Amosi, to co jste zde sice napsal, se hezky čte, zvláště pro kritiky Skylinku, ovšem vezměte to také z té druhé stránky. Nebudu teď hodnotit změnu parametrů, o tom už se popsalo x stránek na diskusních fórech, ale kde má Skylink ty kvalitní programy vzít? Jednoduše nejsou. Co Skylink mohl pro tuzemského diváka srozumitelného zařadit, to zařadil.
HBO HD chtěli zákazníci. Mají ho? Mají.
A co dalšího? Podívejme se do sousedních služeb. Například Digi TV nemá doteď v nabídce jediný HD program. Proč? To vám snad nemusím dlouze vysvětlovat. Za prvé o to jejich zákazníci nemají zájem, kdo ano, tak odejde, za druhé (a to hlavně) je to největší platforma u nás, co se platících klientů týká. To už, myslím si, hovoří o preferenci našich satelitních diváků. Většina zákazníků CS Linku a Skylinku má pouze základní tedy neplacenou nabídku. Co má například UPC Direct v nabídce oproti Skylinku? National Geographic HD. Kde je čeština? Není! Nat Geo Wild HD. Kde je čeština? Není. Dobře, jediný program, který by se jistě špatně v nabídce vyjímal, je ESPN America HD. Ovšem zde vidím dva problémy. Za prvé si Nova určitým způsobem jistě tlačí svůj sportovní kanál a za druhé je mnou zmiňovaná zaoceánská stanice v nabídce UPC pouze díky spolupráci s Canal Digital Nordic. Další programy, například vámi kritizované History HD a další v nabídce nechybí.
Co se týká History HD, Skylink přece nemůže za to, že došlo ke změně programu. Toho jsem si ostatně všiml i u Filmboxu HD, kdy, tuším, že to bylo ve čtvrtek nebo pátek, běžel místo jednoho filmu francouzský snímek Taxi 3. Ostatně zde jsem si všiml před jeho vysíláním jedné perličky, kterou jsem na této stanici viděl poprvé - upoutávky na film, a to během zmraženého obrazu, kdy jsem volal do Skylinku panu Glisníkovi, že je nějaký problém a za chvíli bylo již vše ok. Tehdy šla na české stopě angličtina a na maďarské polština. Abych se ale vrátil zpět k problému - ano, i mně vadí kvalita filmů na Filmboxu HD. Jak ji ale může Skylink ovlivnit? Teď hovoříme například o starších filmech, kde je vidět, že je to chyba kopie, tedy distributora a ne poskytovatele transpondérové kapacity. Váš názor na neustále se opakující filmy pochopitelně sdílím a někdy mám pocit, že je HD pouze to logo. Ovšem opět se ptám: Co s tím může dělat Skylink?
A psát o Brava HDTV nebo Discovery HD Showcase, je trošku mimo, pže určitě sám nejlépe víte, že jsou to programy poskytované Nizozemci, které navíc nejsou lokalizované. A jsme opět u toho - Nebýt Canal Digitaal, tak v nabídce vůbec nejsou.
A co se týká Travel Channel HD, tak tam pochopitelně musí být kvalita taková, jaká je, tedy výborná, jelikož se jedná o distribuční feed pro ostatní operátory. Nikde jinde už tedy tento program kvalitněji nebude.
Podtrženo a shrnuto, nedá se s tím nic dělat. Upustím-li od technických problémů, Skylink dělá programově co může. Ještě bych si v nabídce dokázal představit Spektrum HD, AXN HD (chystá se v dohledné době) a v budoucnu třeba i Cinemax HD, což by neměl být problém, pže se jedná o stejnou verzi jako v SD. Srovnávat nás třeba z Poláky, je naprostý nesmysl. Podívejte se, kolik je u nás zákazníků, kteří si u nás předplácejí placenou nabídku? Zanedbatelně! Skylink loni prozradil, že je to snad desetina všech klientů, tzn., že by to bylo okolo sta tisíc a HD programy jich má ještě méně. Tak co chcete s takovýmihle fakty kouzlit?
Přesto věřím, že nějaké světlo na konci tunelu je a situace se zlepší například s příchodem M7 Group do CS Linku. Pokud se ale nějakých HD dočkáme, opět půjde (asi těžko) o lokalizaci, ale pouze simulcrypt.
A pokud nejste spokojen s nabídkou tuzemských služeb, konkrétně pak Skylinku, objednávejte:
http://www.digizone.cz/serialy/sledujeme-legalne-placenou-satelitni-televizi-ze-zahranici/.