Autor Téma: Brum při připojení antény do DVB-S STB  (Přečteno 22944 krát)

Jarda L

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Brum při připojení antény do DVB-S STB
« kdy: 10. 12. 2010, 09:45:25 »
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká možnost, jak se zbavit brumu a rušení  obraze při připojení anténního kabelu do DVB-S setTopBoxu?
V paneláku máme společný DVB-S rozvod. V bytě pak klasickou satelitní účastnickou zásuvku. Když připojím F konektor do satelitního SetTopBoxu, tak se na TV (prpojena s STB scartem) objeví rušení a brum ve zvuku. Evidentně tam jde 50Hz ze sítě (rozdíl zemí). Jenže jsem nepřišel na způsob, jak se toho zbavit. Galvanické oddělovače jsou (dle vyjádření pána v obchodě se satelitní technikou) jen pro DVB-T, jelikož nepropouštějí ss napětí. No a já právě průchozí mít kvůli ovládání LNB/multiswitche musim.

TV i settopbox mám na jediném okruhu. Když vyšroubuju F konektor a do DVB-S STB zasunu jen prostřední drát z koaxu (nepřipojim plášť), tak se rušení zbavim. Samozřejmě mi pak ale nefunguje přepnutí na jinou družici (máme zprovozněnu klasiku Astra 23 a 19).
Nemáte někdo nápad, jak tohle vyřešit? Kontaktovat dodavatele společného sat rozvodu asi nemá význam. Nebo by měl vyřešit i tenhle problém?
Díky za případnou radu.

P.S: zajímavý je, že když do TV připojim DVB-T signál (šířenej společně se satelitním signálem jedním koaxem a rozbočeno je to až u mě doma účastnickou zásuvkou), tak žádný brum ani rušení není. Očekával bych taky rušení, když s tím má DVB-S STB problém.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2010, 09:59:10 »
Tuším existovalo nějaké oddělovací trafo, do kterého by se musela zapojit samotná TV (protože právě přes ní jde ta zem zpátky do rozvodu).


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2010, 10:22:29 »
Tuším existovalo nějaké oddělovací trafo, do kterého by se musela zapojit samotná TV (protože právě přes ní jde ta zem zpátky do rozvodu).
Tak to je sice také možné řešení, ale poněkud krkolomné. Oddělovací trafo je docela drahá sranda. Mimo to by mělo mít i hlídač izolačního stavu. Podle mého názoru existují i mnohem jednodušší a hlavně levnější řešení.


Jarda L

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2010, 10:46:31 »
A poradíte? Já už jsem dospěl do stavu, že uvažuju o koupení své paraboly a LNB. Co jsem tak procházel, tak asi nejlevnější řešení.... Ale zas nevim, jestli nebude správce paneláku pískat, že si namontuju sat anténu, když máme společnej rozvod (aby právě placky nehyzdily balkóny)..
Díky.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #4 kdy: 10. 12. 2010, 11:06:41 »
A poradíte? Já už jsem dospěl do stavu, že uvažuju o koupení své paraboly a LNB. Co jsem tak procházel, tak asi nejlevnější řešení.... Ale zas nevim, jestli nebude správce paneláku pískat, že si namontuju sat anténu, když máme společnej rozvod (aby právě placky nehyzdily balkóny)..
Díky.
Vážený pane. Naprosto nejlevnějším řešením je přerušení zemní smyčky na které vzniká brum. Způsobů jak toho dosáhnout je hned několik. Já používám dvě možná řešení která jsem po dlohém a složitém laborovaní vymyslel. Obě dvě řeší problém naprosto dokonale.
 Použití vlastní paraboly je jistě možné, ovšem nesmyslné a drahé. Už jsem tu byl opakovaně žádán, abych své řešení prozradil. Problém je ovšem v tom, že bych se tím vzdal svého know how, což jako podnikatel neudělám. Řešení problémů se zemní smyčkou je velice aktuální záležitost, a s postupujícím časem se stává stále lukrativnější. Byl bych tak opravdu velký hlupák, kdybych svá řešení jen tak prozradil. Mně to stálo desítky hodin laborování a stovky hodin vymýšlení. Každý nechť si láme svoji hlavu, nebo si musí pozvat člověka který zná řešení, a zaplatit mu.
 Jelikož žijeme v kapitalizmu, tak si každý musí chránit své zájmy. S pozdravem Enik.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


sikula 83

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 48
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #5 kdy: 10. 12. 2010, 11:23:54 »
Doporučuji kvalitní (plně zapojený, dvojitě stíněný) SCART kabel, pokud to TV a STB podporuje, tak místo SCARTu použít HDMI, nebo, pokud to jde, tak mezi TV a STB ještě nějak propojit země (např. ještě propojit TV a STB anténní účastnickou šňůrou).

A hlavně, hlasitost na STB dát na max. a nehýbat s ní a regulovat hlasitost na TV!


Jarda L

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #6 kdy: 10. 12. 2010, 11:27:43 »
Pro Enik: Chápu - myslel jsem, že existuje nějaký spešl galvanický oddělovač pro DVB-S, protože si myslim, že tohle neřeším sám. Ale asi ne.  Tak já zkusím přeci jen asi kontaktovat správce a firmu, která to u nás nainstalovala. Pokud neporadí, tak se na někoho (třeba i na Vás obrátim). Ale počítám, že až si naúčtujete cestu do Berouna a zpět, že možná bude vlastní parabola levnější. Každopádně díky za info, že sériově vyráběný DVB-S galvanický oddělovač pravděpodobně není.


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #7 kdy: 10. 12. 2010, 11:28:56 »
A poradíte? Já už jsem dospěl do stavu, že uvažuju o koupení své paraboly a LNB. Co jsem tak procházel, tak asi nejlevnější řešení.... Ale zas nevim, jestli nebude správce paneláku pískat, že si namontuju sat anténu, když máme společnej rozvod (aby právě placky nehyzdily balkóny)..
Díky.
Vážený pane. Naprosto nejlevnějším řešením je přerušení zemní smyčky na které vzniká brum. Způsobů jak toho dosáhnout je hned několik. Já používám dvě možná řešení která jsem po dlohém a složitém laborovaní vymyslel. Obě dvě řeší problém naprosto dokonale.
 Použití vlastní paraboly je jistě možné, ovšem nesmyslné a drahé. Už jsem tu byl opakovaně žádán, abych své řešení prozradil. Problém je ovšem v tom, že bych se tím vzdal svého know how, což jako podnikatel neudělám. Řešení problémů se zemní smyčkou je velice aktuální záležitost, a s postupujícím časem se stává stále lukrativnější. Byl bych tak opravdu velký hlupák, kdybych svá řešení jen tak prozradil. Mně to stálo desítky hodin laborování a stovky hodin vymýšlení. Každý nechť si láme svoji hlavu, nebo si musí pozvat člověka který zná řešení, a zaplatit mu.
 Jelikož žijeme v kapitalizmu, tak si každý musí chránit své zájmy. S pozdravem Enik.
Hlavně aby při tom "tvém řešení" třeba nedocházelo k porušení stínění jak koax. kabelů, tak AV kabelů a nakonec to nebylo víc k ničemu, než k užitku  :P


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #8 kdy: 10. 12. 2010, 11:30:30 »
A poradíte? Já už jsem dospěl do stavu, že uvažuju o koupení své paraboly a LNB. Co jsem tak procházel, tak asi nejlevnější řešení.... Ale zas nevim, jestli nebude správce paneláku pískat, že si namontuju sat anténu, když máme společnej rozvod (aby právě placky nehyzdily balkóny)..
Díky.
To taky je nejlevnější řešení, cenově se vejdeš do tisícovky a máš pokoj.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #9 kdy: 10. 12. 2010, 11:35:34 »
A poradíte? Já už jsem dospěl do stavu, že uvažuju o koupení své paraboly a LNB. Co jsem tak procházel, tak asi nejlevnější řešení.... Ale zas nevim, jestli nebude správce paneláku pískat, že si namontuju sat anténu, když máme společnej rozvod (aby právě placky nehyzdily balkóny)..
Díky.
Vážený pane. Naprosto nejlevnějším řešením je přerušení zemní smyčky na které vzniká brum. Způsobů jak toho dosáhnout je hned několik. Já používám dvě možná řešení která jsem po dlohém a složitém laborovaní vymyslel. Obě dvě řeší problém naprosto dokonale.
 Použití vlastní paraboly je jistě možné, ovšem nesmyslné a drahé. Už jsem tu byl opakovaně žádán, abych své řešení prozradil. Problém je ovšem v tom, že bych se tím vzdal svého know how, což jako podnikatel neudělám. Řešení problémů se zemní smyčkou je velice aktuální záležitost, a s postupujícím časem se stává stále lukrativnější. Byl bych tak opravdu velký hlupák, kdybych svá řešení jen tak prozradil. Mně to stálo desítky hodin laborování a stovky hodin vymýšlení. Každý nechť si láme svoji hlavu, nebo si musí pozvat člověka který zná řešení, a zaplatit mu.
 Jelikož žijeme v kapitalizmu, tak si každý musí chránit své zájmy. S pozdravem Enik.
Hlavně aby při tom "tvém řešení" třeba nedocházelo k porušení stínění jak koax. kabelů, tak AV kabelů a nakonec to nebylo víc k ničemu, než k užitku  :P
To je nesmysl. Nejsem fušér. Takové zhovadilosti nedělám. To si může dovolit nějaký patlal, ale ne já.


Jan Pavlis

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 511
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #10 kdy: 10. 12. 2010, 15:13:10 »
Zkuste propojit stínění koaxialu se zemnícím kolíkem zásuvky.


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #11 kdy: 10. 12. 2010, 15:31:46 »
Zkuste propojit stínění koaxialu se zemnícím kolíkem zásuvky.
To mu právě způsobuje ten brum!  ;D


Jarda L

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #12 kdy: 10. 12. 2010, 15:57:06 »
Zkuste propojit stínění koaxialu se zemnícím kolíkem zásuvky.
Vyzkoušim, díky za radu. Kontaktoval jsem ještě pár satelitních prodejců s dotazem na DVB-S galvanický oddělovač. Nikdo nic takového nemá. Jeden prodejce tvrdil, že se jedná o chybně zapojenou STA (že to mají špatně uzemněné - že jistě nepoužili uzemňovací můstky - něco jako tohle http://www.elektroherink.cz/DetailPage.asp?DPG=55357) Tak jsem kontaktoval firmu, která to instalovala. Prý se na to přijdou podívat. Děkuji všem za rady.


pepa novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 638
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #13 kdy: 10. 12. 2010, 16:32:45 »
zkuste galvanický oddělovač třeba tady http://www.schwaiger.cz/z11509-galvanicky-oddeleny-prepetovy-filtr nebo mají různé jiné typy, zkuste vygůglovat


pepa novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 638
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Brum při připojení antény do DVB-S STB
« Odpověď #14 kdy: 10. 12. 2010, 16:35:56 »
sorry, ten Schwaiger je na DVB-T, nevšiml jsem si, že máte výhradně satelit.