Opět u mne nastaly podmínky pro test novinek v DVB v DX režimu z Německa v Praze, na mém obvyklém postu. Hlavní pohnutkou bylo očekávání, zda se nezměnila situace ve vysílání TV na kanále 42 z Hoher Bogenu, jak jsem aktuálně popsal v jiném tématu. Ale, protože jsem ke své 14-i prvkové anténě pro III. pásmo konečně sehnal pásmový zesilovač, mohl jsem také otestovat, zda náhodou v Praze nezachytím také DAB ze stejné kóty. Anténu jsem nasměroval podle pohohy TV antény, ale Evoke Flow naladil jen tradičních 14 DAB stanic z Prahy - Strahova. Z HB ani ťuk. Když už byla sestava provozuschopná, tak jsem anténu pootočil směr Drážďany. Odtud přijímá DAB zdejší vášnivý diskutér Chozé. Směrování bylo úplně od oka, protože PURE při ladění neudává sílu signálu. Jaké ale bylo překvapení, když na displeji naskočilo nejprve neobvyklé číslo 19 zachycených stanic a po přidání těch místních 14 se načetlo celkem 33 stanic. Po naladění stanice ze Saska jsem se mohl pokusit, podle údaje síly signálu, lépe dosměrovat anténu. Ale hned naslepo jsem to odhadl dobře a další natáčení už nepomohlo. Tak jsem jen udělal několik dokumentárních fotek, poslechl pár krátkých vzorků z několika stanic a byl jsem rád, že v té dnešní zimě mám splněn úkol, co jsem si dal. HURÁ, mám další digitální skalp!

Očekávám, že Chozé okomentuje tento příspěvek a možná osvětlí, proč se mi v Praze povedlo zachytit DAB z Drážďan a ne z Hoher Bogenu. Zatím totiž HB vysílá s nižším výkonem a nový MUX z něho snad spustí až koncem roku. To by byl další termín pro mé nejbližší pokusy. Ale, počkám si na potvrzení pozitivních změn od těch, kteří to mají k německým vysílačům blíž a testy mohou provádět i za jednodušších podmínek.