Dobrý den !
Neví někdo, jaké úpravy proběhly o tomto víkendu na vysílači Polsko Sněžné jámy ? Asi od soboty 23.11. pozoruji rapidní a zcela stabilní vzestup úrovně přijímaného signálu kanálu 35 a ode dneška (pondělí 25.11.2013) došlo i k nárůstu signálu na K30. Zjevně se nejedná o "únik" přijmových podmínek, protože ty se od pátku do dneška několikrát zcela změnily, nízkou oblačnost vystřídala fronta, navíc se po ní dnes vyjasnilo a v minulosti už se vystřídalo snad všechno možné počasí a příjem zde je stabilní, úroveň se měnila jen nepatrně (do 3 dB) . Doteď byl signál K30 i K35 slabší, takže K35 byl na hranici chybovosti a K30 byl víceméně nepřijímatelný. Kanál 35 /asi od soboty?, možná od pátku, nevím) narostl o dobrých 8 dB, možná ještě více a na kanálu 30 pozoruji také nárůst cca o 6 až 7 dB. To má za následek , že příjem K35 v lokalitě Praha - Krč je zcela bezchybný, STA zesilovač jsem musel o dobrých 8 až 10 dB stáhnout, protože se přebudil...., K30 začal být po dlouhé době přijímatelný s kvalitou někde na hranici možného příjmu s BER cca exp.-2 až exp-3. /nekouše se/. Na K35 mám čtyřce antén Kovoplast 2033 a na K30 mám provizorní dvojče z antén Kovoplast 2028. Na K49 je signál stále nepřijímatelný, i když z antény síto TVA 21-60 nějaký signál je /asi 25 dBuV/, nevím přesně, kolik tu bylo dříve, ale zhruba tatáž úroveń je i z TX Nova Karczma,která tu nikdy moc nehrála, ale příjem K49 není možný ani po zesílení ze žádného vysílače... Poláci museli něco provést buď z vysílačem / připadá mi to asi jako nárůst z výkonu nějakých 1 až 2 kW z vysílače na výkon nějakých 10 kW do antén / nebo museli něco provést s anténami, buď teprve teď začali vysílat do hlavního systému a dosud vysílali odněkud z boku budovy nebo museli něco s vyzařovacím diagramem antén udělat... Úroveň nynějšího DVBT příjmu teď odpovídá plus minus stejnému přijmu, jaký tu byl nějakých 25 roků nazpátek z anlogových vysílačů, což jsem nějak i předpokládal, že by mělo být po přechodu na DVBT. Ale od loňského podzimu, kdy rekonstruovali anténní systém a neco na zařízení dělali, byl zdejší příjem opravdu na hranici možností nebo nemožný a neodpovídal původním přijmovým podmínkám. Situace se nezměnila ani od letošního léta, kdy údajně uvedli nové vysílače do definitivního trvalého provozu po přeladění na K30 a 35. Pokud o tom někdo něco věcného znáte , dejte prosím vědět. Děkuji Honza