Dovolím si uvést aktuální "vánoční" zkušenosti s DX příjmem DABu z Drážďan v Praze.
Mohu potvrdit poznatky Emersona, že za světla je příjem horší (nestabilnější), za tmy stabilnější a téměř bez problémů.
Během Vánoc jsem mohl zkoušet sílu a kvalitu signálu i během dne, kdy jsem si doma užíval sváteční volno.
Souhrné výsledky v grafické formě jsou v přiloženém obrázku. Levý sloupec přísluší MUXu 5C, prostřední 9C a pravý dokumentuje občasné vzorové změny příjmu v průběhu 2 minut. Vše se týká přijímače PURE Evoke Flow. Řádky prvních dvou sloupců přísluší shodné době a publikuji spíše ty lepší hodnoty, získané v dané minutě. Za pozornost stojí sledování souvislostí mezi údajem o síle signálu, což představují schůdky u symbolu anténky v pravém horním rohu. Kvalita signálu je udávaná jak číselně, tak graficky v řádku s pěti a deseti obdélníčky. Co ale přesně znamená toto grafické zobrazení mi technicky není známé. Pokud je kvalita vyšší než cca 40%, zvuk je bez výpadků. K některým termínům neexistují údaje z druhého MUXu, pravděpodobně nebylo možné ho v té době naladit. Ač jsem měl z počátku dojem, že DX příjem celkem nepochopitelně hlavně přeje jednomu z drážďanských kanálů, v dlouhodobější statistice se to výrazně nepotvrdilo.
Je ale pravdou, že k výraznému poklesu kvality dochází občas i na místním kanálu LA Teleka, kde je standardně zobrazováno všech 7 schůdků síly signálu, 100% kvalita a plných 5 a 10 obdélníčků v bargrafu. S čím ale tyto "poruchy" přímo souvisí, to jsem ještě nezjistil. Na straně příjmu je nevidím, přijímač a v něm integrovaná anténka pro L pásmo jsou stále na stejném místě a nemění se ani poměry mezi přijímačem a oknem, směřujícím k vysílači na Strahově. Také možné vlivy cizího rušení příjmu nemohou pravděpodobně být shodné pro kmitočky kolem 200 MHz i 1,5 GHz.