Autor Téma: Tříprvková Yagi nepomohla  (Přečteno 5772 krát)

Thomas987

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Tříprvková Yagi nepomohla
« kdy: 09. 11. 2013, 11:40:10 »
Ahoj borci.
Měl jsem na balkoně dipol , svisle, paneláková zástavba, příjem místních vysílačů výborný. Ale chtěl jsem poslouchat ČRO Olomouc na 106,8. Šlo mi to stereo, pouze na dva dílky síly signálu. Tento vysílač má ale horizontální polarizaci. Zakoupil jsem tedy tříprvkovou Yagi, ale zlepšení se nekonalo, ať jsem s tím kroutil jakkoliv. Stále dva dílky signálu. Přitom by se mělo jednat o navýšení cca 4 dB. Jak dál? Že by nefunkční symetrizační člen apod?

Reklama

• Stálý člen

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
Re:Tříprvková Yagi nepomohla
« Odpověď #1 kdy: 09. 11. 2013, 12:32:24 »
A tu antenu jsi nainstaloval jak? Opet svisle?

Pokud ano, tak je to jasne...
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2013, 13:07:15 »
Ahoj borci.
Měl jsem na balkoně dipol , svisle, paneláková zástavba, příjem místních vysílačů výborný. Ale chtěl jsem poslouchat ČRO Olomouc na 106,8. Šlo mi to stereo, pouze na dva dílky síly signálu. Tento vysílač má ale horizontální polarizaci. Zakoupil jsem tedy tříprvkovou Yagi, ale zlepšení se nekonalo, ať jsem s tím kroutil jakkoliv. Stále dva dílky signálu. Přitom by se mělo jednat o navýšení cca 4 dB. Jak dál? Že by nefunkční symetrizační člen apod?
Kdybys napsal kde bydlíš, tak by to bylo jednodušší. Takhle je to věštění z křišťálové koule.

Dan Rozsíval

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2013, 14:57:20 »
Přesně tak. ČRo Olomouc se dá brát i z Radíkova na 92,8 FM tak proč se honit za Pradědem.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 11. 2013, 23:04:09 »
Přesně tak. ČRo Olomouc se dá brát i z Radíkova na 92,8 FM tak proč se honit za Pradědem.
Bych řekl, že v dosahu Radíkova nebydlí...

Reklama

• Stálý člen

Amos Komenski

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18. 11. 2013, 08:19:29 »
Samozřejmě,že nelze vyloučit i závadu v symetrizačním členu, či jeho napojení na koax. V daném případě bych to však tipoval na  nehomogenní pole, resp. na nevhodné umístění antény. Nutno si totiž uvědomit, že vlnová délka kolem 3m vyžaduje poměrně velký ochranný prostor kolem antény, jinak se její zisk rapidně sníží. Myslím, že foto z instalace by mnohé napovědělo
« Poslední změna: 18. 11. 2013, 09:34:39 od Amos Komenski »