Co mně osobně chybí, jsou kvalitní DAB tunery. Mám Yamahu T-D500 a příliš s ní spokojen nejsem. Zvuk je sice výborný, ovšem problém je se zpracováním obsahově podobných muxů na různých kanálů. Ale tenhle problém už jsem popisoval x-krát včetně svého blogu...
Tak jsem si to tedy konečně přečetl....
Cituji :
,,Pokud se podařilo naladit jeden rozhlasový multiplex například na kanálu 10C a další na témže, došlo jednoduše k jeho přemazání, což sice také není standardní chování, ale budiž. V minulosti jsme toho byli svědky například u některých DVB-T set-top-boxů. "
komentuji :
Tak to je myslím docela dobrá varianta, ne ? Horší by bylo, když by z toho přijímač zblbnul a nešel ani jeden z nich... Ovšem mám k tomu dotaz na upřesnění. To se dělo zcela automaticky a samo ? Totiž tam by měla být možnost automatické aktualizace listu stanic a ta by měla být vypínatelná. Takže v případě, že ji zákáži, tak se to prostě nepřepíše, v případě, že ji povolím, tak se to přepíše. Ovšem, když už se to přepíše, tak je to prostě přepsané. Alespoň takto se chová ta moje PURE EVOKE 2S. Plus ještě na víc u toho má tu negaci, že to přepsání nemusí proběhnout bezproblémově, ale přijímač u ní může ještě navíc i totálně zamrznout a může být nutný reset. Ovšem taky nemusí a přepíše to úplně v pohodě, jak kdy. Dejme tomu, že na 3 úspěšné přepsání, to jednou nepřepíše a sekne se.
Cituji :
,,To jsem ale ještě nevěděl, co mě čeká, pokud si stanici z prvního multiplexu uložím do paměti, ta možnost tu pochopitelně byla, a naladím multiplex druhý na témže kanálu. Přijímač se v tu chvíli začal chovat velice nestandardně,"
komentuji :
To je ovšem velice nestandardní operace a počítám, že z ní zblbne každý, co existuje u PURE EVOKE 2S může dojít až k tomu, že vytuhne nebo zapomene s klidem všechny muxy a dojde k jakési automatické opravě, která je velmi podobná továrnímu nastavení.
Cituji :
,,Do přijímací soustavy „proleze“ i pražský multiplex společnosti Teleko šířený v L pásmu. I tento operátor se ale brzy stal pro můj tuner problematickým. Teleko bylo totiž první společností, která se rozhodla spustit vysílač ve III. pásmu. Díky tomu, že šlo o Příbram, která je vzdušnou čarou kousek od Prahy, dolétne signál i na mou anténu. Tím pádem tu máme stejný multiplex na dvou kanálech, a dokonce i dvou pásmech. Jak si s tím poradí tuner? Pochopitelně místo toho, aby uložil kanál 11A z Příbrami, přepíše ho Prahou. Ovlivnit to bohužel nelze, jelikož tuner má pouze automatické ladění."
Komentuji :
Tak s tím to jsem se dosud nesetkal až nyní a bez toho, že jsem to četl, jsem takové chování předpokládal a zdá se mi dosti logické. Ovšem já to mám opačně.
Tedy stalo se mi tohle, někdy minulý týden a i jsem to zde popsal.
Já normálně chytám TELEKO DAB LL tedy v L-Bandu. Hraje to v pohodě, signál je téměř 100% není žádný problém. Nic jiného tu není. Tedy jiné TELEKO DAB. V III.Bandu, nic takového. Ani to neťukne. Ale, když jsem to připojil k anténě na střeše na které je ještě i zesilovač najednou se tam objevilo druhé TELEKO DAB a to patrně z Milešovky a o takové kvalitě, že to prostě v pohodě vyřadilo to LL a naladilo se zmíněné. Ovšem jak říkám toto chování bych předpokládal, prostě pokud je nabídka stejná, vybere to, zcela automaticky to, momentálně lepší.
Takže, když to tak shrnu, tak ten váš tuner vlastně žádné závady nemá. Ovšem zajímal by mne ten můj dotaz, zda je tam vypínatelná automatická aktualizace listu stanic nebo není, to by pak za závadu nebo nedostatek tuneru považovat šlo. Já u PURE EVOKE 2S si mohu vybrat zda ji povolím nebo nepovolím. Implicitně je zapnutá, ale dá se vypnout. Stejně jako u DVB-T ji můj televizor Philips má též a je možné mít zapnuté nebo vypnuté. Mám standardně vypnuté, protože v DVB-T to dělalo bordel kdysi u pařízkových multiplexů, tedy když začínal s mux 4 a byly tam nějaké nesmysly v identifikaci a ono to pak automaticky nahrazovalo funkční stanice z Ještědu, polofunkčími z Černé studnice apod.
Než se to rozjelo normálně. Tak tam byl takový nějaký týden takových drobných problémů.
Ovšem při DAB a inverzi toto může nastat. Tak by mne zajímalo jen, zda mu to lze vypnout.
Ještě doplním něco k tomu Philipsu, udělá to v DVB-T nejen v rámci multiplexu, ale
dokonce i v ně multiplexu. Tedy v případě, že je Nova Cinema vysílána jak z Ještědu, tak z Černé studnice, on uloží pouze tu z Ještědu protože je lepší. Pokud je ČT D / art, vysíláno jak z Ještědu, tak Černé studnice, on uloží pouze to z Černé studnice, protože je lepší. A prostě ty nekvalitní duplicity ignoruje a to u samotných stanic uvnitř muxů.
Na víc ještě umožňuje ten Philips udělat zálohu takového listu stanic a tu zálohu uložit jak do televizoru tak přes USB na flash nebo HDD.
Takže bych se ani nedivil, když by se jako televizor Philips na DVB-T zachoval nějaký přijímač podobně v DAB a pokud by měl v nějakém muxu, který by šel špatně, stanici, která by šla v jiném, který by šel lépe, lépe, tak by jí z toho špatného ani třeba neuložil. Nevím na kolik se to v DAB liší od DVB-T. Ale možná i tohle je možné. Když to tedy takto dělá v DVB-T. Stejně je to všechno jen o firmware, tedy defakto o těch číslech té identifikece těch všech různých položek.
Ještě bych doplnil, že zajímavě se to PURE EVOKE 2S zachovalo v případě 9C.
Tedy kdy SACHSEN jde jak z Löbau, tak z Dresden. Tak tam to ten z DRESDEN ignorovalo zcela a úplně a ani to neoznámilo, že tam je. U toho TELEKA ano, tam to byly různé kanály a dokonce různá pásma. Ale u SACHSEN to je obě 9C a tím pádem vůbec neřešilo, že by to mělo třeba 2x. Prostě to naladilo LÖBAU a hotovo.