Měl jsem k dispozici pouze 3 prvek na 9 kanál, tak jsem to zkusil a nic. Doufám, že brzy budou k dispozici v okolí Brna silnější signály, které již nebude potřeba hledat mezi vyzařující analogovou kabelovkou a nastane doba pro pořízení přijímače.
Nenapsals kde se tvá lokace "okolí Brna" nachází; jsem laik, ale praktickou pochůzkou po Brně jsem zjistil první přiblížení (ve vlákně "Digitální rozhlas-vaše zkušenosti" rádio Tesco DR1403G-CE, jeho prutová anténa - kolik pak má? 3 dB? 0 dB?) Zde to zopakuji:
-------------------------
DAB mux Wien běží celkem v pohodě (kanál 11D) a zjistil jsem dva důležité fakty:
1. Na spolehlivý příjem neměla vliv nadmořská výška místa příjmu, ale volný prostor směrem na jih tj. bez překážek jako stromy, domy a výrazně zvýšený terén (resp. prohlubeň v místě příjmu). Příkladem je výška jenom 250 m.n.m., konkrétně asi 1 km severně od brněnského letiště kde to hrálo.
2. Nulový příjem u mého stolku v zahradě kde piju kafe a čtu, 310 m.n.m, což je má osobní tragedie
![Úsměv :)](http://forum.digizone.cz/Smileys/default/smiley.gif)
Důvodem zřejmě je, že ve směru příjmu ve vzdálenosti asi 700 m je převýšený terén včetně staveb o cca 15-20 m a stromy. Na řebříku ve výšce 3 m mux naladěn.
Na kótě 346 mn.m s volným výhledem na jih zvuk zmizel když jsem rádio zastínil tělem anebo ho umístil za ne příliš tlustý kmen stromu - nevím jestli je to důsledek již slabé intenzity signálu anebo standardní vlastnost vlny na 220 MH
---------------------------
Nápověda: pro upřesnění dodám, že má domovní lokace je Brno-Líšeň, patří sem ta výška mého milovaného stolku v zahradě 310 m.n.m. (GPS souřadnice neuvedu i když nejsem paranoidní a ani důležitý pro tento svět) a kóta 346 m.n.m. je Líšeňský kostelíček; tento minikopeček ale není dobrý příklad protože tam jsou zřejmě ideální příjmové podmínky směrem na jih protože zde jsem suverénně lapl nejvzdálenější letadlo tj. příjem ADS-B signálu na 1090 MHz z letadla cca 420 km vzdáleného (zhruba hranice Chorvatska a Bosny), ale to je jiná kategorie příjmu (nutná přímá viditelnost).
Ještě bych dodal z mých dvou chvatných zastávek: sídliště Brno-Líšeň (paneláky) - vyvýšené místo, ideální výhled na jih, ale částečné krytí panelákem tj stačilo udělat 5 kroků a signál byl/nebyl. Podobně Brno-Bohunice.
Pokud chceš čekat až se v místě tvého příjmu něco "konečně" objeví tak si asi počkáš; promiň to je z tvé strany trochu alibistický postoj, buď jsi nadšenec a porveš se s tím anebo si tedy počkáš.; pamětníci můžou vyprávět jak se šplhali po střechách a kolem a kolem baráku aby optimalizovali to zrnění vysněného západního vysílače (ale často i toho československého). Český rozhlas řekl, že DAB v Brně cca za 1 rok, co Rakušáci udělají po ukončení zkušebního vysílání z Vidně (tj. jaký vysílač, jaký výkon) asi nevědí ani oni sami. Samozřejmě je možné, že jsi skutečně ve stínu a pak jseš v tom nevinně.
Asi žádný vzoreček nespočítá signál Vídeň - Brno; zůstává nám praxe ohybu mršky elmag vlny vlivem matičky země (a její elektrické země); kdosi mi napověděl, že nyní je sucho a může to mít vliv, tož to je nad mé síly. Borci co instalují antény by mohli vyprávět, ale oni se tím živí, tak ti asi moc neporadí
![Smutek :(](http://forum.digizone.cz/Smileys/default/sad.gif)
Konec konců, uživatel ViH ve vlákně "Digitální rozhlas-vaše zkušenosti" potvrdil, že s příjmem v Brně-Lesné neměl problém, což je lokalita vyvýšená a dá s v ní najít tzv. "volný výhled na jih".