Autor Téma: Mux4 - Praha  (Přečteno 11175 krát)

Petr sv

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Re: Mux4 - Praha
« Odpověď #15 kdy: 27. 12. 2010, 22:31:54 »
Nepřijde mi, že by byl problém se sílou nebo kvalitou signálu. Spíš mám pocit, že museli změnit parametry vysílání, protože i když přidám ručně 64. kanál, tak to na něm nic nevidí. Některé tunery to jsou schopny přijmout-zachytit, jiné asi ne.

Reklama

• Stálý člen

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #16 kdy: 27. 12. 2010, 22:40:18 »
Vždyť je to jen test a ještě dlooouho bude....jestli to netípnou úplně, jednoho krásnýho dne...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 28. 12. 2010, 07:34:05 »
Pánové, kteří si stěžujete na horší příjem, pokud neuvedete jakou máte anténu nelze z vaší zprávy usoudit naprosto na nic.

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28. 12. 2010, 12:31:24 »
Tak od včerejška už jde MUX4 naprosto bez problémů. Síla a kvalita signálu se "vyhoupla" dokonce až k ostatním multiplexům (kolem 90%).
Nevím od kdy se to zlepšilo, ani nevím proč, ale je to opravdu lepší.... :D
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 28. 12. 2010, 12:33:55 »
Pánové, kteří si stěžujete na horší příjem, pokud neuvedete jakou máte anténu nelze z vaší zprávy usoudit naprosto na nic.
Pokud anténa a vše ostatní zůstane standardní, nebude dočasně zhoršený příjem asi přímo souviset s tím, kde, jakou anténu a jak používáte.
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Reklama

• Stálý člen

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 28. 12. 2010, 15:46:37 »
Jistě pokud je pro vás standartní anténou pokojovka, či anténa na V polarizaci, která dosud bez problémů chytala H polarizaci tak máte pravdu. Ani jeden z mých zákazníků, kteří jsou rozseti minimálně po celé Praze se neozval, že by měl problémy s příjmem. Proč asi?

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 28. 12. 2010, 17:25:07 »
Asi mají dostatečnou rezervu síly signálu. Jaká je ale nutná a doporučená velikost této rezervy, aby byla dostatečná i pro neidentifikovatelné změny v experimentálním vysílání? ;)

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 28. 12. 2010, 18:54:21 »
Kdysi jsem někde vyčetl, že dostatečná rezerva je rezerva v MER 6dB. Examiner HD udává MER a ještě N. MAR, která je posunuta vůči MER.  MER=19, N.MAR=0, MER=25 N.MAR=6. Takže se snažím dosáhnout MER alespoň 25, abych měl tu svoji 6 dB rezervu a zatím to vypadá jako dostatečná rezerva na cokoli. Faktem je, že většina přístrojů hraje stabilně s MER kolem 16 dB a skutečná rezerva je tedy vyšší.

Pamětník

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 12. 2010, 19:59:40 »
Malý problém je v tom, že většina samotných přijímačů údaje MER neudává. U profíka je ale měřák standardem a proto se může potom v dobrém chlubit s tím, že jeho zákazníci nemají s malým poklesem signálu experimentálního vysílání problémy. Ti ostatní, kteří si nějakou sestavu doma nainstalovali svépomocí, o signálové rezervě nemají ani zdání a proto musí počítat i se situací, kdy o příjem MUXu 4 mohou přechodně přijít. Lepší už to asi nebude. :)

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 12. 2010, 21:21:24 »
No právě, jak je jednoduché napsat nejde mi to, "oni" se v tom hrabou. Já se domnívám, že "oni"  se v tom nehrabou, ale český kutil nezvládá. :)

Njuska

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 29. 12. 2010, 04:02:38 »
Tak bohužel, u mě pořád ani "ťuk". Na 818 MHz prostě prázdno. Hlavně, že tady na Praze 5 chytám na pokojovou prutovku Bukovou Horu, Chomutov, Ještěd, Trutnov (viz. screen) ZDE

Jinak pro pana Vladimíra Drába: Chápu, že jste asi odborník s jistě kvalitním a drahým měřákem (což tu s patřičnou hrdostí dáváte najevo) a my ametéři jsme Vám pro smích, nicméně, když píšu, že od jara až do zimy, (tedy 3/4 roku) mi Mux4 jel naprosto bez problému i na jednoduchou pasivní prutovku, která byla polarizována horizontálně (síla signálu cca 70%), přitom nikdo s ničím nehýbal, nikdo nic neladil, nikdo nic nenastavoval, ani před barákem mi nepostavili novej mrakodrap, nevyrostl tu ani mohutnej listnatej strom... tak se prosím nezlobte, když se zde tážu ve smyslu, jestli náhodou "oni se v tom nějak nehrabou". Zvláště, jde-li o testovací provoz. Samozřejmě jsem už (já ubohý český kutil) zkusil dostupné věci, jako je výměna kabelů, konektorů, typu antény, nové konfigurace, upgrade FW, atd... ale než začnu řešit další, finančně náročnější věci - od nákupu zesilovače, vysokoziskového anténího systému a nebo nového STB, rád bych si takto ověřil, zda-li mé případné další snažení má a nebo nemá cenu. Díky za pochopení.

Petr sv

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 29. 12. 2010, 07:39:39 »
Njuska mi mluví z duše. Tady nejde o to, že by poklesla síla nebo kvalita signálu. I kdyby byla téměř nulová, tak mi to na tom kanále něco najde. Stejně tak vidím kanály z jiných (vzdálenějších) vysílačů. Jenže na tom 64. prostě nic, jakoby tam nikdo nevysílal. Nicméně při vyhledávání kanálů jsem si všiml, že kanály, kde skutečně nic není, jsou "projeté" rychle, ale ten 64. mu chvíli trvá. Takže něco tam zaregistrovat musí.
Taktéž u mě platí, že nikdo nic neměnil, v domě máme STA, ale na pokojovou anténu je výsledek stejný, před barákem nám taky nic nevyrostlo, stále mám přímý výhled na Žižkov, Vinohrady i ÚTB.

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 29. 12. 2010, 08:34:06 »
Pánové, nechci vás naštvat, ani pomluvit, jenže v éteru jsou věci, které prutovou anténou nezjistíte. Ani vám nezazlívám, že se o svůj příjem staráte sami, je to jen a jen váš problém. Dokonce ani netvrdím, že bych tam přijel se měřákem a příjem zajistil, na to byste museli přijít sami a pozvat mě. A je tu další "ale" taky se může stát, že budu "stejně úspěšný" jako vy, jen bych měl zjistit proč. A pokud snad máte pocit, že se zde vytahuji drahou měřící technikou, je to asi takhle, jsem úplně obyčejný živnostník a pokud chci svou práci dělat zodpovědně nezbylo mi nic jiného než si po spuštění DVBT měřící techniku koupit, jinak bych tápal stejně jako vy dnes. A drahá byla proto, že tenkrát tak velký výběr měřáků jako dnes zdaleka nebyl a koupit si levný měřák co ukazuje prakticky totéž co lepší STB mi nepřišlo zodpovědné. Myslím, že jsem udělal dobře, už jsem potkal pár zákazníků, kteří se divili, že jsem sám a jak tu anténu nastavím, když minule přijeli dva odborníci a ten z obýváku pokřikoval na toho na střeše co přijímač u TV ukazuje. Každá práce vyžaduje nějaké vybavení a pokud ji chceme dělat dobře a zodpovědně musíme ho mít. každá práce vyžaduje nějaké náklady, taxikáři nevozí zákazníky na dvoukoláku, ale mají na to auto, lékaři neoperují starší, ale ostrou pilkou na železo atd. Tak ať se vám vaše snaha zúročí.  :)

Petr sv

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 29. 12. 2010, 10:22:36 »
Pane Drábe i ostatní,
myslím, že je každýmu jasný, že jako profesionál a člověk podnikající v tomto oboru máte patřičnou techniku. Stejně tak je mi jasný, že si nebudete kupovat levný šunty, ani já bych to nedělal. Ale o to tu přece nejde. Několika lidem přestalo fungovat vysílání MUXu 4, aniž by se na jejich straně cokoliv změnilo. A jediné, co potřebujeme vědět - můžeme s tím my, obyčejní uživatelé, něco udělat? A tím "něco" se myslí úkony běžného uživatele, jako jsou přeladění, změna parametrů hledání kanálů, natočení nebo jiná manipulace s anténou, přidání zesilovače, apod. Předpokládáme, že nám, obyčejným uživatelům, poradí profesionálové, kteří o tom mají obvykle lepší přehled a vědí, co se kde se co děje. Anebo taky nevědí a pak se nedá nic dělat.

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 29. 12. 2010, 11:14:53 »
Takové rady vám rád poskytnu, stačí zvednout telefon a zavolat mi. Jenže k tomu je dobré o signálu v místě něco vědět a rovněž je dobrý přesný popis zařízení, na kterém příjem realizujete, hlavně antény, zesilovače, další díly rozvodu atd. Nevím proč, ale několikrát za rok se objeví serie zákazníků, kterým najednou přestává DVBT kvalitně fungovat a jejich argument je celý rok to fungovalo a teď najednou..... Já nevím proč to tak je, ale zatím vždy byl problém na přijímací straně. Řekněme 90% samotná anténa, zbytek vadný nějaký díl rozvodu, od kabelu, přes pasivní rozbočovač, někde vadný, leč napětí dodávající zdroj, jinde špatná zem na konektoru, nebo se zběsí nějaký modulátor v jiném přístroji a emituje rušení právě na potřebné frekvenci ..... a samozřejmě může nastat i situace, s kterou si nebudu vědět rady. A jsou i místa, kde je signál natolik špatný, že ani super vybavení a dobré znalosti nestačí. V začátcích ostrého vysílání DVBT jsme všichni nadávali že se vysílá špatně, že jakési preecho nám ruší signál atd, řekl bych že to nebyla pravda, antény a mizerné rozvody byly hlavní příčina. Pokud takovéto diskuse sledujete dlouhodobě asi jste si všiml, že často používané preecho v Praze jaksi úplně vymizelo z současných příspěvků. Byly to jen výmluvy a nezkušenost nás anténářů. Důkazem je, že dnes se s tímto "záhadným" problémem prakticky nesetkáváme. Naopak dost problémů s DVBT se objevuje v diskusích z oblasti Moravy,  taky to přejde, prostě je to v dané oblasti nová technologie a až se místní firmy naučí jí vyhovět problémy rapidně poklesnou.
« Poslední změna: 29. 12. 2010, 11:17:25 od Vladimír Dráb »