Vážení přátelé, dlužím Vám výsledek. Dal jsem si na čas, omlouvám se...
Předminulý týden mi dorazila LTE zádrž z Terozu a v sobotu bylo nad nulou bez deště, plus se povedly i další podmínky... takže jsem vylezl na střechu.
První z přiložených spektrogramů ukazuje sken "horního konce" V.pásma, kde jako srandovní provizorní anténa posloužil holý půlvlnný dipólek (skládaný, se symetrákem) laděný na k58. Jenom abyste měli představu, jaká je tady "startovní pozice" :-) Druhý obrázek ukazuje výstup sfázovaného Yagi dvojčete (asi metr dlouhé anténky) laděného na k58 už se zařazenou zádrží (bez předzesu). Obrázky č.3 a 4 ukazují výsledek už na odposlechu z domovního zesu, při dvou mírně různých orientacích antény (proč, k tomu se dostanu).
Nejdřív jsem ale musel vyměnit krabici u dvojčete na k58, protože do staré krabice už by se zádrž nevešla. Pak jsem to celé smontoval, chvilka napětí... a u mě doma to chodilo. Na první pohled hurá.
Sousedovi pouhým vřazením LTE zádrže začaly chodit HDčkové varianty programů ČT z muxu RS7 na kanálu 21, který chytám spíš omylem :-) a bez jasného původního úmyslu (zes pro kanály 33 a 30 je kanálový nominálně pro k33, protože tehdy tady RS7 nesvítila). Viz moje spektrogramy za celé pásmo. Je to psina - zařadím zádrž na pár kanálků okolo 800 MHz a on se mi rozjede příjem na 475 MHz. Jasně - intermodulace, omezená vybuditelnost domovního zesilovače, čím víc kanálů tím níž je potřeba nastavit výstupní výkon atd.
Nojo... všichni spokojení, až na jednu paní sousedku, která má starší televizi vedle v ložnici, signál tažený prodlužkou přes celý byt od účastnické zásuvky STA. Starší LCD tuším Samsung s integrovaným Tčkovým tunerem. Televize v zásadě hrála, ale občas hodila kostičku a hlasitě škytla, a to hlavně/pouze na programech z kanálu 55 (mux3). Kupodivu mux2 na kanálu 58 hrál bezchybně, přitom má horší signál a díky filtrům i kabeláži větší "náklon". Oboje svítí z Bukovky. Takže jsem nakonec jemně ladil STA nikoli podle spektráku, ale podle přijímače téhle paní :-) Ono se to dost špatně testovalo, protože to škytání nebylo moc časté, třeba jednou za 20 sekund, navíc nepravidelně... ale v zásadě jsme se usnesli, že kupodivu to škytá míň, pokud LTE zádrž strčím až za kapacitní oddělovač přímo na vstup domovního Ikusi, a zejména pokud anténu vykloním mimo optimum (maximální síla z Bukovky) na maličko jiný směr, kde mám maximální potlačení silného signálu RS8 na k51 odvedle z Klíše...
Proto ty dvě různé varianty "výsledku v horním pásmu" v přiložených obrázcích 3 a 4.
Bohužel mě pak už ze střechy vyhnala tma a další okolnosti, takže jsem nestihl dotestovat, jestli to škytání (v jednom konkrétním přijímači!) souvisí spíš se směrováním antény (nějaký duch?) nebo spíš s nastavením zisku na dotyčném vstupu na domovním Ikusi pro toto horní pásmo. A od té doby nenastaly vhodné podmínky pro dokončení tohoto restu.
Nakonec jsem jenom mírně stáhl zisk na obou vstupech, abych nelízal hranici maximálního vybuzení, a s tím jsem to zapíchl.
Závěr: není potřeba hned prudit ČTÚ a mobilní operátory (podle mě tu kolem 800 MHz svítí všichni tři) a roubovat do mé STA samohrajky keramický filtr za pár tisíc. Kaskádový LC filtr za pár stovek od pana Poštulky (krásná a pečlivá ruční práce) zjevně pomohl, patrně za výrazného přispění původního předzesu (taky Teroz) laděného na K55+58. Nečekal jsem tak jasný výsledek.
Uznávám, že by se hodil profi měřák, který umí ukázat BER a nejlíp taky "konstalaci" (pokud u OFDM dává něco takového smysl) případně nějakou statistiku "agregátního SNR" (nebo SNR histogram?) = prostě něco co by vypovídalo o rezervě SNR při OFDM demodulaci v těch několika tisících dílčích QAM kanálcích... Taková věc "na koleně" pořídit nejde :-) Viděl jsem sice něčí SW implementaci DVB-T demodulátoru v GNU Radio, ale na to bych potřeboval hodně výkonný stroj (běžný noťas na tohle nestačí) a nějakou dražší SDR kartu s dostatečnou šířkou pásma... a navíc ze zmíněné softwarové implementace stejně nešlo nic moc zajímavého vytáhnout, ve smyslu posouzení kvality signálu.