Velmi děkuji za odpovědi. Přiznám se, že problém s frekvencí monitoru/TV mě nikdy nenapadl. Bohužel si teď v rychlosti nejsem jistý, ale předpokládám, že nastavit na standardním LCD monitoru obnovovací frekvenci 50Hz a nebo 100Hz je velice problematické, né-li nemožné. Nebo snad existuje nějaký "fígl", jak na to, aniž bych zničil monitor?
Jinak používám Windows XP, které interní kodeky pro MPEG4 bohužel nemají. Proto stále hledám a laboruji s konfigurací kodeků a rendererů...
Zeptám se ještě, má na zobrazení (potažmo přehrávání) HDTV/HD videa nějaký vliv grafická karta? Mám totiž poměrně starší kousek (nVidia 8600GT), nicméně HW akceleraci DXVA nevyužívám, nechávám vše čistě na výkonnějším CPU. Díky
Změnou frekvence LCD monitor nezničíte, jen v nejhorším nic neuvidíte a budete muset nabootovat ve VGA režimu. Pokud má monitor rozlišení 1920*1080, tak obvykle umí HDTV režimy, takže se 50Hz dá nastavit. Pro jiné rozlišení spíš ne.
Videokarta má vliv velký. Zásadní, pokud používáte DXVA. Dál se také uplatní při odstraňování prokládání, případně IVTC. Pokud všechno necháte na CPU, tak stačí, když umí videooverlay, což 8600 zvládá. Já pod XP s DVBVieweremTE používám mpeg4 dekodér z ffdshow, zároveň jsem musel doinstalovat nějaký update k DVBVieweru (nejspíš mpeg splitter). Hlavní je nepoužívat dekodér od nich.
Ve výsledku se na to dívat dá, skoro to necuká (převod 50 -> 60Hz vidět samozřejmě je), ale TV to není. Kartu mám ještě starší - Nvidia6600.
Z hlavy nevím, jestli 8600 DXVA umí, u této řady se s podporou mpeg4 začínalo. Ale v každém případě zkontrolujte, zda v nvidia control panelu nemáte zaškrtnuto "Použít inverzní filmový přepis (Telecine)". To se snaží detekovat filmový mód a na místo odstranění prokládání spojit příslušné půlsnímky dohromady. Pro PAL to moc nefunguje a někdy to vytváří rušivé artefakty.