Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Analogové vysílání => Téma založeno: Lukáš Polák 12. 06. 2011, 11:56:40

Název: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Lukáš Polák 12. 06. 2011, 11:56:40
Pánové, zdravím! O zapínání digitálu v Polsku už se víceméně ví, tedy co se týká vysílačů a termínu. Kde lze ale najít informace pro vypínání analogového signálu? Některé lokality už mají údajně skončit na konci tohoto měsíce...
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Adámek Karel 12. 06. 2011, 12:43:58
Mám v PC toto ale u Poláku člověk nikdy neví jestly je to aktualní :

HARMONOGRAM WYŁĄCZEŃ TELEWIZJI ANALOGOWEJ

etap I
   
Zielona Góra , Żagań                          do 30.06.2011

etap  II
   
Zakopane-Rabka, Lębork, Rzeszów,
Kłodzko,Jelenia Góra,Piła,Konin,
Białograd, Szczecin,Płock,Koszlin,
Wisła Skrzyczne , Leżajsk-Przemyśl           do 30.09.2011

etap III   

Warszawa,Poznań,Kalisz,Częstochowa,
Opole,Bydgoszcz,Lublin,Olsztyn,Zamość,
Opoczno,Dęblin,WrocławGiżycko,Iława,Elbląg   do 30.09.2012

etap IV
   
Gniezno,Katowice,Łódz,Gdańsk,Ostrołęka,
Siedlce,Kraków,Tarnów,Kilece,Białystok,
Ostrołęka,Szczwanica-gorlice,Bieszczady,
Suwałki                                            do 31.07.2013
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jerzy,PL-Dębica-Podkarpacky kraj 12. 06. 2011, 13:03:48
Vazeni Panove! Bohuzel, nemel bych to delat, ale se omlouvam za PL , strucne to za pol.snemovnou .... V minulim tydniu wyzsi komora pol. parlamentu /Senat / potvrzuje vypnuti analogoveho sygnalu k 31.07.2012.    Vechno co se drive mluvilo , asi uż ne plati ... Nikdo to ne rekne , ale takova je pravda, fakt.. Ted by mieli vychlasit nove doklady .... S posdravem.Jerzy
http://media2.pl/media/79744-senat:-bez-obowiazkowych-kanalow-tv-dla-operatorow.html
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jerzy,PL-Dębica-Podkarpacky kraj 12. 06. 2011, 13:12:48
  Prominte Panove ... vypnuti analogu v PL- k 31.07.2013r. !
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: adchron 12. 06. 2011, 13:42:57
Zdravím!.  Nebude vypínání analogového signálu jak nebudú spusteni Mux-1(obsah TVP-1,TVP-2,TVP-Info,Kino Polska,Eska TV,U-TV))  který ma pokrit viac než 90% procent statu
Název: Pro naše polské kolegy
Přispěvatel: Lukáš Polák 12. 06. 2011, 15:57:03
Pánové, pro zajímavost jsem vybral ze svého bandscanu kanály, které mi hrají v Praze z Polska.

Jsou to tyto:
21 Polsat   Kłodzko *Czarna Góra*       100 kW
21 TVP 1   Żagań *Wichów*          200 kW
26 TVP 2    Częstochowa *Wręczyca*      800 kW
29 TVP 1   Kulin Kłodzki *G.Grodziec*      0.2 kW 90 st.
29 TVP 2   Zielona Góra *Jemiołów*      1000 kW 60 st.
30 TVP 1   Jelenia Góra *Śnieżne Kotły*   200 kW
30 TVP 2   Szczecin - Kołowo MÁLOKDY   600 kW
37 TVP 2   Lubań *Nowa Karczma*      100 kW
38 TVP 2   Kłodzko *Czarna Góra*      300 kW
38 TVP Info   Szczecin - Kołowo MÁLOKDY      400 kW
42 TVP Info   Wrocław *G.Ślęża* OBČAS   800 kW 75 st.
47 Polsat   Jelenia Góra *Śnieżne Kotły*   100 kW 165 st.
49 TVP Info    Zielona Góra *Jemiołów* MÁLO   100 kW
49 TVP 2   Kulin Kłodzki *G.Grodziec*      0.2 kW
50 Polsat   Poznań - Śrem MÁLOKDY      200 kW
51 TVP 1   Kalisz *Mikstat* OBČAS         200 kW
51 TV Odra   Zielona Góra *Ptasia* MÁLOKDY   1 kW
54 Polsat   Lubań *Nowa Karczma*      100 kW
57 Polsat   Opole - Chrzelice         250 kW
57 TVP 2   Działoszyn *Centrum METEO* OBČAS   50 W

Jinak kompletní, dnes aktualizovaný seznam všech vysílačů je jako součást mého podpisu.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jerzy,PL-Dębica-Podkarpacky kraj 12. 06. 2011, 20:13:20
    Mate toho hodne v Praze, s Polska myslim. Prekvapenim pro mne je ,ze Vam hraje Szczecin, Poznań a Częstochowa ..... Ne vadi Vam to , tolik Polaku ? Proto se ptate asi kdy se vypne analog v Polsku ? No jo, uz vim proc .... Musite zackat bohuzel , może 1 rok do 2 roku.... S posdravem.Jerzy
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Lukáš Polák 12. 06. 2011, 20:52:11
Naopak, vůbec mě to nevadí. Ještě by to ale chtělo nějaký ten digitál... :)
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: adchron 12. 06. 2011, 20:59:16
Zdravím Lukase!. Kanály DVB-T z Polska , které budu hrají v Praze : MUX-1 (GE-06)
Kłodzko *Czarna Góra* K55 H 20KW D
 
Żagań *Wichów* K45 H 50KW ND
   
Zielona Góra *Jemiołów* K45 H 100KW ND
 
Jelenia Góra *Śnieżne Kotły* (K48 na prechod.obdob.) K30 H 100KW D
 
Wrocław *G.Ślęża* (K64 na prechod.obdob.) K55 H 100KW ND
 
Opole - Chrzelice K46 H 100KW ND
Kanály DVB-T MUX-2 -http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/harmonogram-wdrazania-mux-2 (http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/harmonogram-wdrazania-mux-2)  P.S  Bol som v Praze v2006r. Praha to velmi krásne(piekne) mesto (tolko, ten smog!)
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Petr PetrK 13. 06. 2011, 09:32:53
Zdravím polské přátele a děkuji za všechny info, která nám poskytujete. Díval jsem se se zájmem na stránky Emitelu.  Je tam harmonogram MUX 2 i MUX 3. Ale MUX 1 schází. Nevíte,prosím, zda existuje na některém webu i tak přehledný harmonoram spouštění BVB-T pro MUX 1? Sice se k nám už dostaly některé informace, ale přece jen... Mě by například hodně zajímalo, zda MUX 1 skutečně začne z Katowic vysílat 31.7.2011 s ERP 100 kW.  S díky za odpověď Petr.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: pevy 13. 06. 2011, 10:56:04
Pokud by platil výše uvedený seznam vypínání analogu (viz.karel adámek), tak zmíněné Sněžné jámy by měly vypínat analog již do 30.9.2011, čemuž moc nevěřím. V tom případě by tam totiž musel být urychleně spuštěn mux1 na přechodném K48 a poté vypnut jeden z veřejnoprávních programů pro spuštění muxu2 (ten má být na K35). Je ovšem možné, že to v Polsku půjde naostro, tj. střihem. V tom případě by tam ani ten přechodný kmitočet nepotřebovali :-)). Jelikož ale peripetie v PL jsou dost podobné těm našim (nebo je to tam spíš ještě horší), moc tomu nevěřím. Každopádně nám v českých krajích udělá radost alespoň ten mux2 z Klodska (K58 s 20kW ERP) na konci července.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: fanda t. 13. 06. 2011, 11:11:44
MUX 1 (K55) + MUX 2 (K58) Czarna Góra s výkonem 20 kW je finální nebo se ještě bude výkon zvyšovat? Teď mi běží v Pardubicích analog Polsat K21 100 kW perfektně, ale třeba TVP 1 na K52 je téměř nesledovatelná.   
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jerzy,PL-Dębica-Podkarpacky kraj 13. 06. 2011, 16:54:05
  ..... Vazeni Panove w Ceskim State!  Opravdu na dnesni den neegzistuji vubec zaden harmonogram zapinani Mux-1, stare ktere jsou na intern. strankach uz ne plati, nejsou aktualni ...Je potreba zackat na novy harmonogram ... Mux-1 bude v PL spusteny 2011/12, japozdej k czervna 2012 / ME v kopane v Polsku /...... Ted Panove muzete ocekavat jen na Mux-2 , ktery bude spustent k cervenci 2011 / k 31.7.11/ , tam bude 8 pol. komercnich programu, a v tom sportovi Polsat .... Mux-2 / nevim kto kde bydli , bohuzel ..../ hledejte na adresu : dvbtmap.eu
   Spusteni / harmonogram / Mux-2 mate take na strance provozatele pol. EMITEL, podivejte se ..... O Mux-1 cerstve vecy dycki Vam dam , ted neni , bohuzel .. S posdravem.Jerzy
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jerzy,PL-Dębica-Podkarpacky kraj 13. 06. 2011, 18:21:01
  @fanda .. - Vazeny Kamarade KLODZKO / Cerna Hora / ma mit 20 kW vykonu ted , take 20 kW v budoucnosti, bohuzel , znamena = constans .....Polsat o TVP 1  maji stejny vykon 100 kW, Polsat mate na 21 k. , TVP 1  na 52 ... Przedpokladam , ze vykon anteny na 52 k. je bohuzel mali / podiwejte se na tech. udaje Vasy anteny / .  TVP 1 muzeti mit na vyzsym vykone Vasy anteny / asi bude drazsa - w KC/..  V tom tp pripadu je potrebna smerovaci antena / vysoky a rovny vykon / , nebo dvoite italske sito / ne polski , ne cesky / podniku Fracarro , a dalsi .... Doporucuju zackat do nastupu Muxa - 2 z Cerny Hory , podivat se na inych lidi , spolubydlicych ....Tak bude lepsi ... S posdravem .Jerzy
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Butes 13. 06. 2011, 19:00:33
Pokud by platil výše uvedený seznam vypínání analogu (viz.karel adámek), tak zmíněné Sněžné jámy by měly vypínat analog již do 30.9.2011, čemuž moc nevěřím. V tom případě by tam totiž musel být urychleně spuštěn mux1 na přechodném K48 a poté vypnut jeden z veřejnoprávních programů pro spuštění muxu2 (ten má být na K35). Je ovšem možné, že to v Polsku půjde naostro, tj. střihem. V tom případě by tam ani ten přechodný kmitočet nepotřebovali :-)). Jelikož ale peripetie v PL jsou dost podobné těm našim (nebo je to tam spíš ještě horší), moc tomu nevěřím. Každopádně nám v českých krajích udělá radost alespoň ten mux2 z Klodska (K58 s 20kW ERP) na konci července.

S tím s vámi kolego souhlasím. Mapka vypínání analogu mě taky v Dolnoslezském vojvodství potěšila, zvlášť pro nás Východočechy :). Bylo by jedině dobře, kdyby Emitel přehodnotil situaci. Možná Jelení Hora s téměř 90 tis. obyvately silně lobuje. Z Wichova tam pokrytí není a čekat dva roky na digitál mi nepříjde rozumné. To by pro nás mohli vypátrat naši polští přátelé.
P.S. Mrkněte na dvbtmap.eu, kam je přidané pokrytí vysílače Sněžné Jámy. Ať vás neoslní to pokrytí. Kdyby to tak ve finále bylo, neprotestoval bych. Podle autorů není však znám diagram vyzařování, proto je zatím pro představu kruhový. Výsledná podoba diagramu bude nejspíš do Čech silně utlumena. http://lh6.ggpht.com/_Q6-CdsWqQqY/RwfN-3DXzaI/AAAAAAAADXw/4FcK7nf-PKo/DSCN0353.JPG
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: adchron 13. 06. 2011, 20:13:55

S tím s vámi kolego souhlasím. Mapka vypínání analogu mě taky v Dolnoslezském vojvodství potěšila, zvlášť pro nás Východočechy :). Bylo by jedině dobře, kdyby Emitel přehodnotil situaci. Možná Jelení Hora s téměř 90 tis. obyvately silně lobuje. Z Wichova tam pokrytí není a čekat dva roky na digitál mi nepříjde rozumné. To by pro nás mohli vypátrat naši polští přátelé.
P.S. Mrkněte na dvbtmap.eu, kam je přidané pokrytí vysílače Sněžné Jámy. Ať vás neoslní to pokrytí. Kdyby to tak ve finále bylo, neprotestoval bych. Podle autorů není však znám diagram vyzařování, proto je zatím pro představu kruhový. Výsledná podoba diagramu bude nejspíš do Čech silně utlumena. http://lh6.ggpht.com/_Q6-CdsWqQqY/RwfN-3DXzaI/AAAAAAAADXw/4FcK7nf-PKo/DSCN0353.JPG
Zdravím. Je tu  vyzarovaci diagramy MUX-1 (GE-06) vysilaci: Jelenia Góra *Śnieżne Kotły* (K48 na prechod.obdob.) K30 H 100KW D(omezení v azimutu 0-350°)  0   0   0   0   0   0   0,3   1,2   2,4   4,8   6   10   14   20   25   30   30   30   30   30   30   30   30   30   30   30   30   30   25   16   9,5   6   4   2,1   0,8   0,2
vysilaci: Kłodzko *Czarna Góra* K55 H 20KW D(omezení v azimutu 0-350°) 6   8,4   10,5   12,8   14,5   15,9   17   18   19   19,2   20   20   20   20   20   20   20   20   20   20   19,5   19   17,6   16,5   15   13   10   7,5   5   3   1,2   0,2   0   0,8   1,3   4,1
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: pevy 14. 06. 2011, 12:33:41
Ono čísla s útlumem v jednotlivých směrech je sice hezká věc, ale skutečnost může být trochu jiná. Na vysílači Sněžné jámy jsem byl jako turista několikrát a je jisté, že kdyby nebyl útlum do ČR, byl by u nás příjem srovnatelný s naší Černou horou - což zdaleka není  :( (taky si myslím, že pro Poláky je vysílač významný právě svou strategickou polohou a jeho pokrytí na polské straně bude podobně interesantní, jako na naší straně Černá hora). S tím může souviset i fakt, že u mne (Litomyšlsko) je příjem analogu z tohoto vysílače nejlepší na K47 (Polsat), což je jednak nejvyšší kmitočet (ve srovnání s K30 a K35) a jednak by tam měl být i nižší nominální výkon (100kW ERP, ostatní mají 200kW). Pokud můžu zmínit Klodsko (Czarna gora), tak u mne zcela jednoznačně hraje nejlíp K38-TVP2 (on má i vyšší deklarovaný výkon, tuším 300kW ERP), K52-TVP1 je sice o něco slabší, ale čistý, nerušený, zatímco K21-Polsat je u mne dost rušen analogem z některých našich převaděčů (to se možná po vypínací vlně 30.6.2011 zlepší). Zkrátka pokud bude potlačení PL DVB-T do ČR podobné, jako nyní u analogu, mělo by to chodit, ale skutečnost teprve uvidíme.....
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jan Šedivý 15. 06. 2011, 22:12:24
Ahoj,
ten vyzařovací diagram ze Sněžných jam  s potlačením v jednotlivých úhlech od JV až na JZ na naše území  by mohl plus mínus odpovídat.Také uvádět vyzářené výkony vysílačů je pak v té souvislosti velmi zavádějící. Polákům  jsem kdysi napsal přímo na jejich radiokomunikace do Varšavy, aby mi sdělili nějaké parametry vysílačů K35 a K30 na TX Sněžné jámy, a bylo mi odpovězeno, že  oba vysílače  jsou typu Zarat a mají výkon 10 kW. Tedy vlastní vysílače - při měření do umělé zátěže. Co s tím udělá vysílací anténa, to je úplně jiná věc. V úhlu na naše území má vysílací anténa nepochybně záporný zisk - potlačení, to, co tu chytáme je zadní lalok, úhlově může být velmi členitý a mohou tam být i hluboká minima v některých diskrétních  úhlech.Tím se dá vysvětlit, proč to někde v části Prahy jde a jinde ne, byť je z většiny  pražských paneláků  na výsílač odevšad přímá viditelnost.  Na naší Černé hoře v Krkonoších, jejíž přijmové podmínky v Praze  jsou přibližně srovnatelné nebo mírně lepší , mají vysílače ČT 1 výkon podle dostupných info  20 kW /více těžko, 50 kW měl jen Cukrák na K26/. A vysílání ČH je do Čech maximální - tedy stovky kW EIRP. Jak na Sněžné jámy , tak na ČH mám  ze střechy paneláku v jižní části v  Praze  přímou viditelnost. Uroveň  měřená anténou TVA 21_60 (síto)  byla na K 23 z ČH  něco přes 80 dBuV, občas i 83, 85 dBuV, od Poláků byly na K35 i na K30 úrovně kolem 40 až 45 dBuV. Při uvážení, že Sněžné Jámy jsou přece jen nepatrně  dále  a  signál musí projít ještě po náhorní plošině Krkonoš a přes Zlaté návrší,  pro tento signál  podle všeho není volná Fresnelova zóna, také  mají podstatně nižší stožár, pak úroveň cca o 30 až 40 dB nižší odpovídá deklarovanému potlačení vyzařování ve srovnání s naší ČH, kde signálu do Prahy opravdu nic nebrání. Z ČTÚ mi kdysi sdělili, že podmínkou koordinace  pol. vysílače SJ na hřebeni Krkonoš bylo i to, že vyzářený výkon EIRP v úhlech na naše území nesmí být větší než 200W EIRP, což ale prý není dodrženo.Otázka je, jestli vlivem antény toho vysílače nebo vlivem odrazů o okolní kopce..(??) Této skutečnosti také odpovídá i to, že polarizace polského vysílání na obou kanálech je mírně stočená od horizontálu a v analogovém obrazu jsou patrné výrazné duchy na obou programech. Polský signál se totiž zřejmě odráží o okolní kopce Krkonoš - hlavně  o Vysoké kolo a další , tím směrem není vysílání potlačeno, i kdyby útlum odraženého signálu byl přes 30 dB, spíše 40, tak je ten odražený signál nezanedbatelný vůči signálu přímému ze zadního směru z potlačeného vyzařování jejich anténního systému. Tím se dají ty jasně viditelné odrazy vysvětlit - jsou více jak o půl snímku (!!) . Navíc v cestě na Prahu stojí přímo na vysílači věž - anténa je až za ní ve směru do Polska. U vysílače jsem mnohokrát byl....
A ještě poznámka : Těžko bude někdo v Praze a okolí, ve stř. Čechách a možná i v  západní části východních Čech přijímat signály na K55 a K 58. Tam je totiž Buková hora  s maximálním vyzařováním do těchto úhlů......Také K48 ze SJ bude problematický -  více či méně rušený Krašovem..... Honza
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: ACS87 16. 06. 2011, 18:23:19
závidím Vám v Praze a v okolním kraji, jak Vám šlape analog ze Śnieżne Kotły....moje vzdálenost od tohoto vysílače je cca 10km vzdušnou čarou, kanál 30 ani 47 nejde. Příjmové podmínky jsou v 700 m.n.m Zajímavé je, že analog z Czarna Góra naladím bez problému. Bude to zřejmě tím, že jsem asi ve stínu vysílače....
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: adchron 16. 06. 2011, 21:49:02
 Zdravím.   Vyzarovaci diagram  vysilaci (analog): Kłodzko *Czarna Góra*  POLSAT K21 H 100KW D (omezení v azimutu 0-350°)    3,6   2,8   4,1   7,9   10,7   9,1   9,6   10,5   11,9   13,9   16,6   19,8   24,4   31   31,4   24,8   20,2   17   14,3   12,3   11   10   9,5   11,4   8,5   4,5   2,9   3,4   3,7   2,2   0,6   0,1   0   0,5   2,1   3,9
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Jan Šedivý 17. 06. 2011, 10:26:56
Ahoj !
Polsko  analog z TX Sněžné jámy vždycky v Praze chodilo docela slušně.Nyní  se to i poněkud zlepšilo, protože pominulo analogové rušení jak  na K30 z Votic tak na K35 z Chomutova, které bylo dost nepříjemné. Z Chomutova je nyní "digitální rušení", které se v analogu projevuje  jako zvýšený šum, na K30 je zase rušení z Javořice a asi ještě z něčeho, to jsem se  zatím rozumně nedoměřil. I když je tento signál dost slabý /asi 25 dBuV /  , tak to stačí k tomu, aby to bylo také dost patrné. Otázka je, co se stane, až začnou Poláci vysílat digitálně. Takové rušení pak může vést k zhoršení chybovosti nebo dokonce ke znemožnění příjmu. Zkoušel jsem experimentálně obecně zjistit, jaký odstup musí být pro dva DVBT signály vysílající na stejné frekvenci. Vyšlo mi jako minimum asi 20 dB, měřil jsem to tak, že jsem smísil dva DVBT signály - jeden originál  mux 1 z pražského  Cukráku a druhý  byl mux 2 také z Cukráku, ale přes konvertor přeložený na stejnou frekveci, takže to nebylo SFN. Přes hybrid a nastavitelný atenuátor jsem to připopojil na měřící televizor a těch asi minus 20 dB bylo pro chybovost cca 10exp-2, kdy to ještě bez kousání hrálo. U těch Poláků nevím, až bude dohromady na K35 Chomutov a nějakýmux z Polska, bude těch  20 dB na hranici. Odstínit se to více nedá. Signál mám v STA, nahoře je na to anténní čtyřče z Yagi 2033 /výrobce Kovoplast/, jak už jsem psal, polarizace musí být mírně skolněná na levou stranu, čímž je signál asi o 3 dB silnější. Analogového signálu od Poláků na K35 je  z té soustavy necelých 50 dBuV, to je nějak stabilní hodnota, která už je tu léta neměnná.Až začnou vysílat digitálně, klesne napěťová úroveň cca o 15 dB, takže tam bude něco přes 30 - 35  dBuV....Obávám se, že digitální rušení z Chmutova bude  přes 20 dBuV, no nevím, co  to udělá s DVBT.... A to jsou ty antény za výtahovou věží, takže přímý signál z Chomutova nepřijímají, ale odrazů je tu bohužel o  okolní paneláky dost, Chomutov je tu bohužel silný.....Lepší to bude asi  na K 30, rušení na K30 od Javořice  je podstatně slabší, když se vypne Ještěd na K31, což je další rušič - tentokrát vůči kanálu 30 intermodulací - je to o 30 dB silnější na sousedícím kanále, to je problém odfiltrovat, takže  dvojice antén 2028 musí být ve vhodné vzdálenosti, aby bylo rušení z úhlu asi 16 ° od Ještědu vedle potlačeno na přijatelnou míru  a nevznikala křížová modulace v konvertoru, bude možné anténní dvojče optimalizovat.  Za přítomnostiK31  už nebylo možné optimalizovat vzdálenost antén tak, aby bylo potlačené rušení od Javořice z úlu 90 °.Polsko a Javořice svírají v Praze  prakticky pravý úhel a anténní dvojče v tomto úhlu nemá dostatečné potlačení přijmu.Czarnou goru K52 ani K38 jsem tu nikdy nechytil, také tu nikdy nešla Sleza K12 ani K 25, ten teď nyní totálně ruší Žižkov se svými testy DVBT2.....Musím ještě vyzkoušet, jestli by tu nešel K32, ten totiž donedávna rušil Strahov a ještě něco..... HOnza
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Aleš Pipek 17. 06. 2011, 10:43:55
Musím ještě vyzkoušet, jestli by tu nešel K32, ten totiž donedávna rušil Strahov a ještě něco..... HOnza
Dříve Strahov, teď Pardubice-Krásné MUX1.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: ivovi 17. 06. 2011, 12:05:56
Zkoušel jsem experimentálně obecně zjistit, jaký odstup musí být pro dva DVBT signály vysílající na stejné frekvenci. Vyšlo mi jako minimum asi 20 dB, ...
Ano, takhle by to melo vyjit. Mel by to byt priblizne stejny odstup jako minimalni C/N. Vyhlaska 163/2008 uvadi pro digital-digital taky 20 dB.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Lukáš Polák 17. 06. 2011, 12:45:42
Pokud mohu jako Pražák hovořit o zkušenostech s polským analogem, tak například 30. kanál tedy nijak extra nešlape - veřejnoprávní TVP. Naopak nejlepší zkušenosti mám s příjmem Polsatu na 54. kanálu. To je u mě na Jižním Městě, konkrétně Háje, bezkonkurečně nejsilnější kanál. Pak se daří i 37. kanálu - TVP 2. Vcelku dobře hraje polská Dwójka i na 49. kanálu, ale ze stejného vysílače TVP 1 na 29k jde špatně.

Jinak, Honzo, moc pěkné čtení. Napsal jste zatím jen dva příspěvky, ale informační hodnota obrovská. Díky! :)
Název: Re:Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Butes 26. 05. 2013, 00:14:13
Za necelé dva měsíce skončí analogové vysílání ze Sněžných Kotlů. 110km od vysílače jde nejlépe Polsat, TVP1 a nejhůře TVP2. Vliv Javořice je zřejmý. Po spuštění muxu1,2 na definitivních kanálech (30,35) bude příjem v lokalitě Hlinecka velice ztížený. Přijímáno na malé logáro P-20 DTT.
Název: Re: Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: AlesFrk 26. 05. 2013, 07:11:09
Ahoj !
Polsko  analog z TX Sněžné jámy vždycky v Praze chodilo docela slušně.Nyní  se to i poněkud zlepšilo, protože pominulo analogové rušení jak  na K30 z Votic tak na K35 z Chomutova, které bylo dost nepříjemné. Z Chomutova je nyní "digitální rušení", které se v analogu projevuje  jako zvýšený šum, na K30 je zase rušení z Javořice a asi ještě z něčeho, to jsem se  zatím rozumně nedoměřil. I když je tento signál dost slabý /asi 25 dBuV /  , tak to stačí k tomu, aby to bylo také dost patrné. Otázka je, co se stane, až začnou Poláci vysílat digitálně. Takové rušení pak může vést k zhoršení chybovosti nebo dokonce ke znemožnění příjmu. Zkoušel jsem experimentálně obecně zjistit, jaký odstup musí být pro dva DVBT signály vysílající na stejné frekvenci. Vyšlo mi jako minimum asi 20 dB, měřil jsem to tak, že jsem smísil dva DVBT signály - jeden originál  mux 1 z pražského  Cukráku a druhý  byl mux 2 také z Cukráku, ale přes konvertor přeložený na stejnou frekveci, takže to nebylo SFN. Přes hybrid a nastavitelný atenuátor jsem to připopojil na měřící televizor a těch asi minus 20 dB bylo pro chybovost cca 10exp-2, kdy to ještě bez kousání hrálo. U těch Poláků nevím, až bude dohromady na K35 Chomutov a nějakýmux z Polska, bude těch  20 dB na hranici. Odstínit se to více nedá. Signál mám v STA, nahoře je na to anténní čtyřče z Yagi 2033 /výrobce Kovoplast/, jak už jsem psal, polarizace musí být mírně skolněná na levou stranu, čímž je signál asi o 3 dB silnější. Analogového signálu od Poláků na K35 je  z té soustavy necelých 50 dBuV, to je nějak stabilní hodnota, která už je tu léta neměnná.Až začnou vysílat digitálně, klesne napěťová úroveň cca o 15 dB, takže tam bude něco přes 30 - 35  dBuV....Obávám se, že digitální rušení z Chmutova bude  přes 20 dBuV, no nevím, co  to udělá s DVBT.... A to jsou ty antény za výtahovou věží, takže přímý signál z Chomutova nepřijímají, ale odrazů je tu bohužel o  okolní paneláky dost, Chomutov je tu bohužel silný.....Lepší to bude asi  na K 30, rušení na K30 od Javořice  je podstatně slabší, když se vypne Ještěd na K31, což je další rušič - tentokrát vůči kanálu 30 intermodulací - je to o 30 dB silnější na sousedícím kanále, to je problém odfiltrovat, takže  dvojice antén 2028 musí být ve vhodné vzdálenosti, aby bylo rušení z úhlu asi 16 ° od Ještědu vedle potlačeno na přijatelnou míru  a nevznikala křížová modulace v konvertoru, bude možné anténní dvojče optimalizovat.  Za přítomnostiK31  už nebylo možné optimalizovat vzdálenost antén tak, aby bylo potlačené rušení od Javořice z úlu 90 °.Polsko a Javořice svírají v Praze  prakticky pravý úhel a anténní dvojče v tomto úhlu nemá dostatečné potlačení přijmu.Czarnou goru K52 ani K38 jsem tu nikdy nechytil, také tu nikdy nešla Sleza K12 ani K 25, ten teď nyní totálně ruší Žižkov se svými testy DVBT2.....Musím ještě vyzkoušet, jestli by tu nešel K32, ten totiž donedávna rušil Strahov a ještě něco..... HOnza
Je možné ,že další rušící kanál co nemůžete doměřit je mux4 na K3O Teplice vodojem 10KW + Ustí
Název: Re:Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Aleš Pipek 26. 05. 2013, 09:58:19
Po spuštění muxu1,2 na definitivních kanálech (30,35) bude příjem v lokalitě Hlinecka velice ztížený. Přijímáno na malé logáro P-20 DTT.
Řekl bych, velmi zjednodušeně, že severně od spojnice Hlinsko - Polička problém nebude. Naopak jižně od této spojnice bude značný.
Název: Re:Polsko - vypínání analogu
Přispěvatel: Butes 26. 05. 2013, 10:12:14
Kolizi bych předpokládal např. na Medkových kopcích a Čertovině. Vzhledem k tomu, že Poláci v Hlinsku, kromě střech paneláků nefungují, problém bych v tom neviděl.