O stanovisku Towercomu ve smyslu další konfigurace všech systémů DVB-T v r. 2013 vím, přesto jsem, možná zbytečně???, dosti skeptický, že by tyto kroky vedly k usnadnění příjmu slovenských televizí v zahraničí právě na bázi šíření signálů pozemskou cestou. Ale třeba se mýlím a budeme příjemně překvapeni, kdo ví...
Jinak děkuji za všechny informace týkající se rozvoje DVB-T v Polsku. Jsou aktuální a pro příznivce dálkového příjmu jistě i inspirativní. Samozřejmě, pane Jerzy, se těšíme, až bude u vás spuštěn MUX 2 v plné síle. Já třeba konkrétně očekávám vysílač Katowice K49 a později K55. Vždy jsme na severní Moravě polskou televizi přijímali, v dřívějších dobách to prostě bývala "bomba" proti často zkostnatělé tehdy Československé televizi. Dnes je sice situace jiná, ale zase ten "dálkový příjem"... No to je radost, když se povede, a navíc stabilně, zachytit zahraniční vysílač, i když pravda často s využitím různých "anténních" finesů, aby to vůbec šlo, a někdy i docela drahým...
Chtěl jsem se ještě zeptat, zda náhodou nemáte informace o tom, že by byly některé programy v PL muxech DVB-T vysílány v HD rozlišení. Já vím, místa při počtu až osmi programů pro datový tok málo... A nebo se s vysíláním v HD uvažuje pouze v systému DVB-T2?
A ještě jednu poznámku: Ano, vysílače českých muxů (Ostrava, Lysá hora, Praděd, Ještěd...) jsou pro polské i slovenské diváky mnohem štědřejší. A totéž se týká většiny plánovaných polských vysílačů. Útlumů, jaké jsou vesměs použity na slovenské straně vůči ČR a PL, nedosahují ani náhodou...
Srdečně zdraví Petr K.