Vážený pane, nenechte se těmi "odborníky" v diskusi odradit od experimentů. Pochopte, kdyby si každý udělal anténu sám, jsou na dlažbě. :-)
Rady typu, zavolejte si odborníka v diskusním fóru nemají co dělat. Když neumím či nechci poradit, raději nebudu psát.
S radou typu zavolej odborníka mám taky zkušenost, když mi do baráku praštil blesk a přestala fungovat elektronika peletového kotle.
Na rady "odborníků" jsem poslal ovládací elektroniku výrobci a ten mi sdělil, že by museli vyměnit zakladovou desku za cca 19 tisíc.
Potom jsem našel seriózní diskusní fórum nikoli s "odborníky" nýbrž s radioamatéry.
Ti mně vlákno po vláknu navedli co mám multimetrem odzkoušet a světe div se. Objevili jsme pouze vadný Varistor. Takže jsem ho vypájel, koupil v prodejně pro radioamatéry a napájel. Stál mě 16 Kč. A to je sakra rozdíl. To vše jenom díky tomu, že jsem trefil na fórum kam chodí lidé, kteří chtějí pomoct, nikoli jenom rýpat a honit si ego, jak tomu rozumí.
Vy třeba rozumíte jiné problematice daleko více, než zde diskutující a vytahuje se někdo nad ně?
Teď k problému který jsem taky včera řešil poněvadž jsem zrušil skylink.
Vysílače nemám daleko (Pražské cca 10-15 km, Beroun kolem 20km)
Bohužel barák mám v rokli a na žádné vysílače nevidím, směrem k nim je kopec a k tomu ještě hustě stromy, které jsou fajn jako větrolam, ale signálu moc nepomůžou.
Naprostá většina velkých prodejců a hobbymarketu umožňuje koupené zbozi do nějaké doby vrátit. Toho jsem taky využil a koupil v Bauhasu antény smérovou typu yagi, síto se zesilovačem a všesměrovou kterou všichni "odborníci" odsuzují a začal experimentovat.
Jelikož jsem potřeboval signál z více multiplexů (i váš případ) tak směrová anténa nepřipadá v úvahu a přes stromy nechytla vůbec nic.
Anténa typu síto má širší záběr a když je nasměrujete mezi vysílače, tak by i na těch 20km se zesilovačem 40-60km mohla něco chytnout. S tou jsem chytil asi 4 stanice (kvůli zastínění me nemovitosti)
Nevím kde hledat slovenské vysílače, ale na
http://www.mapavysilacu.cz najdete rozmístění českých.
Ideálně si někde půjčit přenosnou malou televizi, mít ji na střeše a otáčet s anténou.
Pokud máte dům mezi vysokými budovami, nebojte se otočit anténu i opačným směrem, než mají všichni. Pokud by jste na vysílač neviděl, je možné celkem úspěšně chytit signál i odrazem od paneláku a pod.
Pokud máte chytrý telefon s androidem tak si určitě stáhněte aplikace DVBTMap.eu nebo DVB-T finder
Ty najdou podle gps vaší pozici, ukážou vám vysílače v okolí včetně informací jaké multiplexy a jaké programy vysílají.
Po zmáčknutí tlačítka "navigace" nebo směřovat nebo tak nějak se to jmenuje, vám pomoci vestavěnýho kompasu pomůže nasměrovat anténu na konkrétní vysílač. Prostě jenom přiložite telefon vodorovně s anténou a točite než se šipka na displayi dostane do zorného pole.
.
A teď všemi "odborníky" odsuzována všesměrová "anténa"
http://m.heureka.cz/dvb-t-anteny/emos-ben-9016c/Šoupl jsem ji na střechu, zapnul ladění a ejhle,,nachytáno cca 90 stanic (některé několikrát z různých vysílačů), ale po shlédnutí seznamu dostupných programů jsem zjistil že mám úplně všechny a to i z multiplexu 4 který je absolutně zastínen. Prostě si našla odraz odraz signálu od nějakého baráku.
Teď už jenom seřadit nabídku a z programů které jsou několikrát vybrat ty s nejlepším signálem.
Ano, na všech odborných fórech tuto anténu "odborníci" rozcupují, protože podle nich to není anténa, ale drát se zesilovačem. Pravdou ale je, že tito "odborníci" ji asi ani neměli v ruce a raději by vám na střechu namontovali velké monstrum s několika směrovými anténami a slučovači za několik tisíc možná nad desítku i s práci.
Já dal raději na reference uživatelů na Heurece, kteří tu anténu mají doma a funguje jim včetně mě od včerejška.navíc na střeše vypadá slušně.
Rozhodně využijte možnosti vrácení zboží do 14 dnů a zkuste ji. Kdyby chytála málo programů, zkuste ji trochu (o jednu zarážku) naklonit k barákům (když máte dům nad ostatními) aby chytla i odrazy.
Tak a teď mě vy "odborníci" můžou roztrhat s diskusi. :-)
:-)
Případné překlepy mi promiňte, píší z telefonu.