No, já byl tehdá úplný diletant a na Kamzík jsem nasměroval anténu (s vnitřním 44.k zesilovačem) Yagi, která byla uzpůsobena příjmu kolem 59. kanálu. Ale jaký jsem použil slučovač, to už se prostě nepamatuju. Ale šlo to nám i dědovi, takže rozbočovač byl jasný.
Já jsem ale netvrdil, že i "diletant" nemůže mít štěstí. Pokusím se to demonstrovat na celkem triviálním případu. Někdo už udělal vše pro zlepšení signálu, ale pořád tomu něco chybí. Proto se rozhodl přidat další anténu. Že musí být dodrženy jisté zásady, aby se signály z obou antén skutečně sčítaly, to by měl vědět každý, kdo se do toho pouští. Ale samozřejmě není vyloučeno, že se to náhodou povede i bez dodržení předem definovaných jednoznačných technických požadavků. Samotný slučovač vedlejších kanálů ale neexistuje, jen v něm obsažené pasivní prvky to efektivně nedokáží zajistit, nejsou dost selektivní.
Tu druhou větu až tak moc nechápu. Pokud už nějaký signál máme, jeho rozbočení je už brnkačka, pokud za ním zůstane dostatek signálu pro připojené tunery. Já jsem ale narážel na něco jiného. Zda právě to Vámi realizované řešení by bylo opakovatelné u někoho jiného? Třeba i stejné antény na jiném místě, se stejným slučovačem, ale s jinou kabeláží? A to je běžný úkol pro profíka. Ten si nemůže dovolit u jednoho zákazníka náhodou systém zprovoznit a u dalšího, třeba jen v sousedním domě, neuspět jen proto, že mu opět nepomůže náhoda.
Dovolím si celou situaci opět demonstrovat na podobném případu, který si asi většina kutilů dokáže živě představit. Chování VF vln se hodně podobá vodě. Jistě si každý dovede představit rozvod teplé a studené vody, ale pro přiblížení k reálu s příjmem dvou odlišných TV kanálů, bude mít jedna z trubek menší průměr a bude v ní jiný tlak vody. Nad umyvadlem se v takovém případě namontuje běžná baterie, díky které se dá namíchat jednotlivými kohoutky požadovaný proud vody o zvolené teplotě. Diletant ale bude tuto situaci řešit tak, že obě trubky rovnou spojí Y spojkou (slučovačem) do jediné a na tu konečně namontuje obyčejný kohoutek. Může se stát, že poměr velikosti trubek a tlaků bude takový, že náhodou z kohoutku bude vytékat vlažná voda, která na mytí rukou bude vyhovující. Ale, ve většině případů bude tlak v jedné trubek větší a voda z ní bude zpět zatlačovat tu druhou. Potom, po otevření kohoutku, už nepoteče vlažná voda, ale ledová, nebo vařící. Přesvědčujte potom instalatéra, že si zbytečně hraje s připojováním směšovací baterie, když to náhodou u někoho uspokojivě funguje i bez ní. A takový TV má nejraději, když oba sloučené signály jsou v nějaké signálové úrovni, v určitém rozsahu. A to se "diletantským" způsobem nemusí podařit splnit, protože nesprávný slučovač posílá signál z jedné antény nejen do TV, ale část i do druhé antény, ze které se zbytečně vyzáří zpět do etéru. A k tomu dojde i se signálem z druhé antény. Pokud je ovšem signálu z obou antén nazbyt, tyto popsané ztráty nemusí zásadně vadit, do TV ještě něco málo z obou antén doputuje a divák se může dívat, bez jím pozorovatelných problémů, na oba kanály.