Asi tady působím jako podivín, ale jiný už asi nebudu.
Služební povinnosti mne opět zavály do Helsink. Ani jsem neměl čas projíst a propít všechny moje diety. Co za to ale v drahém Finsku koupit? Kromě pár suvenýrů pro své blízké mne nic neupoutalo. Až návštěvy velkých obchodů a jejich oddělení s rádii a TV, mne trochu zaujaly. Hlavně jsem koukal po internetových přijímačích, ale vzhledem k mému vybavení v této oblasti, byly ceny nehorázně neakceptovatelné, pro další přírůstek do mého parku. Spíše náhodou jsem narazil na regál s FM a DAB+ přijímači. To, že jsem v Helsinkách na můj přijímač DABMAN 20 nic z DABu nenaladil, mi objasnil tamní prodavač. Ve Finsku totiž žádná stanice v DABu zatím nevysílá, nejblíže v Norsku. V regále byly zástupci přijímačů PURE, SONY a dalších známých značek. Na HITACHI jsem dosud zatím nenarazil, zde měli v regále 2 podobné přijímače za stejnou cenu 49.-€. Lišily se trochu vzhledem, velikostí a váhou. Cena, méně než 1300.-Kč, mne zlákala a nakonec jsem tedy ušetřené diety obětoval za ten menší a lehčí model, který se vešel do kufru a zbytečně moc nezvyšoval jeho váhu. Jak ale bude přijímač KHD101E na DABu fungovat, jsem mohl prověřit až doma, v Praze. První dojem jsem měl trochu pokažený, přiložené návody byly jen ve čtyřech severských jazycích, naštěstí tam byla nakonec i anglická mutace. Rádio jsem doma naplnil bateriemi 4xAA a spustil. Intuitivně jsem procházel menu, až jsem narazil na "jazyk". Velké překvapení jsem zažil, když se při krokování volby na displeji objevil dokonalý nápis "čeština"! Zatím jsem objevil jedinou absenci v naší abecedě a sice kroužkované "ů", kdy kroužek tento typ rastru znakové matice nedokáže zobrazit.
Na webech toho moc o tomto přijímači není. Mně zaujal strohý, pouze tlačítkový způsob ovládání, jeho střízlivý, "technický" vzhled. K dobru mu připočítávám paměť na 20 pozic v DABu i FM. Dvouřádkový displej je sice minimum, ale u levných modelů standard. Ovládání je přehledné a přesné. Zvuk o výkonu 1 W, ze zdánlivě velkého repra, je ještě přijatelný. Sluchátka umožňují poslouchat stereo, což je, kromě vstupu napájení z přiloženého zdroje 6V, jediné přípojné místo. Citlivost je na běžné úrovni. Na baterie by měl přijímač hrát 8 hodin, při udávané spotřebě max 3 W a méně než 1 W ve Standby (datum a čas). Na webu lze najít více podobných přijímačů, někdy i za menší peníze, ale vždy jim chybí některý z parametrů tohoto HITACHI. Nakonec tedy této koupě nelituji, i když už mám ve vlastnictví přijímačů DAB více než dost. Za zmínku ještě stojí údaje ze zadní strany přijímače. Importér je norský, vyrobeno pro HITACHI Europe v Číně. Tady globalizace a podobnost různých výrobků opět zvítězila.