No mohu jen povtrdit... obdobný problém mám také kousek za Prahou. Začalo to tento týden být poměrné časté. Nakonec se k tomu přidal i MUX 1-3, Kvalita signálu 0 , 100, 0, 100, je to jak sínusovka. Už nevím kam natáčet anténu, z jedné strany Cukrák a na kousek vedle Žižkov, samozřejmě každý má jinou polarizaci a do toho ještě Černá hora, kde chytám i Genus plus. Situace se však vyhrotila, že se nedalo na žádný mux koukat, tak jsem změnil polarizaci antény. Černá hora však zmizela, mux 1 -3 vyřešen, ale nastává problém s mux 4, kde kolísá signál... před změnou polarizace kvalita 100% (Novodvorská).
Mám z toho smíšené pocity, vše 3 roky běželo bez problémů a teďka je vše jak ve zkušebním provozu...
Pak nezbývá než použít více antén. Jednu použít pro V polarizaci a zbytek pro H polarizaci.... samozřejmě použít slučovač na konkrétní kanály. Buď konkrétní kanály z V polarizace + zbytek z H polarizace nebo obráceně....
Většinou za to může počasí a SFN, které se vlivem počasí také mění. Najít optimum je také někdy docela "zábava".
Nutno ale říci jasně, že pro kvalitní příjem je důležité mít dobře nastavené antény a v případě příjmu z různých směrů či polarizací je mít dobře sloučené, pak to nelze řešit jednou anténou. Nedělal bych v tom vědu... byly doby, kdy na anténních stožárech bylo třeba 3-5 antén k zajištění bezproblémového příjmu programů dostupných v dané oblasti. Proto se někdy musím pousmát nad problémem některých jedinců s pokojovou anténou. Nezávidím těm co bydlí v domech se společnou anténou, tam je to někdy žalostné a raději si pořídí satelit, než se hádat se zbytkem domu na úpravě STA.
Ale abych to nezamluvil, tak všeobecně pokud bydlím v oblasti, kde bych něco měl chytat na kus drátu, ale chci mít bezproblémový příjem, tak musím i tak investovat do kvalitního anténního systému, který mi zajistí bezproblémový příjem za jakéhokoliv počasí. Tudíž pokud je v místě příjmu nejlepší příjem V polarizace pro mux1-3, tak dát anténu pro tyto muxy do V polarizace a ostatní pokud je lepší na H polarizaci, tak dát na druhou anténu a vhodně to sloučit...
Pořád je dobré mít v dnešní době dobře sloučené dvě antény, než jak bylo v minulosti hromadu antén pro konkrétní kanály v době analogu.... (ještě je pořád vidět na střechách hromada antén co bylo na I.pásmo (cukrák, kleť a myslím i na ostravsku) nebo III. pásmo (hromada antén co je vidět na střechách)..... Nyní to lze nahradit 1-3 anténami pro UHF pásmo, které jsou jistě rozměrově menší než ty z VHFI a VHFIII (nepočítám VKV pásmo).
Nikdy bych nespoléhal na to, že musí být pravidlem vše zachytit na jedinou anténu a to ani ve velkých městech... a nevím proč by na tom musely být velkoměsta lépe než mimoměsto... (chci kvalitu (spolehlivost), něco do toho investuji, nechci kvalitu(spolehlivost) nechám to tak jak to je vč. občasných problémů)