Zdravím,
zajímá mě vypalování obrazu na obrazovky, typicky loga často sledovaných kanálů.
Za a) Trocha historie. Nepamatuji se, že bych za celou existenci CRT televizorů, viděl na nějakém z nich vypálené logo, ačkoliv jsem vypálený obraz viděl na CRT monitorech. Předpokládám, že odolnost CRT je výrazně vyšší než např. u plasmové obrz.
Jak to je to tedy možné? Dříve například dokonce vysílala pouze ČT1, ale nikdy jsem neslyšel, že by někdo utrpěl újmu.
Za b) U plasmových obrazovek dochází k vypálení obrazu již po 1 hodině (informace z manuálu televizoru LG), tzn. chcete-li odsledovat šampionát ligy mistrů, můžete si po něm koupit novou televizi.
Tito duchové se dají, pokud nejsou zcela zažraní, ještě odstranit, ale všechny konce nebývají šťastné.
Jak si vlastně výrobci plasmových obrazovek představovali jejich užívání, pakliže již po 1 velkofilmu vysílaném v TV dochází k poškození obrazovky, které při nějaké další zátěží je již trvalé?
Za c) Inverzně k případu s CRT, výrobci TV negarantují, že LCD panel neutrpí také vypálení obrazu, ale výrobci LCD displejů k počítačům hned při jejich zavedení například sdělili, že šetřiče obrazovky již nejsou potřeba. Nejsem zcela schopen pochopit tento nesoulad.
Jaké technické/technologické důvody se skrývají za tímto rozdílem?
Jaké je obecně zkušenost s vypalováním obrazových bodů u LCD u nás a světě? Sám jsem zažil asi 4 pixely, ale limit pro reklamaci byl tuším 7. Vzhledem ke svém nebývalé vnímavosti se pro mě tehdy stal televizor již nepoužitelným a prodal jsem jej.
Za d) Jaké jsou zkušenosti s vypalováním obrazu u OLED? Dle mých informací je resistence OLED dobrá, ale nekonečná určitě nebude. Jaké jsou zkušenosti s odstraňováním a prevencí vypalování obrazů u OLED.
Například má zkušenost s preventivními funkcemi u plasm. ob. není moc dobrá, resp. neochránily mě. Bylo u nich tedy avizováno, že toho ani neumí dosáhnout, ale beztak to považuji za negativní zkušenost.
Za e) Četl jsem, že Sony vyvinulo LED TV, která na rozdíl od ostatních LED TV nepoužívá LED jako podsvícení LCD, ale jako zobrazovací zdroj. U této televize předpokládám tyto problémy již nevyvstávají.
Je to tak?
Za f)
Dosahují výrobky jako výrobek na odkaze https://www.pixelprotector.com/products/pixelprotector-blu-ray-v2-1 lepších výsledků při odstraňovaní vypálených obrazů než tovární fce televizoru? Jsou lepší pro údržbu zobrazovacích schopností televizoru?
Zajímají mě jakékoliv tipy či zkušenosti s prevencí a odstraňováním vypáleného obrazu.Kromě toho si rád přečtu i tipy či zkušenosti s prevencí a odstraňováním vypáleného obrazu.