Zlatý šum/FM oproti té zvukové deformaci slavného DAB+
Nemožem súhlasiť.... cestou z Bratislavy az po Kuty CZ/SK mi ťaha 12C z Kamzika a SRO1 je to doslova zážitok počúvať (pri bežných zvučkách počuť také tony ktoré som u FM nikdy nepostrehol.
Ked sa strati DAB tak FM ako prechod na kazetovú pasku.
Ale je fakt že 12C Kamzik je kvalitnejši zvuk ako 11D Wien (Wien je omnoho horšia kvalita )
má letmá zkušenost omezena hluchotou, přenosnými sluchátky Koss PortaPro (lepší nemám), Tesco rádiem a samozřejmě subjektivností.
SRO1 (136 kbps) mi zní dobře; nevím jestli mně opinkal jev "loudness war", ale neměl jsem pocit, že by v digitálu bylo nějaké výrazné prznění dynamiky. Náhodou jsem dnes od 11:00 chytl pořad Pavola Danišoviče se směskou hudby a stará nahrávka Marty Kubišové nebo něco od - myslím, že to byl Peter Lipa znělo výborně.
Trochu mně zmátl názor k článku od jednoho uživatele na satelitnatv.sk "Najhlasnejší a najotrasnejší zvuk má rádio Slovensko, to je už za hranicou pre slušné označenie. Najkvalitnejší zvuk majú rádio Devín a niektoré stanice ČRo". Nevím ale o jakém vysílání mluví, protože reaguje na přenos v Skylinku.
Dále jsem přepínal mezi Čro1 Radiožurnál - ale v FM -, Rádio FM (SK DAB, 136 kbps), a vídeňským muxem - stanice Arabella Rock (72 kbps) a ARBO (80 kbps). Celkový rozdíl mezi FM a DAB mi připomněl zvuk, kdy jsem před pár lety likvidoval černé desky a nějaké si přehrál. Analog rádiový/z desek zněl nějak jemněji a vyrovnaněji v porovnání s CD/DAB, ale nemůžu říct jestli lépe nebo hůře, prostě jinak, hodnocení je subjektivní. Za mně - DAB je dobrý, výraznější zpěv než u FM, basy dobré, výšky nic moc jak v FM tak v DAB, to ale může být otázka kvality (nekvality) přijímače.
SRO1 a Rádio FM jsou nejhlasitější - nemám nyní čas dohledávat jaká jiná technika kromě hrátek s dynamikou za tím může být. Stanice ARBO zní lépe než Arabella Rock, ale to bylo již před navýšením toku na ARBO. Při přepnutí z SRO1 i ČRo1 (FM) na Arabella Rock, tato zní poněkud "plechově".
To, že má oblíbená stanice Lounge FM (72 kbps) zní poněkud nic moc mi nevadí, protože ty příjemné uklidňující melodie můžou běžet tlumeně non-stop jako kulisa bez ohledu na datový tok nebo typ komprese nebo co já vím co bez toho aby mi to začalo lézt na nervy.