Autor Téma: Sloučit signál ze 2 antén  (Přečteno 61809 krát)

Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #90 kdy: 06. 10. 2012, 16:00:42 »
Žádný problém. Vyřízeno.
Děkuji.  ;)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Daniel Mišura

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #91 kdy: 08. 10. 2012, 08:37:23 »
A nemáte to z Havlíčkobrodska jedním směrem i na ten jihlavský vysílač, kde jsou muxy 1, 2, 3?

Mux 1,2,3, vysílá z Javořice a mux 4 z Větrného jeníkova, jsou to jiné vysílače. Navíc Javořici nechytám, protože mám za barákem hned kopec a tak nemám vůbec signál, (dokonce i na mapě radiokomunikací, mám i vyznačení bez signálu)

Ostatním děkuji za rady. Tento týden to vyzkouším nějak sloučit.

Dan


Jiři Marek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #92 kdy: 08. 10. 2012, 09:43:32 »
nebylo by teda jednodussi sehnat si slucovac mux4 + rest?
CZ: Mux1 K29, Mux2 K40, Mux3 K59, Mux4 K46;
SK: Mux1 ----, Mux2 K56, Mux3 K27;
AT: MuxA K24, MuxB K34;
SAT: 19,2°E + 23,3°E + 28,5°E


pepa novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 638
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #93 kdy: 08. 10. 2012, 10:59:07 »
pánové děkuji za poučení, nicméně, vyzkoušejte si sloučení rozbočovačem, ono to prostě v konkrétních podmínkách často spolehlivě funguje a jak jsem psal řešení trvanlivé a rychle dostupné. Už lepší analogové TV uměly potlačit "duchy" a v DVB-T si nové TV umějí přebrat datový tok ještě lépe i když moje Sony Bravia zrovna moc ne :) . Jinak samozřejmě děkuji za vysvětlení, máte teoreticky úplně pravdu :)


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #94 kdy: 08. 10. 2012, 12:19:20 »
.... ono to prostě v konkrétních podmínkách často spolehlivě funguje a jak jsem psal řešení trvanlivé a rychle dostupné.                            To je právě problém vaší víry a z ní vyplývající rady. Jedná se o řešení amatérské, naprosto nevhodné a někdy někde náhodně i delší dobu fungující. Nakonec sám si rozporujete tím, že digi tv si signál přeberou atd, jen ta vaše ne. A proč myslíte, že jiné ano. Právě vaše řešení sloučení antén je nositelem problémů příjmu, rušení ze všech možných stran a na všech možných frekvencích, rušení na stejné frekvenci a ze stejného vysílače, preecha atd. :)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Syrový

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 563
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #95 kdy: 08. 10. 2012, 13:45:36 »
Líp to napsat nejde a můžu jenom dodat, že někdy bude fungovat i řešení s izolačkou a sešmodrcháním všech kabelů od antén dohromady. Ale radši bych to nezkoušel  :P


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #96 kdy: 08. 10. 2012, 17:00:41 »
Líp to napsat nejde a můžu jenom dodat, že někdy bude fungovat i řešení s izolačkou a sešmodrcháním všech kabelů od antén dohromady. Ale radši bych to nezkoušel  :P

No proto ... už jsem se lekl, že je to tvoje výrobní tajemství  :D


Jaroslav Syrový

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 563
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #97 kdy: 08. 10. 2012, 17:33:06 »
Jenom jsem popsal tvoje anténářsko-violistické harakiri ve skříni na půdě  ;D


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #98 kdy: 08. 10. 2012, 18:09:10 »
Pche ... tak to teda ani náhodou.


milan pospisil

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 79
    • ICQ komunikátor - 314039702
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #99 kdy: 13. 10. 2012, 12:20:26 »
zeptám se tu jako učeň a doufám,že mne neukamenují místní odborníci, mám v Humpolci anténu síto s širokopásmovým předzesilovačem teroz (myslím 22dB) nasměrovanou na Javořici,signál byl nestabilní, jelikož to jde přes kopce,takže jsem anténu otočil na Krásné a je to mnohem lepší. Nyní když začal vysílat Větrný Jeníkov tak jsem zkusil anténu otočit tímto směrem a ejhle signál na toto síto se zesilovačem je uplně super a stabilní (beru to samozřejmě jen podle bargrafu amatersky a je tam nějakých 90/95) jenže ouha zase nechytnu samozřejmě Krásné,nebo chytnu,ale velmi nestabilně. A tak se chci zeptat,mělo by šanci fungovat kdybych stávající síto se širokopásmákem nasměroval na Krásné a druhé síto co mám nepoužívané na střeše dovybavil předzesilovačem na 42 kanál otočil na Jeníkov a to celé pod střechou sloučil slučovačem 42k/rest.???
Nejhorší lidé na forech jsou ti,kteří musí za každou cenu neustále něco psát! téměř vždy je to totální blbost
Edision Argus mini IP
PHILIPS 32PFL5605H
PHILIPS 40PFL5606H
PHILIPS 40PFL5007H/12


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #100 kdy: 13. 10. 2012, 12:30:59 »
Fungovat by to mělo. Stojí za to vyzkoušet, jestli pro Větrný Jeníkov vůbec potřebujete předzesilovač, máte to dost blízko.


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #101 kdy: 13. 10. 2012, 13:44:17 »
Jistější by bylo obě antény vybavit propustmi na chtěné kanály (a aby nebyl nějaký kanál někde 2x) Za toto pokud je potřeba, tak bych volil předzesilovač na míru - opět jen na dané kanály a na potřebný zisk. (dle katalogu výrobce) Kde by byl silný signál, tak samozřejmě bez předzesilovače. Potom sloučit jak jste říkal. Hlavně potom pozor na galvanické propuštění či nepropuštění v samotném rozbočovači. Propusti být průchozí nemusí pokud není v anténě žádný předzesilovač. V opačném případě být průchozí musí. Takže bacha a správně volit jinak hrozí, že něco nebude napájeno či naopak může hrozit i zkrat pokud není někde předzesilovač a vše by bylo galvanicky  průchozí až k anténě. Já si tyto úpravy dělám dodatečně sám pokud něco měním je to jen o jedné součástce zda tam je či není. A řeší se to stejně at' jde o zesilovač, rozbočovač, propust, zádrž a další prvky v krabičce.

S tím pásmovým předzesilovačem to zkusit můžete, ovšem není to ideální, protože vám bude zesilovat i ten kanál muxu4 a to vám bude tak míchat a zhoršovat kvalitu a stabilitu i k tomu kvalitnímu signálu z druhé antény. nechtěné se musí naopak potlačovat a né to zesilovat. /tlum ostatních součástek to sice odtlumí ale nemusí tak moc a dostatečně. Navíc zlepší se za jasné oblohy příjem, signál se zesílí a může být na problém hned zaděláno. Takže bacha, raději tomu předcházet  ;)

PS: Profík by se měl umět i profesionálně chovat k laikům a neznalcům. Pokud to neumí, tak není profík v oblasti diskuzí. Jedna věc je umět montovat, druhá věc je vystupování a umět diskutovat s neznalcem a umět mu taky podat slušně informace bez nějakých emocí. Tak to halt chodí v každé professi ... u té mojí taktéž.


milan pospisil

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 79
    • ICQ komunikátor - 314039702
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #102 kdy: 13. 10. 2012, 14:09:51 »
Děkuji Štěpáne za radu, že nemám zapomenout zapojit tlumivku ;D nejsem profesional,ale ani uplný amatér a zapojit antenu s nějakými pasivními nebo aktivními prvky opravdu zvládnu,když to dělám u sebe doma,ale to neznamená,že tyto služby budu nabízet někomu jinému nebo někomu radit na forech,mám taky nějakou soudnost na co mám a na co ne! 8) Jinak ten širokopásmový zesilovač mi opravdu ten 42 kanál zesilovat nebude,protože když je otočená anténa na Krásné tak ten 42 kanál na ni jde z boku a vůbec takto nejde zachytit.Takže dávat tam nějakou propust zvlášt když na anténu chytám tři muxy z Krásného se mi jeví jako holý nesmysl. Možná by měla smysl propust pouze do té druhé antény která bude jen na Jeníkov 42kanál,ale to si vyzkouším a uvidím. Nejdřív vyzkouším tu variantu bez předzilovače.
« Poslední změna: 13. 10. 2012, 15:33:26 od milan pospisil »
Nejhorší lidé na forech jsou ti,kteří musí za každou cenu neustále něco psát! téměř vždy je to totální blbost
Edision Argus mini IP
PHILIPS 32PFL5605H
PHILIPS 40PFL5606H
PHILIPS 40PFL5007H/12


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #103 kdy: 13. 10. 2012, 20:44:59 »
Vyzkoušejte, nevíte ... nebo už vám to snad prozradila předem veštěcká koule? I na anténu z boku kor když se doplní o zesilovač může dělat na daném kanálu neplechu. Jaké máte zkušenosti a v čem opravdu nemohu tušit ... osobně vás opravdu neznám a z jiných webů taky ne. Navíc nevedu nějaké databáze lidí kde kdo co řekne a jaké má či nemá s čím zkušenosti. (to si vedou jiní mistři) To snad chápete.

Mimochodem: širokopásmový zesilovač to je jako co ... Zkušenej a používá širokopásmovej zesilovač?  ???  :o Každej i průměrnej laik dnes ví, že se používá min Pásmovej a né širokopásmovej zesilovač. Až budete mít poblíž Ufona, CDMA nebo jinou službu, tak se budete asi hodně divit co to bude potom dělat. Ten širokopásmovej vám zesílí kdeco - né tedy jen 42.k. Navíc zkušenej dle mne by se neptal na takovou banalitu jak přisloučit jeden kanál z druhé antény azda může použít druhé síto. :P Proto jsem psal o  tlumivce protože se mi zdáte sorry jako úplně nezkušenej začátečník. Jo amatér ... hmm. Amatér zvládne tohleto plně a bez dotazu. (já mám sloučeny 4 antény) a jsem ano úplný blb dle vás.


Jaroslav Syrový

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 563
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Sloučit signál ze 2 antén
« Odpověď #104 kdy: 13. 10. 2012, 21:02:53 »
Proboha, to jsou (zase) bláboly  ::) ::) ::)