Budoucnost bude taková, že radia (komerční) v FM pásmu se překlopí do systému DRM+ a v DAB+ budou vysílat jen ty radia co si budou moci dovolit platit poskytovatelům za šíření signálu.
no já tedy nevím, o DRM vím kulový, jsem jenom gúgl šmírovač, ale co jsem našmíroval mně vychází tak, že kdyby mávnutím kouzelného proutku přešly všechny FM vysílače o půlnoci na DRM+ tak by si asi člověk v ČTÚ odpovědný za správu rádiového spektra hodil mašli.
Píše se, že DRM je 2,5x efektivnější než FM, tj. má větší pokrytí při stejném vysílacím výkonu než FM, nebo na stejné pokrytí mu stačí menší výkon vysílače.
Odpovídají tomu i výsledky experimentálního měření, které provedlo konsorcium DRM v roce 2011 v Edinburghu; verbálně jsou výsledky zprávy vyjádřeny dost nešikovně, člověk musí dumat nad grafy, které jsou tam uvedeny, ale vychází to tak, že pokrytí 1kW DRM je o něco lepší než 10kW FM; je tam rozlišena i modulace DRM v 4-QAM (zabezpečení 1/3; tj. odolnější) a 16-QAM (zabezpečení 1/2).
Mohlo by to být zajímavé kdyby FM pásmo bylo nevyužité a šlo se obsazovat systémem DRM+; tj. menší výkon vysílače, navíc 16-QAM může vysílat 2 stanice, 4-QAM 4 stanice; rastr je tam ale taky 100 kHz, kdo ví jak by to vlastně dopadlo.
DRM se řeší např. v Indii, tj. obrovské území jednoho státu, který hledá efektivní pokrytí přes LW, AM, SW? K těm nákladům platit DAB multiplex: pro lokální vysílatele se řeší levný lokální DAB, pokusně to již běží v UK.
Výše zmíněný DRM pokus v Edinburghu zůstal asi jednom jako studijní materiál, UK je jedním z lídrů v DAB.