Ahoj !
Polsko analog z TX Sněžné jámy vždycky v Praze chodilo docela slušně.Nyní se to i poněkud zlepšilo, protože pominulo analogové rušení jak na K30 z Votic tak na K35 z Chomutova, které bylo dost nepříjemné. Z Chomutova je nyní "digitální rušení", které se v analogu projevuje jako zvýšený šum, na K30 je zase rušení z Javořice a asi ještě z něčeho, to jsem se zatím rozumně nedoměřil. I když je tento signál dost slabý /asi 25 dBuV / , tak to stačí k tomu, aby to bylo také dost patrné. Otázka je, co se stane, až začnou Poláci vysílat digitálně. Takové rušení pak může vést k zhoršení chybovosti nebo dokonce ke znemožnění příjmu. Zkoušel jsem experimentálně obecně zjistit, jaký odstup musí být pro dva DVBT signály vysílající na stejné frekvenci. Vyšlo mi jako minimum asi 20 dB, měřil jsem to tak, že jsem smísil dva DVBT signály - jeden originál mux 1 z pražského Cukráku a druhý byl mux 2 také z Cukráku, ale přes konvertor přeložený na stejnou frekveci, takže to nebylo SFN. Přes hybrid a nastavitelný atenuátor jsem to připopojil na měřící televizor a těch asi minus 20 dB bylo pro chybovost cca 10exp-2, kdy to ještě bez kousání hrálo. U těch Poláků nevím, až bude dohromady na K35 Chomutov a nějakýmux z Polska, bude těch 20 dB na hranici. Odstínit se to více nedá. Signál mám v STA, nahoře je na to anténní čtyřče z Yagi 2033 /výrobce Kovoplast/, jak už jsem psal, polarizace musí být mírně skolněná na levou stranu, čímž je signál asi o 3 dB silnější. Analogového signálu od Poláků na K35 je z té soustavy necelých 50 dBuV, to je nějak stabilní hodnota, která už je tu léta neměnná.Až začnou vysílat digitálně, klesne napěťová úroveň cca o 15 dB, takže tam bude něco přes 30 - 35 dBuV....Obávám se, že digitální rušení z Chmutova bude přes 20 dBuV, no nevím, co to udělá s DVBT.... A to jsou ty antény za výtahovou věží, takže přímý signál z Chomutova nepřijímají, ale odrazů je tu bohužel o okolní paneláky dost, Chomutov je tu bohužel silný.....Lepší to bude asi na K 30, rušení na K30 od Javořice je podstatně slabší, když se vypne Ještěd na K31, což je další rušič - tentokrát vůči kanálu 30 intermodulací - je to o 30 dB silnější na sousedícím kanále, to je problém odfiltrovat, takže dvojice antén 2028 musí být ve vhodné vzdálenosti, aby bylo rušení z úhlu asi 16 ° od Ještědu vedle potlačeno na přijatelnou míru a nevznikala křížová modulace v konvertoru, bude možné anténní dvojče optimalizovat. Za přítomnostiK31 už nebylo možné optimalizovat vzdálenost antén tak, aby bylo potlačené rušení od Javořice z úlu 90 °.Polsko a Javořice svírají v Praze prakticky pravý úhel a anténní dvojče v tomto úhlu nemá dostatečné potlačení přijmu.Czarnou goru K52 ani K38 jsem tu nikdy nechytil, také tu nikdy nešla Sleza K12 ani K 25, ten teď nyní totálně ruší Žižkov se svými testy DVBT2.....Musím ještě vyzkoušet, jestli by tu nešel K32, ten totiž donedávna rušil Strahov a ještě něco..... HOnza