Ano, je to věc názoru a přesvědčení diváka. Někdo vidí raději kompletní obraz, bez ohledu na jeho rozměr a tmavé orámování, někdo chce mít zaplněnou plochu zobrazovače a ořízlý obraz, nebo šišouni mu nevadí.
Mně osobně nevadí pruhy u žádného pořadu, nezávisle na velikosti TV, nevadí mi stejně jako šířka rámu zobrazovače. Já to zkrátka při sledování pořadu nevnímám. Divácký dojem mi nepokazí sledování širokoúhlého filmu na malé 4:3 CRT TV, ani černé pruhy nahoře a dole na 40" LCD. Optický efekt se vždy dá částečně kompenzovat pozorovací vzdáleností. Ale necitlivý ořez, podle mne, degraduje umělecký záběr u filmu i vypovídací hodnotu obrazu z archivu.
Dojala mne diskuze dvou seniorek velmi pokročilého věku u výběru nového televizoru. Jedné se nelíbilo lesklé a ploché orámování zobrazovače, že se v něm údajně bude vidět. A to vypadala zachovale. Vůbec jí ale nezajímalo, zda je to LCD nebo plazma, velikost úhlopříčky, rozlišení, schopnost příjmu HD a pod.. Netuším, zda s tímto zrcadlícím efektem měla nějakou předchozí zkušenost, ale přišlo mi to přímo směšné.