skoncovat a začít spotřebitele "holit" s tím, že tyto dva dlouholeté konkurenty koupí oba, se mi nelíbí a očekával bych od Antimonopolnío úřadu ochranu hospodářské soutěže ve stavu před nájezdem M77.
Přičemž usuzuji a uznámám, že dříve samostatní CSLink a Skylink spíše "živořili" a žádných nebetyčných zisků i kvůli "bezplapnému" přijmu asi nedosahovali. Ale žili a fungovali. M77 se do toho pustilo samozřejmě ! se záměrem vydělat co nejvíce. Museli vědět ale snad asi i předem, že jim to projde ! Normálně by to přece mělo znamenat docela velký risk, zda ke sloučení dá antimon.úřad souhlas.
Někde to ale stejně docela přehánějí.. čistší řešení by bylo, kdyby skoupené 2 firmy nechali zkrachovat a klientům nabídnou "výhodný" přechod na služby své firmy nově založené.. ale asi se báli úbytku klientů nebo technických problémů.
pro Stefan Bukovan: dle některých zdrojů
http://www.dtest.cz/clanek-2302/skylink-a-cs-link-klamou-spotrebitelečinil podíl sloučených Skylinku+CSlinku 85procent trhu. Zda 85 procent už monopol podle případné právní definice je nebo není ale přiznám, že opravu nevím.. Ale zdá se mi to už zatraceně blízko, že ?
Nevím, zda by byl použitelný příklad s benzinem: Že by 85 procent benzinek v republice skoupil jeden majitel a co bychom pak mohli čekat. A hlavně, zda to lze dovolit. Ale to je asi také trochu jiná situce, uznávám.
Já bych možná ještě doplnil mojím názorem, že nejen v kategorii bezplatného příjmu, ale i ohledně KVALITY datových toků byl/je možná ?! CSLink+Skylink monopolem i silnějším. To jen z popisu uživatelů na takovýchto forech v minulosti, jak (ne)kvalitní signál jim leze z Digi a UPC.
Offtopic: ještě jsem nepátral, jak je vlastně možné, že tak mnoho německých a britských (BBC HD, ITV apod ale znají asi jen majitelé větších parabol) TV kanálů vysílá úplně nezakodovaně a to i v HD. Že by tedy motivace pro další etapu národního obrození: vykašlete se na české TV a češtinu.... a sledujte v příkladné kvalitě a pořádku a v němčině ZDF HD, Erste HD, Arte HD, SWR HD, 3sat HS, Eins Festival HD, Servus HD...
Zpět k topic a možná podnět pro sázkové kanceláře: Jak dlouho vydrží základní sazba 29,- Kč tj. kdy bude navýšena? Tj. z hlediska M77 "optimalizována".
Jinak těch (zatím) 29,- opravdu není moc, Skylink, aby otupil hrany odporu zákazníků, zvolil postupné najetí s odpouštěním. Případné pokuty od CTU apod. zaplatí hravě z předpokládaného zisku 500 mil/rok (dle předpokl.počtu akt.karet.. nyní zde nedokladuji) zcela bez problémů.
Hrozivější je pro mne opravdu to, v jaké oblasti bude dopuštěno k podobnému vývoji příště.