Autor Téma: Digitální rozhlas - vaše zkušenosti?  (Přečteno 1756191 krát)

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
Re:Digitální rozhlas - zkušenosti
« Odpověď #720 kdy: 11. 12. 2011, 21:05:37 »
Citace
víš, u mě je podstatné to, jestli nebudu muset v sobotu do práce, podle toho to budu muset naplánovat. V neděli mě, s největší pravděpodobností, čeká noční, takže to už bych chtěl mít veget.

Jasně, tak prostě dej vědět až se tam vydáš. Třeba v lednu to je fuk. Já měl jít do práce dnes, na odpolední dalo by se říci, ale asi hodinu před tou diskuzí zde, se mi to podařilo odvolat s tím, že tam stejně k ničemu nebudu a že nejsou nejvhodnější podmínky, což byla i svým způsobem pravda.
jj, na ten příští víkend to ještě domluvíme a upřesníme :) hmm, v neděli na odp. to je docela mazec...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

• Stálý člen

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #721 kdy: 11. 12. 2011, 21:41:53 »
hmm, v neděli na odp. to je docela mazec...

To je jedna z mých asi 3 činností, v podstatě se to posouvá po celém týdnu. Tedy příště to bude pondělí, další týden úterý, ovšem v úterý nemůžu, takže to si prohodím a budu mít 2x středu atd. V podstatě jsem tam jít chtěl, že bych si tam na sat přijímači alespoň konečně doladil ten trp. s Patriot TV atd.
A ještě jsem chtěl udělat něco, co se nestihlo v pátek dopoledne, neboť od desíti byl výpadek serverů...Ale to se udělá v pondělí ráno.
Tak hlavně, když by jsi na ten Ještěd chtěl, tak fakt v čas dej vědět... A já se připojím.
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #722 kdy: 11. 12. 2011, 21:42:30 »
......dokonce jsem pořídil i nahrávku, kterou ten NOXON Media Player ukládá ve formátu WAV, převedl jsem to do MP3.
Inspiroval jste mne k pokusu o něco podobného. Jen jsem zdokumentoval úroveň příjmu na videu.
Zápasil jsem se správným umístěním foťáku na stativu a třesem ruky. Pánové jistě prominou.... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=lI-2JOkKWys
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Frankie Krejci

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #723 kdy: 14. 12. 2011, 17:42:37 »
Mohu se zeptat, jak se da pripojit externi antena k PURE Radiu, tedy ta ant na III pasmo + zesilovac. Mam Pure sensia a marně premýšlím jak by to šlo, priložit pouze na teleskopickou anténu, to je neefektivni, nebo AUX in je k tomu určen?

Ještě experimentuji s příjmem v L band Teleko, vně domu signál v určitých místech jde, ovšem uvnitř ne. Zkouším log.periodickou anténu pro TV pásmo, u které se bohužel neudává charakteristika nad 900Mhz, ovšem mírné zlepšení jsem nameřil při připojení Morphy Richards (pouze DAB s ext. anténním vstupem). Ted zkouším k tomu zesilovač sat.signálu zdali to vylepší. Dole by mohlo být ukončeno snad laděnou anténou na L band a PURE sensia si ten minimální signál chytne po místnosti. Jelikož L band jak jsem z fora pochopil anténa je samostatná na přídavném modulu.

Je tento postup správný nebo ne?

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #724 kdy: 14. 12. 2011, 19:02:14 »
Citace
Mohu se zeptat, jak se da pripojit externi antena k PURE Radiu, tedy ta ant na III pasmo + zesilovac. Mam Pure sensia a marně premýšlím jak by to šlo, priložit pouze na teleskopickou anténu, to je neefektivni,

Přečtěte si, co tady o tom vše napsal uživatel Pamětník, když připojoval k Pure Evoke Flow takovou anténu ze zesilovačem... Já osobně si koupil přijímač s odpojitelnou teleskopickou anténou místo které se dá připojit externí pro III.Band úplně normálně. Osobně ani zbla netuším, jak bych takové podivné vejce jako je SENSIA vůbec rozebral. A v každém případě vstup do přijímače může znamenat ztrátu záruky. Na druhou stranu je nutné podotknout, že lidi si tu přijímače na exterrní antény napojují, znovu doporučuji prostudovat si poznatky uživatele Pamětník v této diskuzi...

Citace
nebo AUX in je k tomu určen?

Na anténu tedy rozhodně ne, na připojení jiného zařízení ano např. CD přehrávače, gramofonu apod.

Citace
Ještě experimentuji s příjmem v L band Teleko, vně domu signál v určitých místech jde, ovšem uvnitř ne. Zkouším log.periodickou anténu pro TV pásmo, u které se bohužel neudává charakteristika nad 900Mhz,

Anténám v L-Bandu je zde věnována samostatná diskuze

http://forum.digizone.cz/index.php?topic=1393.0

Citace
ovšem mírné zlepšení jsem nameřil při připojení Morphy Richards (pouze DAB s ext. anténním vstupem).

Morphy Richards by po upgrade softu měl umět i DAB+

http://web.telecom.cz/emerson/SW27024.zip
Philips 40PFL5007K/12

Reklama

• Stálý člen

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #725 kdy: 14. 12. 2011, 19:07:40 »
......dokonce jsem pořídil i nahrávku, kterou ten NOXON Media Player ukládá ve formátu WAV, převedl jsem to do MP3.
Inspiroval jste mne k pokusu o něco podobného. Jen jsem zdokumentoval úroveň příjmu na videu.
Zápasil jsem se správným umístěním foťáku na stativu a třesem ruky. Pánové jistě prominou.... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=lI-2JOkKWys
perfektní reportáž :)
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Lukáš Polák

• Profík
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
« Odpověď #726 kdy: 14. 12. 2011, 19:57:03 »
Připojuju se k Mílovi. Je to vážně paráda. V příštím roce bych šel rád do toho DAB tuneru, ale uvidíme, jaká bude situace. Teď mám mobil a v hlavě plno dalších starostí, ale to víte, láká mě to. Možná druhá polovina roku 2012, uvidíme...
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/

Frankie Krejci

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #727 kdy: 14. 12. 2011, 20:44:51 »

http://web.telecom.cz/emerson/SW27024.zip

Ani náhodou ten FW pro MR neumi DAB+ a umet nebude. Ten vysneni file, který chybí a o kterém se tak diskutuje nikdy neexistoval.

Mám všechno pročtený tady na foru, nic nového o anténách na L band jsem se nedozvěděl. Není celkem jakou koupit, kromě té polské širokopásmové na GSM, DCS a UMTS.

Co se týká Pure Evoke Flow , ten nemá odpojitelnou anténu, takže to nějak jde asi za porušení záruky.
« Poslední změna: 14. 12. 2011, 20:46:45 od Frankie Krejci »

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #728 kdy: 14. 12. 2011, 21:06:46 »
Ani náhodou ten FW pro MR neumi DAB+ a umet nebude. Ten vysneni file, který chybí a o kterém se tak diskutuje nikdy neexistoval.

A zkoušel jsi to ?
Tady se ale diskutovalo o neoficiálním souboru, který měl mít nějaký vývojář a který měl být univerzální
pro TechniSat i Himalaya atd.
Toto je poslední FW přímo od výrobce MR, určený pouze pro MR a osobně jsem na německém fóru četl,
že to chodí. Máš v MR tuto verzi FW nebo starší ?
« Poslední změna: 14. 12. 2011, 21:10:53 od Emerson »
Philips 40PFL5007K/12

Frankie Krejci

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #729 kdy: 14. 12. 2011, 21:15:45 »

A zkoušel jsi to ?
Tady se ale diskutovalo o neoficiálním souboru, který měl mít nějaký vývojář a který měl být univerzální
pro TechniSat i Himalaya atd.
Toto FW přímo od výrobce MR a osobně jsem na německém fóru četl, že to chodí.

Zkoušel mám to nahraný a chytám jen ČR2, a Wave. Vývojář možná existoval, ale ten soubor ne. Je to stejný pro všechny výrobce MR, Technisat i Himalaya, oni se zákazníky nekomunikují, ani výrobce s tím hybridem.
Já jsem četl také německé fora, mám 2 kousky MR, tak jsem o to měl zájem jak se rozjel L band DAB+, ale každý konstatoval že to je ukončená historie, ano DRM ještě nějaké stanice jedou, ale 2 měsíce testujou a pak konec. As 10 je stálých.
Dobře jak budeš laskavý pročtu si i ty fora kde jsi to četl ty jak by jsi mě dal link.

Při srovnání L bandů příjmu je nejlepší Pure Sensia, potom Morphy Richards, a nakonec málo citlivý Iriver B20. Ten poslední má problémy při přímé viditelnosti na Strahovský vysílač, při dvojitém skle.

José

• Profík
  • Vivat RADIO 1 !
    • Zobrazit profil
    • DAB
« Odpověď #730 kdy: 14. 12. 2011, 21:50:31 »
Citace
Dobře jak budeš laskavý pročtu si i ty fora kde jsi to četl ty jak by jsi mě dal link.

No bylo to někde tady http://forum.mysnip.de/search_se.php?8773,search=Morphy+richards,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=ALL
Philips 40PFL5007K/12

Miloslav Jelínek

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
    • Občasné postřehy
« Odpověď #731 kdy: 19. 12. 2011, 16:42:45 »
Ke stazeni je nova verze programu Muxx Inspektor  http://home.arcor.de/carsten.knuetter/muxxi/muxxi.html

Kliknutim na Web Archive se zobrazi stranka kam lidi poslali svoje data. Treba to nekomu k necemu bude..

Autor dekuje za kazdy upload :) >> http://forum.mysnip.de/read.php?8773,971158

Der Muxx Inspektor zeigt viele Informationen der DAB Ensembles und Services an, die die DAB Radios i.d.R. nicht anzeigen. Dazu muss die Datei dab.dat des Noxon DAB+ USB Sticks eingelesen werden. Diese Datei befindet sich Ordner Dokumente und Einstellungen\Besitzer\.mmp\

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #732 kdy: 20. 12. 2011, 21:00:29 »
Ke stazeni je nova verze programu Muxx Inspektor  http://home.arcor.de/carsten.knuetter/muxxi/muxxi.html

Kliknutim na Web Archive se zobrazi stranka kam lidi poslali svoje data. Treba to nekomu k necemu bude..

Autor dekuje za kazdy upload :) >> http://forum.mysnip.de/read.php?8773,971158

Der Muxx Inspektor zeigt viele Informationen der DAB Ensembles und Services an, die die DAB Radios i.d.R. nicht anzeigen. Dazu muss die Datei dab.dat des Noxon DAB+ USB Sticks eingelesen werden. Diese Datei befindet sich Ordner Dokumente und Einstellungen\Besitzer\.mmp\
tak jsem to stáhl a vyzkoušel. Rozdíly jsou patrné na obrázku.
PMR, CB, sdílenky

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #733 kdy: 27. 12. 2011, 18:11:37 »
Dovolím si uvést aktuální "vánoční" zkušenosti s DX příjmem DABu z Drážďan v Praze.

Mohu potvrdit poznatky Emersona, že za světla je příjem horší (nestabilnější), za tmy stabilnější a téměř bez problémů.

Během Vánoc jsem mohl zkoušet sílu a kvalitu signálu i během dne, kdy jsem si doma užíval sváteční volno.

Souhrné výsledky v grafické formě jsou v přiloženém obrázku. Levý sloupec přísluší MUXu 5C, prostřední 9C a pravý dokumentuje občasné vzorové změny příjmu v průběhu 2 minut. Vše se týká přijímače PURE Evoke Flow. Řádky prvních dvou sloupců přísluší shodné době a publikuji spíše ty lepší hodnoty, získané v dané minutě. Za pozornost stojí sledování souvislostí mezi údajem o síle signálu, což představují schůdky u symbolu anténky v pravém horním rohu. Kvalita signálu je udávaná jak číselně, tak graficky v řádku s pěti a deseti obdélníčky. Co ale přesně znamená toto grafické zobrazení mi technicky není známé. Pokud je kvalita vyšší než cca 40%, zvuk je bez výpadků.  K některým termínům neexistují údaje z druhého MUXu, pravděpodobně nebylo možné ho v té době naladit. Ač jsem měl z počátku dojem, že DX příjem celkem nepochopitelně hlavně přeje jednomu z drážďanských kanálů, v dlouhodobější statistice se to výrazně nepotvrdilo.

Je ale pravdou, že k výraznému poklesu kvality dochází občas i na místním kanálu LA Teleka, kde je standardně zobrazováno všech 7 schůdků síly signálu, 100% kvalita a plných 5 a 10 obdélníčků v bargrafu. S čím ale tyto "poruchy" přímo souvisí, to jsem ještě nezjistil. Na straně příjmu je nevidím, přijímač a v něm integrovaná anténka pro L pásmo jsou stále na stejném místě a nemění se ani poměry mezi přijímačem a oknem, směřujícím k vysílači na Strahově. Také možné vlivy cizího rušení příjmu nemohou pravděpodobně být shodné pro kmitočky kolem 200 MHz i 1,5 GHz.
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #734 kdy: 08. 01. 2012, 10:53:10 »
Měl bych dotaz na ty, kteří přijímají DAB ze saských Drážďan.

Již několik posledních dnů se mi v Praze nevede DX příjem celoněmeckého MUXu na kanále 5. Naposledy jsem ho identifikoval a přijímal stanici Absolut Radio, třetího ledna na USB přijímači přes NB. Přitom s příjmem DAB regionálního MUXu MDR na kanále 9 nemám problémy v kteroukoliv denní, nebo noční dobu.

Třeba konkrétně dnes dopoledne mi PURE Evoke Flow identifikuje při automatickém ladění všech obvyklých 40 stanic (19 + 7 + 14 a u stanic není ?), ale kanál 5 má asi tak slabý a chybový signál, že zkrátka nehraje. Přitom kvalita kanálu 9 se drží stále kolem hodnoty 90%, spíše nad ní. Zatím jsem se nepodíval na střechu, na anténu a zesilovač, zda vítr a déšť z posledních dnů nemohl zapříčinit snížený signál kanálu 5. Že by případně posun antény, či snad nafoukaná voda do připojovací krabičky antény, nebo do zesilovače v ochranném obalu dokázala tak selektivně zatlumit 5 kanál a devátý by jel stále s původními parametry, se mi nechce věřit.

Zajímavý je i rozdíl mezi seznamem nově přijatých kanálů na USB fingeru z 3. ledna. Na kanále 5 zobrazuje jen 9 stanic z 19, které identifikuje správně PURE. Na kanále 9 zase 8 stanic, kde MDR FIGARO je uvedeno 2x. Možná je to ale jen projev nějakého mixu dřívějších ladění a nových přírůstků?

Proto bych rád slyšel názor a zkušenosti posledních dní, zejména od Emersona.