Ulice Duhová (u nemocnice pod Vyhlídkou) 6 patro paneláku, balkon otevřen výhledem na části Náchoda od Kašparáku, přes Vyhlídku až po Staré město Bražec a zčásti Vysokovský kopec (balkon je rohový), anténa ATX-91, obdoba X-Color 91 bez zesilovače, STB SENCOR.
Jen pro zajímavost: DVB-T z Černé hory přijímána odrazem od kopců geometricky téměř přesně proti vysílači ČH, signál cca 56 ale kvalita byla snížena cca na 50 - 55% oproti stavu, kdyby anténa mířila přímo.
Nyní k příjmu z Krásného:
K32, MUX1 příjem 80% síla, 100% kvalita. Rušení od Kašparáku není znát, anténa má za reflektorem zeď domu a navíc vysílač na Kašparáku je téměř přímo z opačné strany.
K39, MUX2 příjem ve dne 80% síla, 70 - 84% kvalita ve dne velmi dobrá, večer pokles kvality až pod použitelnou úroveň. Číselně ještě ověřím. Je znát velký vliv K39 z Vyhlídky i ve dne, anténou bylo nutné dohledat místo trochu za rohem budovy a orientovat Vyhlídku pokusem omylem do minima vyzařovacího diagramu. I tak je večerní a nočním příjem MUX2 zlý. Nabízí se zkusit kvalitní koax namísto současného tenkého a dále dojde k pokusu umístit anténu tak, že bude od Vyhlídky cloněna drátěným sklem balkonového zábradlí. Příčina zhoršení příjmu je mi trochu záhadou, síla signálu je v místě příjmu veliká, analog z Krásného poskytuje špičkový obraz bez duchů.
O kvalitách STB SENCOR mám taky trochu pochyby, dočasně používaný RECORDER PANASONIC například ukazoval mnohem nižší hodnoty signálu (což by se dalo chápat vzhledem k absenci etalonu úrovně mezi jednotlivými typy STB) ale i kvality, což mě dost udivilo, Tam kde SENCOR ukazoval kvalitu 60, PANASONIC zobrazil cca 40... Inu co naděláme, nejde o profesionální nástroje.
Za zmínku stojí i to, že krátce po zapnutí DVB-T nám po Náchodě jezdil měřící vůz:-)
Přeji všem mnoho zdaru s příjmem DVB-T a těším se na reakce. Sám se v budoucnu hodlám pokusit o zjištění hranice, odkud je možné přijímat na kopci pod vyhlídkou pražské MUXy, v lokalitě ulice Duhová to je podle současných zkušeností utopie, ale třeba by stálo za pokus jěště použít nízkošumový zesilovač a lepší koax - holt nám fandům to nikdy nedá spát, vždyť co kdyby přeci jen, když už jde signál přes kopce i z Litického chlumu a svůj signál k Náchodu v zašumělé formě dotlačí i Ještěd...