Autor Téma: Příjem 2 muxů z různých vysílačů - 2 televize  (Přečteno 10309 krát)

Ondřej Hošek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Příjem 2 muxů z různých vysílačů - 2 televize
« kdy: 06. 11. 2010, 21:54:22 »
Zdravím,

předem bych chtěl říct, že jsem strávil 3 hodiny hledáním na fórech, zda-li se podobný problém již neřešil, teď k věci. Chtěl bych poprosit o "drobnou" radu.

Oblast Olomoucko - Litovel.
2 vývody na 2 televize, antén tam jsou dvě p*dele.
  • na 1. televizi chytám Mux 1 (Praděd - 36 kanal) a Mux 2 (Kojál = 40 kanal)
  • na 2. televizi chytám pouze Mux 1 (Praděd - 36 kanal)
Pro obě televize jsem použil stejný set-top-box. Zkoušel jsem i manuálně vyhledávat příslušný MuX 2 na 40. kanálu Kojálu. Bez výsledku.

Pomohl by mi někdo prosím slůvkem nasměrovat, kam se dívat? Vím, že poskytuji málo informací a že to bude takové věštění z koule...ale přibližně.

Jediné co mě napadá, je dívat se do rozvodů od antény a hledat slučovače, zesilovač, propustě. Délka k oběma koncovým zařízením je zhruba stejná (20, 15m) - takže útlum by měl být zanedbatelný.

Vím že bych se měl obrátit na odborníka, a také budu jistě donucen to udělat ) Zajímá mě to proto, že si s tím hlavu montuju už dost dlouho a zajímá mě "přičina", řešení už moc ne.

Přeji pěkný den.

Reklama

• Stálý člen

Alois Klepáč

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Re: Příjem 2 muxů z různých vysílačů - 2 televize
« Odpověď #1 kdy: 06. 11. 2010, 21:59:32 »
Příčin může být celá řada - slabý nebo naopak moc silný signál, problém v koax. kabelu, který vede k té TV, na které to nehraje, horší citlivost samotné TV atd. To sám asi nevyřešíš.

david.kriz

• Host
« Odpověď #2 kdy: 06. 11. 2010, 22:19:16 »
Zdravím,

předem bych chtěl říct, že jsem strávil 3 hodiny hledáním na fórech, zda-li se podobný problém již neřešil, teď k věci. Chtěl bych poprosit o "drobnou" radu.

Oblast Olomoucko - Litovel.
2 vývody na 2 televize, antén tam jsou dvě p*dele.
  • na 1. televizi chytám Mux 1 (Praděd - 36 kanal) a Mux 2 (Kojál = 40 kanal)
  • na 2. televizi chytám pouze Mux 1 (Praděd - 36 kanal)
Pro obě televize jsem použil stejný set-top-box. Zkoušel jsem i manuálně vyhledávat příslušný MuX 2 na 40. kanálu Kojálu. Bez výsledku.

Pomohl by mi někdo prosím slůvkem nasměrovat, kam se dívat? Vím, že poskytuji málo informací a že to bude takové věštění z koule...ale přibližně.

Jediné co mě napadá, je dívat se do rozvodů od antény a hledat slučovače, zesilovač, propustě. Délka k oběma koncovým zařízením je zhruba stejná (20, 15m) - takže útlum by měl být zanedbatelný.

Vím že bych se měl obrátit na odborníka, a také budu jistě donucen to udělat ) Zajímá mě to proto, že si s tím hlavu montuju už dost dlouho a zajímá mě "přičina", řešení už moc ne.

Přeji pěkný den.

Bez znalosti základních principů jak tyto věci fungují si s tím nemůžete lámat hlavu, když je neznáte. Příčina je neidentifikovatelná bez přítomnosti na místě a bez znalostí a zkušenosti.

Obraťte se na Enika-Zbyňka Poisla, máte ho nedaleko...

Ondřej Hošek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2010, 00:39:14 »
Pan Poisl píše výborné články pro laiky, má můj obdiv. Dříve, než ho ale zkusím nakontaktovat,

jsem provedl poslední test - vzal jsem kabel od STB a opřel o kovové zábradlí - žádný výstup na anténu. Čekal jsem, že to bude zamrzávat a kostičkovat, ale správným hýbáním se to i vyčistilo.
« Poslední změna: 07. 11. 2010, 00:50:28 od Ondřej Hošek »

fanda t.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07. 11. 2010, 08:23:45 »
 :)  :)  :) Podívejte se na idikaci síly a kvality signálu - má ji každý DVB-T přijímač. Jestli se pohybujete někde na hraně, pak by 40. kanálu pomohla výměna antény za anténu s větším ziskem - ideálně víceprvková směrová YAGI.

Nebo holt počkejte, až na Pradědu naběhne MUX 2, MUX 3 někdy v říjnu 2011. Nova to zdržuje a nechápe, že na analogovou mazaninu se stejně dnes už nikdo dívat nechce.

Reklama

• Stálý člen

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 11. 2010, 08:48:22 »
:)  :)  :) Podívejte se na idikaci síly a kvality signálu - má ji každý DVB-T přijímač. Jestli se pohybujete někde na hraně, pak by 40. kanálu pomohla výměna antény za anténu s větším ziskem - ideálně víceprvková směrová YAGI.

Nebo holt počkejte, až na Pradědu naběhne MUX 2, MUX 3 někdy v říjnu 2011. Nova to zdržuje a nechápe, že na analogovou mazaninu se stejně dnes už nikdo dívat nechce.

Instalovat kanálovou anténu na k40 je čirý nesmysl!!! Znamenalo by to slučování signálů z více antén, což je v dané situaci absurdní. V Litovli funguje Kojál na kus drátu. Stačí kvalitní pásmová anténa, a všechny MPXy z Kojálu budou fungovat naprosto perfektně.

fanda t.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07. 11. 2010, 09:16:12 »
No tak když v Litovli funguje Kojál, tak tím lépe. Já nepsal kanálovou anténu. Samozřejmě anténu na UHF a musí pak chodit všechno na jednu anténu na signál z Kojálu. Tazatel psal, že chytá MUX 1 z Pradědu perfektně, a MUX 2 z Kojálu na jedné TV bez problému a na druhé TV s problémy, proto jsem se domníval, že má z Kojálu slabý signál a pomohla by lepší anténa.

Ondřej Hošek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 11. 2010, 10:23:04 »
Doplním informace.

Mám 3 antény UHF
  • 2x UHF k21-60 ALCAD
  • 1X UHF k60 ALCAD
1. směr Praděd (k36, k50, k53), 2. směr Radíkov (k60), 3. směr Javorina-SK (k39, k56)

77dB                      70dB                   68dB
/---kanal 36,50,53---\       /---kanal 60---\      /---kanal 39, 56---\     /---VKV---\
|--------------------|       |--------------|      |------------------|     |----------|
               |                    |                       |                     |
               |                    |                       |                     |
                \___________________|_______________________|_____________________/
                                                  |
                                           /---slučovač---\
                                           |--útlum 3,5dB--|
                                                  |
                                           /-širokopásmový-\
                                           |----zesilovač---|
                                           |----zisk 20dB---|
                                                  |
                                   vystup do 3 ucastnickych zasuvek

Takže se mi zdá, že na Kojál k40 nemám vůbec směřovanou anténu.

Že by problém mohla vyřešit pokojová anténa, směr Kojál?

« Poslední změna: 07. 11. 2010, 10:30:10 od Ondřej Hošek »

fanda t.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 11. 2010, 10:54:13 »
Z Radíkova jde na 60k jen analogová Prima. Tak bych (směr 2) Radíkov úplně zrušil a namísto Pradědu otočil anténu (směr 1) na Kojál a máte vyřešíno  ;) Kolize s Javorinou by tam být neměla, Kojál jede na 29 - 40 - 59k. 
« Poslední změna: 07. 11. 2010, 11:07:16 od fanda t. »

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 11. 2010, 11:09:30 »
Naco pokojovou anténu. To by byl názorný příklad toho jak dělat věci složitě. Zrušit anténu na Praděd a na Radíkov. Nechat pouze VKV a Javorinu. Anténu na Javorinu upravit pro příjem k29,39,40,56,59. Není to žádný problém. Takto upravená anténa nasměrovaná na Javorinu bude přijímat i Kojál. Fungovat bude všechno bez problémů.

Ondřej Hošek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07. 11. 2010, 11:28:20 »
Pánové, děkuji. Jsem moc rád, že jsem objevil přičinu a řešení jste navrhly vy. Díky moc!
Teď už jen zbývá povolat odborníka  ;)
« Poslední změna: 07. 11. 2010, 11:31:32 od Ondřej Hošek »

Lumír L

• Závislák
  • "Z krásné lži nám nikdy nová pravda nevyroste!!"
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07. 11. 2010, 13:03:19 »
Tys objevil příčinu, ostatní v diskusi navrhli řešení a ty si teď pozveš odborníka...!? Hmmm, tak to je dobré, proč sis toho odborníka nepozval rovnou?? Nejseš náhodou zase nějaký provokatér??

david.kriz

• Host
« Odpověď #12 kdy: 07. 11. 2010, 13:07:06 »
Tys objevil příčinu, ostatní v diskusi navrhli řešení a ty si teď pozveš odborníka...!? Hmmm, tak to je dobré, proč sis toho odborníka nepozval rovnou?? Nejseš náhodou zase nějaký provokatér??
Přesně to mne napadlo taky :D
Pro dotyčného tazatele: jestli myslíte, že odborníkovi předložíte řešení a on to podle něho udělá, tak jste vedle :D

Lumír L

• Závislák
  • "Z krásné lži nám nikdy nová pravda nevyroste!!"
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07. 11. 2010, 13:15:04 »
Je to dle mě jasná provokace! Možná šmidlal pod novým "krytím".   ;D ;D Asi už taky "trpím" paranoiou, jako on na Technika TKR..... :P :P
« Poslední změna: 07. 11. 2010, 13:19:48 od Lumír L »

Ondřej Hošek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 11. 2010, 13:50:16 »

Tohle byl můj první příspěvek (viz citace). Ať už by zde někdo poradil nebo ne, povolal bych profíka tak jako tak.
Zajímala mě příčina problému. Ta byla objevena. Profíci zde nabídli i řešení - za které jsem vděčný.

Pánové, Lumír L, David Kříž - z čeho přesně vychází Vaše závěry? Rozhodně ani jedno z toho nebyl můj záměr...