Tak se pan Řapek z Teleko ozval,odpověděl :
ČRo 1 není v DABu z praktického důvodu. Pokrytí Radiožurnálu na VKV je
takřka 100% a proto není v DABu.
Nějak mne ta odpověď nenadchla.
Ale jak se tu píše,tak se dala čekat.
No jo, no. V podstatě má pravdu, že jo. Je tam RŽ víceméně zbytečný. Ale pro pořádek, když je tam Dvojka a Trojka by tam mohla být i Jednička, že. Na druhou stranu mne napadlo, že on tam má jetě Zelenou vlnu ne a šel by RŽ využít jako info pro motoristy na hraní v DAB+ tedy zkoumání příjmu v autorádií. Ale mohou si to pouštět z FM. To je pravda.
On je to takový bordel v ČRo. Jestli to někdy, někdo urovná a sladí ? Čert ví. Zdá se, že p.Duhan se o to pokusí. Ale jestli se mu to povede ? To je všechno otázka.
On je ten REGION takový pološílený nesmysl. Ona byla vždy REGINA. To byla stanice pro Středočeský kraj. Jenže pak pološílení vyšinutí poslanci vyrobili ten trapný zákon, že v každém kraji musí být povinně studio ČRo. No a ČRo musel reagovat, tedy povinně zřídit regionální stanici i pro Prahu, která je chápana také jako samostatný kraj.
Tak šlohli Středočeskému kraji REGINU tu přejmenovali na REGINA PRAHA a přistrčili ji Praze a Středočeský kraj dostal tzv. REGION pro který okamžitě uplácali rychloprogram a ještě tomu nějaký vůl dal název REGION, takže se to plete s REGIONEM VYSOČINA.
http://www.rozhlas.cz/vysocina/portal No a ukradli něčemu vysílače. Třeba i Wave Cukrák. Ale to bylo vzbouření na vsi. Tak tam pak raději dali Prahu.
No rvou ho do DVB-S a narvali ho tam i p.Řapkovi do DAB+. Ač Teleko opravdu mělo původně napsáno, že bude šířit. Radiožurnál, Prahu, Vltavu, Wave, Leonardo, D-Dur a Česko.
No a pak jen mohu citovat různá zmateční prohlášení ČRo.
První bylo, že DAB+ bude využito především pro regionální stanice.
Že v Brně bude vysíláno ČRo Brno, v Ostravě ČRo Ostrava, v Praze ČRo Region Středočeský kraj. / Nevím tedy proč REGION, když pro Prahu je REGINA PRAHA, že .../ V Liberci a Ústí ČRo Sever / Taky pěkný bastlát... Tedy odpojovák Liberce/ a v Hradci ČRo Hradec Králové.
Další blábol, co pak vypadl z ČRo byl, že v Ostravě a Brně nebude vysíláno ČRo Česko. Což jsem také nepochopil proč.
No a na konec z toho vypadlo, to, co z toho vypadlo. Že je všude vysílaný REGION Středočeský kraj.
Podobný zmatek nyní panuje kolem RTI, kdy v jednom a tom samém článku
http://www.digizone.cz/aktuality/plzenska-rti-cz-muze-zacit-sirit-digitalni-rozhlas/se objeví informace, že RTI bude mít shodné stanice s Telekem. A v tom samém se objeví, že tam bude ČRo Plzeň. Což by tedy shodné nebylo, protože Teleko má všude REGION a to i tam, kam prostě nepatří.
Takže tyhle regionálky ČRo to je prostě naprostá katastrofa a jestli ten bordel ČRo někdo někdy rozmotá, tak je fakt borec.
Zatím jim sebrali číslo PĚT. A p.Duhan je chtěl přejmenovat na řádné názvy dle měst. Tedy žádné Regiony a Reginy a Severy a Vysočiny, ale pěkně názvy jako Praha, Ústí nad Labem, Liberec atd.... Ovšem to byla první fáze. Teď už se propracovali dál a v podstatě by se měli sloučit do tzv.Jedničky, ale tou by nebyl RŽ ale Praha. Tedy RŽ a Praha by si měly vzájemně prohodit čísla a regiony pak být v Jedničce a po jejich vysílačích by měla jet nová Čtyřka, což má být sloučenína Česka a Šestky.
Takže toto se pak musí projevit i u p.Řapka. Neboť mu vlastně ubude Česko. A v podstatě mu pak zmizí i ten bordel REGION. Tedy REGION a Praha se stanou defakto týmž. A Česko se stane Čtyřkou. Takže pak může dojít konečně k požadovanému, tedy kapacitu REGION nahradit kapacitou RŽ, což v té době bude už Dvojka.
Reforma startuje leden 2012, končí s koncem roku 2015.
Takže v každém případě, já bych nechal celkem i p.Řapka v klidu a na pokoji.
Napřed prioritně je důležité, co vlastně během následujících 3 let uplácá ČRo na FM.
Tedy co z těch plánovaných kroků p.Duhanovi projde a co nikoli.
/Protože bouřit se budou... Mně se tedy jeho koncepce velice moc líbí.../
No a pak dle toho, co tedy vlastně vyrobí ČRo.
Se lze bavit o tom, co z toho bude v DVB-S a co z toho bude v DAB+.
Dnes, když se vlastně neví, co a jak a kde s jakým názvem s jakým programem
a na jakých vysílačích bude mít ČRo na FM.
Tak těžko spřádat nějaké úvahy o alternativních zdrojích poslechu jako DVB-S a DAB+.
Další otázkou je zda ČRo opustí SV. Dle plánů by se tak mělo stát.
A zda opustí DVB-T. To se mělo stát také, ale k tomu možná nedojde.
Takže ČRo je momentálně hodně nevyjasněná rovina. Co se tam všechno bude dít.
Až oni si urovnají svůj bordýlek, co si tady vyrobili, tak pak lze z toho něco vysílat v DAB/DAB+.
V této chvíli je prostě nabídka v DAB:
ČRo 2 Praha
ČRo Radio Wave
A v DAB+ :
ČRo 3 Vltava
ČRo Radio Leonardo
ČRo D-Dur
ČRo Radio Česko
ČRo Region Středočeský kraj
Je pravda, že když by to bylo...
DAB
ČRo 1 Radiožurnál
ČRo 2 Praha
DAB+
ČRo 3 Vltava
ČRo Radio Wave
ČRo Radio Leonardo
ČRo D-Dur
ČRo Radio Česko
Tak by mi to přišlo asi logičtější nebo uspořádanější. Nic méně uznávám argument,
že současný stav je praktičtější.
Na druhou stranu jsou to takové zajímavé marketingové úvahy v podstatě.
Je pravda, že REGION může přinášet v Ostravě a Brně nějaké jiné věci...
Které by tam RŽ všude notoricky pístupný nepřinesl.
Také je pravda, že na regionálkách běží stejně v noci Společná noc z Brna.
Takže v noci by jim jakýsi středočeský centrismus zřejmě nevadil.
Zajímavé je proč je WAVE v DAB. Má to být za účelem využití starých přijímačů,
které neumí DAB+.
Ale já se osobně nedomnívám, že zrovna posluchači WAVE trpí staršími přijímači.
Naopak jsem zcela zřetelně zaznamenal pochvalné reakce, když se v DAB objevila
ČRo 2 Praha. Což znamená zcela jednoznačně, že posluchači Prahy, opravdu disponují
starými přijímači, které umí jen DAB a už nikoli DAB+.
Zajímavé je, že využít RŽ pro vánoční soutěž s radiem DAB/DAB+,
to jim nevadilo. S odůvodněním / opět praktickým / že má větší zásah po FM.
Ale předpoklad, že by se našel někdo, kdo by chtěl použít tuto ,,starou" stanici
v nové technologii tedy DAB+ a nejlépe aby byly využity i staré přijímače, tedy v DAB.
Ten se u nich nekoná. Ovšem zajímavé je, že takový člověk se právě veřejně našel.
Viz. založení tohoto diskuzního tématu, zde na serveru DZ.
Předejdete tady x stránkám nesmyslných kváků ohledně této záležitosti!!!
Takže kváky...Já to za kváky nepovažuji, když by takových požadavků bylo více...
Asi by to mohl být pro ČRo důvod aby přehodil výhybku a místo Regionu začal odesílat RŽ...
Takže uvidíme, jaký to vzbudí nebo nevzbudí zájem nebo zda se ještě někdo ozve nebo neozve...
Naopak na takovýto konkrétní zájem, co je v DAB/DAB+ vysíláno za stanice pohlížím velice pozitivně, protože to dokazuje, nejen to, že to existuje a co to je zač, to DAB/DAB+, ale, že se lidi už zajímají o konkrétní stanice, tedy ptají se proč tam není dosavadní Jednička Českého rozhlasu, tedy RŽ.
Italské stanice ti nestačí?
;-)
Já se tady třeba nedávno ptal, že když jsou tam zařazeny italské stanice RTL 102,5
Tak proč tam není zařazena i tato jejich stanice ?
http://tunein.com/tuner/?StationId=136883&Prostě v každém případě, zájem o konkrétní stanici u toho, či onoho posluchače, už považuji za další krok a postup dál, kde už to není zájem pouze o technologii, ale ta už se prostě chápe jako naprosto samozřejmá a nyní je to už dál a to o tom, co tam tedy z toho vlastně hraje...