reklama

Autor Téma: DVB-T v Polsku.  (Přečteno 647383 krát)

Hugo Tom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #765 kdy: 05. 12. 2011, 18:40:56 »
Tento týden nám zprovoznili na paneláku 2.antény na terest.příjem (Ostrava-Zábřeh 8.pater) na české muxy.Analogový polák zmizel :'(,ale mé překvapení bylo že na 62kanále jsem je naladil-dokonce mi to hlásí 100% signál.Můj dotaz zní, proč na 38 kanále, ani náznak signálu? Ten 38 kanál má o hodně slabší výkon?  Pomohl by nějakej zesilovač?  Zkus třeba K49 Katowice nebo K34 Opole.
Jsem západně od opavy a chytám oba Polské MUX z Wisly. Jak jsem to dokázal, zrušil jsem veškere zesilovače, slučovače a rozbočovače. Signál bez problému.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 681
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #766 kdy: 05. 12. 2011, 18:50:01 »
To mám v plánu vydat zítra, ale dobře, že to sledujete. ;)
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


sportmania

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #767 kdy: 05. 12. 2011, 19:25:46 »
Jsem západně od opavy a chytám oba Polské MUX z Wisly. Jak jsem to dokázal, zrušil jsem veškere zesilovače, slučovače a rozbočovače. Signál bez problému.
[/quote]
Tak to závidím ;) Díval jsem se, že ten mux 3 (62k) vysílá výkonem 10 kw, kdežto ten mux (38k) jen 1,25 kw.Budu muset čekat. Plánujou až v r.2014, to pustit taky 10kw.


Hugo Tom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #768 kdy: 05. 12. 2011, 19:52:50 »
vzhledem k tomu, že u mě v Opavě to jde, tak by to v Ostravě neměl být problém. A když chytáte 62k tak 38k by neměl být problém. Asi to bude stejně jako u mě projít anténní rozvod, popř. směrovou anténu.


ram rim

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #769 kdy: 05. 12. 2011, 21:45:03 »
Tak to závidím ;) Díval jsem se, že ten mux 3 (62k) vysílá výkonem 10 kw, kdežto ten mux (38k) jen 1,25 kw.Budu muset čekat. Plánujou až v r.2014, to pustit taky 10kw.
[/quote]

Wisła: MUX-3 z większą mocą
W ostatnich dniach listopada br. zwiększona została moc ERP z jaką nadawany jest MUX-3 z obiektu Wisła/Skrzyczne na kanale 62 (802 MHz). Aktualnie - jak poinformował przedstawiciel Emitela na forum spółki - jest to 25 kW z anteny szczytowej. Dotychczas moc ERP wynosiła 10 kW. Zgodnie z harmonogramem 14 grudnia br. multipleks TVP z tego obiektu zostanie zastąpiony przez MUX-1, w którym znajdą się kanały TVP 1, TVP 2, TVP INFO z okienkami regionalnymi, Eska TV, U-TV, ATM Rozrywka i Polo TV. /Forum Emitel/

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 681
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #770 kdy: 05. 12. 2011, 22:19:12 »
Pánové, nevím, proč ten výkon řešíte. Máte to i na hlavní stránce jako aktualitu, viz: http://www.digizone.cz/aktuality/vysilac-skrzyczne-sousedici-s-ostravskem/. Došlo k navýšení z 10 na 25 kW a ve zprávě je přímo odkaz na ten příspěvek od technika Emitelu. ;)
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/


sportmania

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #771 kdy: 06. 12. 2011, 16:23:04 »
Tak to je super 25kw,jestli to tak už zůstane ?(řešil jsem hlavně ten 38kanál) Jsem na poláku odrostlej a musím vyzdvihnout večerní nabídku filmů na TVP 1,2.Jen nechápu, že stanice státní televize zmizí,(historia,kultůra)čekal bych že mohli přidat TVP sport.když naše čt4 i rakouská ORF sport (kdysi i STV3)jsou v DVB-T.


Peter H.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #772 kdy: 06. 12. 2011, 16:51:24 »
Jen nechápu, že stanice státní televize zmizí,(historia,kultůra)
Úplne normálne! Súčasne vysielanie je formálne "experimentálne vysielanie MUX 3 na frekvencii, pridelenej pre MUX 1". Takže bolo jasné už od začiatku, že po spustení MUX 1 bude musieť MUX 3 na tomto kanáli skončiť.
« Poslední změna: 06. 12. 2011, 16:53:24 od Peter H. »


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 728
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. s r. o.
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #773 kdy: 06. 12. 2011, 17:04:03 »
Ofiko informace o změnách v polských muxech 2 a 3 ve dnech 5. až 6. prosince t. r.!

Podělím se o první zkušenosti po "zásahu" změně parametrů. Všechny se týkají MUX2 z vysílače Klodzko/Czarna Góra, ale to myslím nehraje roli.

1) Nejmenší problém nastal u set-top-boxů (celkem zatím 2ks), kde všechny programy na svých uložených pozicích fungovaly i nadále korektně (nikde není zapnuto LCN). Problém byl s EPG, kdy u většiny programů nebylo dostupné, nebo se zobrazovalo pro jiný program. Pro korektní fungování bylo třeba programy vymazat a ručně znovu naskenovat.

2) Zatím u všech TV co jsem oběhl (celkem zatím 4ks) bylo potřeba programy vymazat a znovu ručně naskenovat. U některých fungovaly na původních předvolbách jiné, některé zcela zmizely a samy se přidaly na další pozice. Jak přesně který typ jsem neřešil.

Změna parametrů tedy vzhledem ke koncovým uživatelům proběhla o dost komplikovaněji než u našeho MUX3 před nedávnem.
DVB-T: Krásné, Černá hora (vč.RS7), HK/Chlum, TKB/Pce, Jelenia Góra/Śnieżne Kotły, Kłodzko/Czarna Góra
Ještěd, Praděd, Černá Studnice, ale i Žižkov nebo Buková hora - vše za normálních podmínek


Dave man

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #774 kdy: 07. 12. 2011, 07:09:17 »
Zdravím všechny,

včera jsem provedl přeladění kanálu 62 a Poláci bez problému jedou. Jen se v TV Sharp naladily na pozici 1,2,3,17,30 a až 31-43 se naladil zbytek. Takže pokud kanál 62 nechám v seznamu programu, tak nemám programy řazeny od 1-17. Stalo se to taky někomu? Kde může bát chyba? Díky za tipy a rady.


Adámek Karel

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 391
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #775 kdy: 07. 12. 2011, 09:24:11 »
Zdravím všechny,

včera jsem provedl přeladění kanálu 62 a Poláci bez problému jedou. Jen se v TV Sharp naladily na pozici 1,2,3,17,30 a až 31-43 se naladil zbytek. Takže pokud kanál 62 nechám v seznamu programu, tak nemám programy řazeny od 1-17. Stalo se to taky někomu? Kde může bát chyba? Díky za tipy a rady.

Pokud to jde vypnout v menu LCN .
Opticum 9500 HD WORLD SAT TV 28,5°-23,5°-19,2°-13°E
40PFL6606H/12,RWT DTV-401T,Evolve Scorpio DT-3010HD
DVB-T-CZ Mux 1,2 Biskupská kupa Zlaté Hory (36,53k)  PL Mux 1,2,3 Opole Chrzelice (46,34,43k)  
Antény - 2xTVA 21-60
Zesilovač IVO DVB-T 30dB X
Slučovač IVO SLR03-F 36,51-53k + Rest


pista150 pista150

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #776 kdy: 07. 12. 2011, 18:24:16 »
Na sencor 6712 sa programy objavili na začiatku zoznamu.LCN bolo vypnuté.


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #777 kdy: 07. 12. 2011, 18:38:52 »
LCN (Logical Channel Number)

Wraz ze zmianami wprowadzono numerację kanałów LCN (Logical Channel Number). Aktywacja funkcji LCN w odbiorniku powinna zaowocować poukładaniem serwisów z MUX 2 i MUX 3 w następującej kolejności:

 1. TVP1
 2. TVP2
 3. TVP Info Kraków (w innych lokalizacjach - główna wersja TVP Info)
 4. Polsat
 5. TVN
 6. TV4
 7. TV Puls
 8. TVN Siedem
 9. PULS 2 (plansza testowa)
 10. TV6
 11. Polsat Sport News
 16. TVP Kultura
 17. TVP Historia
 30. TVP Info Katowice (w innych lokalizacjach - dodatkowa wersja TVP Info)

Zmiany były konieczne, aby przygotować sieć nadawczą pod start emisji MUX 1 z kanałami TVP1, TVP2, TVP Info, Eska TV, Polo TV, ATM Rozrywka (nie wystartuje wraz z rozpoczęciem emisji MUX 1) oraz TTV (start - 2 stycznia 2012). Nie dokonano żadnych zmian PID-ów Video/Audio kanałów, ale ponieważ większość odbiorników rozpoznaje kanały na bazie wartości SID, to pozamieniały się i bez ponownego wyszukania nie obejdzie się.

Wg naszych informacji, wolny zakres 12-15 zostanie przeznaczony na cztery prywatne stacje z MUX1, a TVP1, TVP2 i TVP Info zostaną podmienione na wersje z MUX1 na pozycjach 1-3.


Lankosher

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 138
    • MSN komunikátor - igorlank@hotmail.com
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #778 kdy: 07. 12. 2011, 20:34:12 »
MUX1 ze Skrzycznego już nadaje..
Polska, Kraków


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T v Polsku.
« Odpověď #779 kdy: 07. 12. 2011, 20:50:46 »
To je pravda, že už jede, akorát tam není ani jeden z komerčních plánovaných programů (což se dalo čekat). Zmizly Historie a Kultura, což byly programy, na které se dalo dívat. A informace, kdy najede Mux 3 na kanále 45 už nějaké novější jsou ?


 

reklama